Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Konfiguracja falownika Huawei SUN2000.

Bob271 27 Jan 2021 18:12 240198 1100
Nazwa.pl
  • Nazwa.pl
    domelek
    Level 17  
    noogi wrote:
    Chyba potrzebne jest dedykowane zewnętrzne urządzenie aby tą funkcję obsługiwać..

Według karty katalogowej funkcja jest zintegrowana (seria M0 i M1) proszę zajrzec...
    mariusz.lubicz
    Level 24  
    Chciałbym pociągnąć temat pracy tego Huawei całkowicie offline czyli bez dostępu do internetu. Nie chcę w żaden sposób podłączać żadnych urządzeń do internetu ani tym bardziej instalować appki, która została usunięta ze względu na rozwód EU i Ameryki z Huawei w ogóle. Nie chcę żadnego dongla ani niczego co by mnie łączyło z jakąś chińska stroną ani ich serwerami. Jeżeli wpuszczę pakiety TCP do sieci lokalnej to tylko na wydzielonym VLAN-ie.
    Mam więc pytania:

1. Czy nie ma programu na komputer albo poprzez to jego wbudowane wifi albo przez RS485, telnet, ssh żeby wykonać tę pierwszą konfigurację po wyjęciu z kartonu?
    2. Czy to jego wbudowane Wi-Fi działa jako Access Point? Czy można w nim ustawić statyczne IP i później to już jakoś ten słaby sygnał złapię i podłączę go do LAN-u.
    3. W jaki sposób można z niego odczytywać dane już w czasie normalnej pracy bez połączenia z internetem? Nie chcę mu pozwolić na jakiekolwiek próby wysyłania pakietów poza firewall, w świat.
    4. Czy można go monitorować wyłącznie przez RS485? Czy jest gdzieś rozpiska rejestrów modbusa? Może bym sobie skrobnął coś w pythone?
    5. Czy ten inwerter nie ma normalnej strony www tak jak się loguje do routerów?
    6. Czy można aktualizować firmware offline z pliku?
    domelek
    Level 17  
    mariusz.lubicz wrote:

1. Czy nie ma programu na komputer albo poprzez to jego wbudowane wifi albo przez RS485, telnet, ssh żeby wykonać tę pierwszą konfigurację po wyjęciu z kartonu?
    2. Czy to jego wbudowane Wi-Fi działa jako Access Point? Czy można w nim ustawić statyczne IP i później to już jakoś ten słaby sygnał złapię i podłączę go do LAN-u.
    3. W jaki sposób można z niego odczytywać dane już w czasie normalnej pracy bez połączenia z internetem? Nie chcę mu pozwolić na jakiekolwiek próby wysyłania pakietów poza firewall, w świat.
    4. Czy można go monitorować wyłącznie przez RS485? Czy jest gdzieś rozpiska rejestrów modbusa? Może bym sobie skrobnął coś w pythone?
    5. Czy ten inwerter nie ma normalnej strony www tak jak się loguje do routerów?
    6. Czy można aktualizować firmware offline z pliku?

ad 1. - jest fusion home.
    ad 2 - tak to jest AP, z tego co pamiętam można ustawic sztywne IP
    ad 3. - na zywo bez wykresów fusion home,
    ad 4. - można szukaj na google
    ad 5. - nie ma
    ad 6. - można przez fusion home
  • Nazwa.pl
    domelek
    Level 17  
    Witam, czy ktoś mógłby podesłac screenshota ustawień falownika trzyfazowego (mój ma moc 8kw) z sekcji:
    grid parameter (parametry sieci)
    protection parameter (parametry ochrony)
    power adjustment (regulacja mocy)

Dla obowiązującej dla Polski normy - chcę porównac z moimi.
    rokbok
    Level 32  
    Daję zrzuty z jednofazowego, może się przydadzą, jak nie Tobie to może komuś innemu, te dwa po prawej to jeden ekran, nie mieścił się na jednym zrzucie.

Konfiguracja falownika Huawei SUN2000. Konfiguracja falownika Huawei SUN2000. Konfiguracja falownika Huawei SUN2000. Konfiguracja falownika Huawei SUN2000.
    kylonik

Level 12  
    rokbok wrote:
    U mnie jest trochę inny ekranik/okienko

W zakładce Cena dostarczanej energii elektrycznej wpisałem dystrybucję, w zakładce Cena zakupu energii elektrycznej wpisałem cenę energii, czy dobrze zrobiłem to nie wiem, nie ma nigdzie objaśnień co do tego.

