Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Konfiguracja falownika Huawei SUN2000.

Bob271 16 Aug 2020 16:00 267117 1179
Automation24
    Bob271
    Level 10  
    Witam,
    Ja mam inny probem z SUN2000. Falownik jest uruchomiony, aktualizacja firmware i oddanie urządzenia do eksploatacji się udało ale nie mogę się połączyć z siecią za pomocą WIFI Dongle, klucz jest włączony i mruga na czerwono, czyli tak jakby konieczna była jego konfiguracja, ale jak w FusionSolar wchodzę w szybkie ustawienia to pokazuje, że SDongleA jest offline. Próbowałem już i z Androida i iOS, zawsze jest to samo.
  • Automation24
    woytas73
    Level 22  
    Bob271 wrote:
    Witam,
    Ja mam inny probem z SUN2000. Falownik jest uruchomiony, aktualizacja firmware i oddanie urządzenia do eksploatacji się udało ale nie mogę się połączyć z siecią za pomocą WIFI Dongle, klucz jest włączony i mruga na czerwono, czyli tak jakby konieczna była jego konfiguracja, ale jak w FusionSolar wchodzę w szybkie ustawienia to pokazuje, że SDongleA jest offline. Próbowałem już i z Androida i iOS, zawsze jest to samo.

Robiłeś to w FusionSolar? Bo home nie zawsze widzi, ewentualnie SUN2000
    Bob271
    Level 10  
    Tak, robiłem w FusionSolar na różne sposoby z różnych urządzeń. W końcu dałem sobie spokój z Wi-Fi i podłączyłem klucz kablem bezpośrednio do routera i poszło. Mam jeszcze kilka pytań
    Do obsługi przez PC używacie strony FusionSolar?
    Jaką sieć powinienem wybrać? Domyślnie jest Germany-VDE-AR-N-4105, ale na jakimś polskim filmie na YT widziałem też sugestię, żeby ustawić sieć czeską.
    W ustawieniach jest coś takiego jak "MPPT multi-peak scanning", domyślnie parametr jest wyłączony. Co to jest?
    Czy pozostałe ustawienia należy zostawić tak jak są domyślnie?
    noogi
    Level 14  
    Ustaw sieć niemiecką i parametry domyślne dla tej sieci.
    Bob271
    Level 10  
    Ok, tak zrobiłem.
    Jeszcze pytanie o MPPT. Mam panele podłączone do dwóch wejść MPPT, na kilka paneli w ciągu słonecznego dnia pada cień z komina. Wszystkie te, na który pada cień są podłączone do tego samego MPPT. Czy włączenie parametru "MPPT multi peak scanning" coś da?
    Ile maksymalnie może produkować w danym momencie instalacja złożona z paneli, które razem dają np 10 kW? Bo pewnie 10kW nie wyprodukuje.
    andrzej20001
    Level 43  
    Odejmij współczynnik temperatury i uwzględnij optymalne warunki oświetleniowe dla twojej lokalizacji. W skali miesiaca 10kw wyprodukuje ok 1,2Mwh
  • Automation24
  • Helpful post
    Rhaavir
    Level 13  
    Jako, że często montuję Huawei :

DC - MUSIMY MIEĆ !!!! Bez zasilania strony DC falownik nie zostanie skonfigurowany i uruchomiony poprawnie !! Pojawią się często błędy, dziwne sytuacje, falownik nie kończy aktualizacji, itp.

Moja rada : jak wiemy, że będziemy kończyć kłaść panele wieczorem i robić konfigurację jak będzie ciemno - ja nie czekam aż będę mieć panele na dachu - rozkładam sobie 6 paneli ziemi na płasko :) :) i łączę z falownikiem, mam wykonane 15 m odcinki kabla solarnego z MC4 - podłączam i uruchamiam falownik - robię konfigurację i już. Ta metoda gwarantuje, że falownik ma zasilanie DC i proces przejdzie bez kłopotu.

Sprawdzona i zawsze działająca procedura :

Włączamy DC i AC
    Czekamy aż falownik podejmie pracę - ważne !! - Domyślną normą jest niemiecka więc nie mamy się czego bać. Po rozpoczęciu pracy zawsze udaje mi się zrobić konfigurację bez problemu.
    Rozpoczynamy konfigurację falownika za pomocą aplikacji FUSION SOLAR !! Nie Fusion Home czy SUN 2000

Fusion SOLAR :
    Musimy mieć połączenie z internetem by się zalogować !!
    Po rozpoczęciu konfiguracji zostaniemy poproszeni o włączenie WIFI jeśli nie mamy włączonego.
    Wgrywanie softu trwa około 10 minut.
    Program SAM podpowiada czy i kiedy WŁ / WYŁ Wifi czy sieć komórkową
    Radzę NIE zmieniać domyślnego hasła do WiFi falownika - powód prosty, Huawei ma czasem problemy z resetem i procedurę trzeba powtarzać wiele razy. A jak zapomnimy hasła to możemy mieć problem.

