Nie mam sił do tej pompy, kombinowałem usunąłem powietrze, dodałem podkładkę 0,25-0,3mm. Auto odpala za 1-szym razem, ale 60-70% jazdy jest na kontrolce... wtedy zbiera się tak, że spokojnie cienias z silnikiem 700cm3 mnie łyka. Czytałem już dużo tematów, ale rozbieżność jest duża co do pomp... Nikt nie podaje jaki model pompy pasuje z jak najmniejszymi modyfikacjami. Wolę już nie mieć ssania i trzymać z 30 sekund na obrotach auto niż ledwo toczyć się.
Widziałem gdzieś silnik z pompą linkową od clio na sprzedaż... To chyba najlepszy czas go odszukać i odkupić części...
Dobra zatankowałem dziś więcej ON i powyżej 60% pojemności baku nie mogę zatankować bo zapowietrzony jest bak i ciężko idzie. Teraz to już nie wiem czy nie zmienić całego układu.... od baku i wywalić ten filtr i zmienić na zwykły.
Dodam, że spalanie wyszło ~7l na 100km przy 70% trasa 30% miasto, xsara picasso, która miałem z 1.6hdi 109km paliła 4.5-5l na 100km w takich samych warunkach... wiadomo inna technologia, ale czy aż taka różnica powinna być? Nie mówiąc o tym, że clio jest niższe i pewnie z 30-50% lżejsze.
Dodano po 4 [godziny] 50 [minuty]:
Pobawiłem się i odpiąłem pin 6 czy tam 8 (od temp. paliwa) w pompie (podobno pomogło komuś w mercedesie). Chwilowo jest dosłownie dyskoteka z tą kontrolką (częściej się zapala po wciśnięciu sprzęgła). Zapaliła się również podczas jazdy pod stromą górkę i wtedy szarpnęło 1 raz (coś jakby zapłon wypadł).
Nie wiem czy nie kupić z 20m przewodu paliwowego na all... (chyba 8mm) do tego usunąć wszystkie szybko złączki i wywalić filtr z obudową (opcjonalnie zostawić bo tam kostka do podpięcia czegoś jest) i dać zwykły filtr na przewód (idzie dobrać z takich co są blisko tylnego koła pod spodem np. ze scenica ii), wymienić gruszkę + dać zaworek. Bo mam wrażenie, że całe to powietrze idzie w bak... tylko dlaczego się nie odpowietrza. Dodam, że podczas pracy widać małe bąbelki, dopiero podczas pompowania gruchą się robi piana.
Robiłem parę testów i nie wiem czy ten typ tak ma, ale w innych autach ze 4 naciśnięcia to gruszka twarda. Tutaj natomiast można pompować do woli, natomiast jak się zrobi twardsza wystarczy poczekać ze 3 sekundy i miękka jest i tak w kółko... Wyjąłem te szybko złączki przy króćcu w pompie i zacząłem pompować trzymając palec na króćcu, wtedy gruszka się zrobiła mega twarda a paliwo wręcz miało ciśnienie. Nie wiem czy to auto po prostu nie pompuje gruszka paliwa normalnie jak podczas pracy silnika (coś wtedy działa w pompce jakiś wirnik czy coś bo słychać piszczenie, podczas zatkania króćca tego nie było słychać czyli to raczej nie nieszczelność). Skoro jest tyle powietrza w baku (z30-40% objętości zbiornika?) to może pobierać to powietrze z baku.... Tylko co najgorsze po odkręceniu korka nie słychać zasysania powietrza ani nic. Nie mam informacji czy jest tam jakiś zawór czy zwykły odpowietrznik. Bo mam wrażenie, iż teraz dostaje powietrza z paliwa na wolnych. Co najdziwniejsze auto dosłownie pali na obrót wału, znacznie wolniej odpala sprawny sprinter.