Dowiadywałem się też o możliwości zmiany nazwy waluty z € na PLN i na razie nie ma takiej możliwości, ale to tylko nazwa.

jest i w PL Konfiguracja falownika Huawei SUN2000. Konfiguracja falownika Huawei SUN2000.

Dodano po 5 [minuty]:

jasiek_1972 wrote:
    Bob271 wrote:
    Falownik uruchomił się bez problemu, założenie konta na FusionSolar i aktualizacja oprogramowania poszła sprawnie. Problemy były z komunikacją klucza przez WIFI, aplikacja FusionSolar nie widziała klucza chociaż był podpięty i wydawało się, że wszystko jest ok. Dopiero po podpięciu kablem FTP do routera udało się uzyskać połączenie falownika z Internetem. Nie wiem co robiłem źle ale skoro działa po połączeniu kablem to mi całkowicie wystarczy.

W zakładce "String Capacity Configuration" jest możliwość wpisania wartości dla każdego wejścia PV. Domyślnie całość jest rozbita po równo na 4 stringi. Czy jeżeli mam panele podłączone do dwóch stringów to podzielić całą moc paneli na te dwa, a w pozostałych wpisać "0"?

Mam falownik SUN 2000-6KTL, powiedz proszę gdzie jest gniazdo ethernet w tym falowniku?

Zależy jak model masz dongla bo są i bez lan tylko samo wifi i obawiam się że na taki model trafiłeś jezeli nie masz dławika na dole w donglu to na 100% jest tylko wifi
    rokbok
    Level 32  
    kylonik wrote:
    jest i w PL Konfiguracja falownika Huawei SUN2000.

Tyle to i ja wiem, tylko ja jako właściciel nie mam możliwości zmienić tego, a i instalator też nie, więc może Ty wiesz jak to zrobić, to się pochwal ;).
    strucel
    Level 34  
    domelek wrote:
    Witam, czy ktoś mógłby podesłac screenshota ustawień falownika trzyfazowego (mój ma moc 8kw) z sekcji:
    grid parameter (parametry sieci)
    protection parameter (parametry ochrony)
    power adjustment (regulacja mocy)

Dla obowiązującej dla Polski normy - chcę porównac z moimi.

Przecież huawei sam to podaje
    Math13
    Level 13  
    W związku z pytaniami.
    Dla zainteresowanych wrzucam mój Kalkulator paneli fotowoltaicznych.
    Jest to sprawdzenie optymalnej ilości modułów oraz całej instalacji w zależności od parametrów falownika oraz parametrów montowanych paneli.
    Uwagi:
    1) W pola koloru "fioletowy" wpisujemy parametry falownika
    2) W pola koloru "niebieski" wpisujemy parametry paneli fotowoltaicznych
    3) W polach koloru "zielony" otrzymujemy wyliczone istotne parametry

Jeżeli dla kogoś będzie on pomocy, będę wdzięczny za zaznaczenie "Giazdki" jako "Pomocny post".
    Przemmag
    Level 1  
    Witam. Co o tym sądzicie? Skoki napięcia i natężenia przy rozłączaniu i załączaniu falownika Huawei Sun2000. Dzieje się tak na obu stringach z tym, że używany jest tylko pierwszy Konfiguracja falownika Huawei SUN2000. Konfiguracja falownika Huawei SUN2000. Konfiguracja falownika Huawei SUN2000.
    noogi
    Level 14  
    New Features
    1) M1 model added energy storage characteristics.
    2) Added Denmark-50549 grid codes.
    Modified Features
    NA.
    Deleted Features
    NA.
    Optimized Features
    NA.

Dodano po 2 [minuty]:

Za to wersja V100R001C00SPC130 ma w specyfikacji dodanie grid code dla Polski ale po aktualizacji nie widzę tego ustawienia.
    domelek
    Level 17  
    Czyli nie warto instalowac - dla wersji M0. Skąd wziąłeś pliki btw?
    rokbok
    Level 32  
    Najnowsza dla M0 to wersja V100R001C00SPC334.
    domelek
    Level 17  
    rokbok wrote:
    Najnowsza dla M0 to wersja V100R001C00SPC334.