RESET Falownika :
    Falownik MUSI pracować przez co najmniej 3 minuty !!! przed rozpoczęciem procedury. Z moich doświadczeń wynika, że należy wyłączyć AC i DC, poczekać 10 min, włączyć AC i DC i znów poczekać około 10 minut, tak by falownik pracował ponad 5 minut. Wtedy przystępujemy do resetu.

MONITORING :
    Serwery Huawei są przeciążone, dość często są problemy i opóźnienia, całość na dodatek działa dość wolno - teraz już Wiecie czemu FRONIUS tyle kosztuje :) :) :) - po prostu więcej inwestują w soft i niezawodność. :) :) :)

Tak czy inaczej - Huawei to dobry falownik, nie bał bym się go zamontować u siebie w mieszkaniu - ale - muszą jeszcze troszkę dopracować oprogramowanie :) :)
    Bob271
    Level 10  
    Falownik uruchomił się bez problemu, założenie konta na FusionSolar i aktualizacja oprogramowania poszła sprawnie. Problemy były z komunikacją klucza przez WIFI, aplikacja FusionSolar nie widziała klucza chociaż był podpięty i wydawało się, że wszystko jest ok. Dopiero po podpięciu kablem FTP do routera udało się uzyskać połączenie falownika z Internetem. Nie wiem co robiłem źle ale skoro działa po połączeniu kablem to mi całkowicie wystarczy.

W zakładce "String Capacity Configuration" jest możliwość wpisania wartości dla każdego wejścia PV. Domyślnie całość jest rozbita po równo na 4 stringi. Czy jeżeli mam panele podłączone do dwóch stringów to podzielić całą moc paneli na te dwa, a w pozostałych wpisać "0"?
    Bob271
    Level 10  
    andrzej20001 wrote:
    Odejmij współczynnik temperatury i uwzględnij optymalne warunki oświetleniowe dla twojej lokalizacji. W skali miesiaca 10kw wyprodukuje ok 1,2Mwh

A ile maksymalnie może wyprodukować instalacja? Mamy obecnie super pogodę, żadnej chmurki, słoneczko świeci, wydaje się, że warunki idealne. Maksymalna produkcja to ok. 70% mocy zamontowanych paneli, wydaje mi się, że to trochę mało, biorąc pod uwagę deklaracje sprawności na poziomie 98%? Dach skierowany na południe, nachylenie 30%.
    noogi
    Level 14  
    W tej chwili panele się bardzo nagrzewają - w idealny dzień pod koniec maja moja instalacja robi ok 50 KWh teraz jest 40-43 KWh
    Bob271
    Level 10  
    noogi wrote:
    W tej chwili panele się bardzo nagrzewają - w idealny dzień pod koniec maja moja instalacja robi ok 50 KWh teraz jest 40-43 KWh

Przy jakiej sumarycznej mocy paneli?
    noogi
    Level 14  
    falownik SUN2000-6KTL-M0, moc paneli - 6,750 KW
    Bob271
    Level 10  
    noogi wrote:
    falownik SUN2000-6KTL-M0, moc paneli - 6,750 KW

To u mnie jest mniej. Masz podłączone 2 czy 4 stringi? Jaką maksymalną wartość chwilową masz z tych 6,750 kW?
    noogi
    Level 14  
    Wszystko w jednym stringu.
    Jeśli masz wątpliwości co do konfiguracji - sprawdź sobie na stronie https://eu.smartdesign.huawei.com:31943/login/login.action?
    Po zarejestrowaniu wybierasz swój falownik i posiadane panele (dla moich musiałem wprowadzić parametry, bo nie było ich w bazie) i program podaje prawidłową konfigurację.
    Moim zdaniem wrzucenie zaciemnianych paneli na osobny string ma sens, bo nie siada wydajność całej elektrowni na dachu ale nie wiadomo, czy tak podzielone stringi osiągają poprawne parametry pracy.
    Bob271
    Level 10  
    woytas73 wrote:
    Masakra, do 20 kW Huawei ma tylko 2 mppt (dwa stringi). Duże znaczenie teraz ma temp. Najlepiej pracują na ziemne, wystarczy trochę poczytać a nie udzielać się w temacie instalatorów.