To firmware oo Huawei SUN2000L, a nie SUN2000MA...
    robert14-83
    Level 10  
    Witam. Zauważyłem że u mnie falownik samoczynnie się wyłączy w godzinach największej produkcji - na jednej fazie jest wtedy 255V. Czy jest zabezpieczenie w falowniku przed za dużym napięciem na poszczególnych fazach??? Jak uniknąć wyłączenia falownika?
    Citek
    Level 22  
    Niestety jest za duża produkcja i niestety napięcie będzie się tak zwiększało. Ogólnie powinno wyłączyć Ci falownik przy 252V - takie są wymogi. Jak temu zaradzić? Są dwie metody. Załączenie obciążenia na fazę, która osiąga prawie max - najlepiej jakiś bojler elektryczny lub coś podobnego. Druga metoda to zgłoszenie się do operatora i zgłoszenie problemu. Może uda im się coś zmienić na transformatorze, chociaż z tego co można wyczytać na forum jest to jak walka z wiatrakami.
    robert14-83
    Level 10  
    W falowniku nie można podnieść tej górnej granicy na 260V?
    Citek
    Level 22  
    Możesz tylko jest to nielegalne i niebezpieczne. Jeśli coś się stanie z siecią lub odbiornikami do niej podłączonymi (np. popalisz odbiorniki u sąsiadów) może cię to bardzo drogo kosztować. Tak jak wspomniałem najszybszą i chyba najprostszą metodą będzie załączenie np. bojlera elektrycznego. Do tego zadania możesz użyć inteligentnych gniazdek np. SP111, których koszt waha się w okolicy 50zł. W opcjach aplikacji masz możliwość stworzenia harmonogramów, od jakiego napięcia ma załączyć się przekaźnik i przy jakim ma się wyłączyć.

Wiadomo jeśli przypadki zbliżania się napięcia do maksimum będą się nasilać to trzeba cisnąć swojego operatora.

Często zdarzają się tobie takie wyłączenia? Jaką masz instalację (panele i falownik)?
    robert14-83
    Level 10  
    Najczęściej przez weekend kiedy sieć nie jest obciążona ale w dni powszednie też się zdarza. Falownik Huawei Sun2000-8KTL-M0, moc paneli 9,6kWp
    mondo20001
    Level 1  
    Dzień dobry,
    mam falownik sun2000-5ktl-m0. Chcę zmienić sieć wifi, z którą się łączy. Mam konto właściciela, więc zalogowałem się do falownika bezpośrednio. Od razu po zalogowaniu aplikacja wyświetla monit o dostępności aktualizacji oprogramowana. Gdy próbuję pominąć aktualizację, wylogowuje mnie. Zatem jedyną opcją przejścia dalej jest zaktualizowanie falownika.
    Czy aktualizacja już skonfigurowanego i działającego falownika wiąże się z koniecznością ponownej konfiguracji, czy zachowa wszelkie ustawienia?
    Czy w ogóle aktualizacja niesie za sobą jakieś ryzyko niepowodzenia?
    Moja bieżąca wersja oprogramowania: SUN2000MAV100R001C00SPC122
    Proponowana nowa wersja: SUN2000MAV100R001C00SPC126

Ponadto w aplikacji FusionSolar jest coś takiego jak Powiadomienie o uaktualnieniu urządzenia. Czemu w tym miejscu nie widzę informacji o dostępności aktualizacji? Czy jest opcja np. zwiększenia mi (właścicielowi) uprawnień żebym więcej mógł z poziomu swojego konta, np. mieć dostęp chociażby do zmiany ustawień wifi czy też zaktualizowania urządzenia?
    rokbok
    Level 32  
    Co do zmiany WiFi to spróbuj w/g opisu z postu #32, https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=18928339#18928339

mondo20001 wrote:
    Czy aktualizacja już skonfigurowanego i działającego falownika wiąże się z koniecznością ponownej konfiguracji

Z tego co wiem to nie.

mondo20001 wrote:
    Czy jest opcja np. zwiększenia mi (właścicielowi) uprawnień żebym więcej mógł z poziomu swojego konta, np. mieć dostęp chociażby do zmiany ustawień wifi czy też zaktualizowania urządzenia?