Nie bardzo rozumiem. Nie udzielam się tylko szukam pomocy w wątku dotyczącego typu urządzeń, które posiadam żeby jak najlepiej skonfigurować system. Co w tym złego?
    Bob271
    Level 10  
    Faktycznie masz rację. Nie chciałem zakładać nowego wątku ale może rzeczywiście trzeba tak zrobić
    Moderated By Krzysztof Reszka:

Zawsze zakładaj swój temat jeśli nie masz nic dodania w temacie autora .

andrzej20001
    Level 43  
    Konfiguracja falownika Huawei SUN2000. @Bob271 moja 9kw od polowy lutego 6700kwh nabiła, panel płasko na dachu
    Bob271
    Level 10  
    Panele mam podłączone do wejść PV1 i PV2 w falowniku. PV3 i PV4 są wolne. Na stronie FusionSolar domyślny rozdział mocy jest rozłożony równo na wszystkie wejścia. Czy w związku z tym, że fizycznie panele są podłączone do PV1 i PV2 mogę podzielić całą moc na te dwa wejścia a w PV3 i PV4 wpisać "0"? Jakie to ma znaczenie dla efektywności instalacji?

Dodano po 1 [minuty]:

andrzej20001 wrote:
    Konfiguracja falownika Huawei SUN2000. @Bob271 moja 9kw od polowy lutego 6700kwh nabiła, panel płasko na dachu

Jaką maksymalną produkcję pokazuje Ci obecnie w pogodny dzień Twoja instalacja?
    andrzej20001
    Level 43  
    Rozgrzana 6,5 jak chmury po deszczu pika do 10,5. Nie ma co się meczyć i myslec . Finalnie i tak wychodzi jak wyżej napisalem. Jestem zadowolony
    Bob271
    Level 10  
    Nie chodzi o męczenie się, tylko sprawdzenie, czy cała instalacja pracuje optymalnie, tym bardziej, że w konfiguracji są różne parametry, które można ustawić. Po deszczu przy zachmurzonym niebie daje więcej niż w słońcu?
    niedziel
    Level 11  
    Koledze @andrzej20001 chodzi o to, że po deszczu temperatura spada i jak wyjdzie słońce to instalacja w chwilach ma 10,5.
    andrzej20001
    Level 43  
    Masz tzw. efekt krawedzi chmury. Pełna moc jest mierzona przy 25st.c. Panel nagrzewa się mocno szczególne czarny
    Bob271
    Level 10  
    Jak rozwiązać problem z komunikacja z falownikiem? Nie bylem w stanie skonfigurować polaczenia WIFI (FusionSolar przy procesie oddawania falownika do użytkowania nie widział klucza sprzętowego) Po podłączeniu kablem do routera komunikacja jest ale raz na kilka dni klucz się rozlącza i konieczne jest odpięcie klucza od falownika i ponowne podpięcie. Router i cala sieć LAN w domu na pewno działają poprawnie.
    noogi
    Level 14  
    Spróbuj pobrać i zainstalować aktualizację oprogramowania klucza (dongle) może pomoże..
    Bob271
    Level 10  
    Da sie to zrobić? Nie wizę nigdzie takiej opcji
    Wafel117
    Level 12  
    Hej,
    Jest sposób na zdalną zmianę hasła do WiFi? Bo nie mogę nigdzie tego znaleźć.
    Przykładowo, klientowi pada router i kupuje drugi, w tym momencie mamy brak komunikacji z falownikiem, bo SSID i hasło jest inne.
    Da się to zrobić z poziomu apki lub strony , czy za każdym razem czeka nas wizyta u klienta?
    rokbok
    Level 33  
    Nigdzie nie znalazłem możliwości zmiany hasła WiFi zdalnie, falownik ma swój SSID i z nim należy się połączyć aby wejść w ustawienia, ale o tym wiesz.

Mam też pytanie, do Ciebie i innych, mądrzejszych ode mnie, wiesz może jak zmienić lokalizację instalacji, u mnie pokazuje że jest w zatoce Gwinejskiej na równiku :), jak zmienić nazwę waluty dla ustawienia oszczędności jakie przynosi instalacja PV i jeszcze jak zmienić moc zainstalowanej instalacji, przez stronkę zmieniłem, ale w jednym miejscu pokazuje prawidłowo, w inny już nie, na apce pokazuje źle.

Napiszę jeszcze że po wejściu w opcje falownika nie ma tam możliwości zmiany tego o czym piszę, to samo z poziomu Web i aplikacji mobilnej, masakra, takie niedopracowanie/niedopatrzenie ze strony Huawei.
    Chyba że ja czegoś nie wiem/nie potrafię, wtedy przeproszę firmę Huawei :).

Edit:
    Z lokalizacją sobie poradziłem, po zalogowaniu na stronie fusionsolar w miejscu gdzie można wpisać adres instalacji nie wystarczy wpisać adres, który używamy na co dzień, należy zaakceptować podpowiedź adresu, adres musi być w formacie jaki sobie wymyślił Huawei.
    andrzej20001
    Level 43  
    Nowy router nazywasz tak jak stary i dajesz mu stare hasło .