Może nadać dodatkowe uprawnienia instalator ze swojego konta.

Proponował bym zainstalować apkę FusionHome, która łączy się z falownikiem bardziej przyjaźnie niż apka Fusion Solar, przynajmniej u mnie tak jest, dotyczy to też zmiany WiFi.
    Math13
    Level 13  
    mondo20001 wrote:
    ...

W nawiązaniu do wcześniejszego postu chciałem o coś zapytać.
    Mam uprawnienia instalatora na dwie instalacje, obie na falowniku Sun2000-5KTL-M0.
    Spawdziłem i na obu mam obecnie wersja oprogramowania: SUN2000MAV100R001C00SPC122
    Po zalogowaniu się w FusionSolar nie mam propozycji ani informacji o żadnej nowej wersji. Np. wspomnianej ...SPC126.
    1) Czy nowe wersje oprogramowania falowników są rozsyłane do wszystkich urzytkowników w tym samym czasie, czy jest to rozłożone w czasie?
    2) Czy można w jakiś sposób wymusić, w któryś ustawieniach, sprawdzenie dostępności nowej wersji?
    3) Czy gdzieś w ustawieniach jest możliwość włączenia/wyłączenia powiadomień o nowej wersji, ewentualnie wyłączenie/włączenie aktualizacji? Może mam tą opcję wyłączoną dlatego nie dostaję propozycji instalacji nowej wersji?
    Nasuwa mi się przy okazji jeszcze jedno pytanie.
    4) Czy można skądś pobrać oprogramowania dla danego modelu falownika Huawei, oraz czy istnieje jakaś opcja ręcznej instalacji/aktualizacji?
    strucel
    Level 34  
    Potrafią się po aktualizacji statystyki uzysków pop.... . U mnie po ostatniej lutowej uzysk lifetime inwertera jest mniejszy niż tegoroczny annual.
    domelek
    Level 17  
    Math13 wrote:
    mondo20001 wrote:
    ...

W nawiązaniu do wcześniejszego postu chciałem o coś zapytać.
    Mam uprawnienia instalatora na dwie instalacje, obie na falowniku Sun2000-5KTL-M0.
    Spawdziłem i na obu mam obecnie wersja oprogramowania: SUN2000MAV100R001C00SPC122
    Po zalogowaniu się w FusionSolar nie mam propozycji ani informacji o żadnej nowej wersji. Np. wspomnianej ...SPC126.
    1) Czy nowe wersje oprogramowania falowników są rozsyłane do wszystkich urzytkowników w tym samym czasie, czy jest to rozłożone w czasie?
    2) Czy można w jakiś sposób wymusić, w któryś ustawieniach, sprawdzenie dostępności nowej wersji?
    3) Czy gdzieś w ustawieniach jest możliwość włączenia/wyłączenia powiadomień o nowej wersji, ewentualnie wyłączenie/włączenie aktualizacji? Może mam tą opcję wyłączoną dlatego nie dostaję propozycji instalacji nowej wersji?
    Nasuwa mi się przy okazji jeszcze jedno pytanie.
    4) Czy można skądś pobrać oprogramowania dla danego modelu falownika Huawei, oraz czy istnieje jakaś opcja ręcznej instalacji/aktualizacji?

Wchodzisz na stronę www Fusion Solar. Logujesz się i wchodzisz u samej góry w ustawienia. Dalej chyba sobie poradzisz... Konfiguracja falownika Huawei SUN2000.
    Math13
    Level 13  
    domelek wrote:
    Wchodzisz na stronę www Fusion Solar. Logujesz się i wchodzisz u samej góry w ustawienia. Dalej chyba sobie poradzisz...

Niezbyt intuicyjne to jest, ale jakoś sobie poradziłem.
    Trzeba samemu wyszukać urządzenie, oraz pasujące do niego oprogramowania.
    Tylko nadal nie rozumiem:
    1) Dlaczego nie dostałem aktualizacji z automatu jak kolega "mondo20001"
    2) Nie widzę na liście oprogramowania z końcówką ...SPC126.
    3) Nie widzę oprogramowania nowszego niż: V100R001C00SPC122
    andrzej20001
    Level 43  
    U mnie z automatu zasysa aktualizacje.