Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

DML 306 Klawesyn nie gra - uszkodzona EBF 89

prociomen007 17 Aug 2020 09:30 1197 28
    prociomen007
    Level 18  
    Witam, na śmietniku znalazłem wyrzucone radio DML 306 Klawesyn. Stan mechaniczny jest wręcz wzorowy, aż dziw bierze że ktoś je wyrzucił. Chciałbym je uruchomić. Całość została wyczyszczona, okazało się że uszkodzony jest włącznik (chwilo zastąpiony zworą). Pomiary i oględziny reszty nie wykazały niebezpiecznych zwarć, wyjęte zostały wszystkie lampy i radio podłączone do sieci. Całość zachowuje się stabilnie, nic nie dymi nie skwierczy więc do toru audio włożyłem lampę ECL 86 a na wejście gramofonowe podałem sygnał audio. I wzmacniacz zagrał i to wręcz wzorcowo. Działa regulacja barwy oraz głośności. Napięcia na lampie zgodne ze schematem. Kolejno do toru demodulatora (jeśli dobrze rozumiem schemat) włożyłem lampę EBF 89 i tutaj zaczynają się schody. Kiedy lampy nie ma w gnieździe na nodze 1 i 6 mam coś koło 220V, po włożeniu lampy i uruchomieniu zasilania napięcie to utrzymuje się jakieś 3 sekundy po czym gwałtownie spada. W lampie widać w tym momencie w ciemnym pomieszczeniu malutki błysk (może jakieś zwarcie). Napięcie spada do wartości, które opisałem poniżej
    Dodam również, że podstawowe napięcie 220 V dochodzące do między innymi rezystora R20 siada do 110 V i jest ogólna kaszana. Wygląda to tak jakby lampa zwierała wszystko i wszędzie, ale nic się nie grzeje nie dymi.
    Na lampie obecne jest żarzenie.
    Dziwi mnie też fakt, że wszystkie lampy wizualnie wyglądają wręcz wzorcowo a ta jedna jest jakaś okopcona, przypieczona:
    Czy możliwe że uszkodzona jest lampa, czy należy szukać gdzieś indziej? Sprawdzałem kondensatory w okolicy C50, C51 - nie mają zwarć i trzymają prawidłowe wartości.
    Dlaczego ta lampa jest tak mocno wypalona w stosunku do innych? Może na PCB coś jest uszkodzone i tak ją wyjarało? Czy to raczej normalne objawy zużycia?
    Skąd w lampie ten chwilowy błysk przed zanikiem zasilania?
    PS. Oczywiście po włożeniu wszystkich lamp i uruchomieniu odbiornika nie słychać żadnego szumu na każdym z zakresów.Totalnie martwe, ale to raczej zrozumiałe skoro napięcie siada do 110V. Żarzenie obecne prawidłowo na wszystkich lampach.
    xpira
    Level 25  
    Lampa wygląda normalnie ta powłoka na ściance i na czubku lampy to getter.
    Czy napięcia mierzyłeś względem głównej masy?
    O co dokładni chodzi z tym błyskiem w którym miejscu się wytwarza na żarzeniu czy na anodzie i jaki ma kolor?
    Prawdopodobnie uszkodzona jest jakaś cewka, rezystor lub lampa straciła emisje elektronów z katody. zmierz prąd anodowy tej lampy.
    prociomen007
    Level 18  
    xpira wrote:
    Lampa wygląda normalnie ta powłoka na ściance i na czubku lampy to geter.
    Czy napięcia mierzyłeś względem głównej masy?
    O co dokładni chodzi z tym błyskiem w którym miejscu się wytwarza na żarzeniu czy na anodzie i jaki ma kolor?
    Prawdopodobnie uszkodzona jest jakaś cewka, rezystor lub lampa straciła emisje elektronów z katody. zmierz prąd anodowy tej lampy.

W lampie ta siatka jest mocno przebarwiona na żółto jak by przegrzana ( może tak ma być , ale na reszcie czegoś takiego nie ma )

Mierzyłem względem głównej masy.

Błysk ciężko dojrzeć skąd pochodzi, ale żarzenie świeci normalnie; wygląda jak błysk fleszu, ma żółty kolor i rozświetla całą lampę na ułamek sekundy. Po czym napięcia spadają do podanych. Rezystory doprowadzające prąd w podane punkty są sprawne. Dodatkowo przecież w miejscu którym jest 3V zamiast 50 poza siatką lampy nie ma nic.

Jeśli lampa straciła by zdolność emisji czy nie byłoby tak że żadne prądy by nie płynęły? Skoro napięcie w tych punktach siada tak bardzo to tam według mnie jest praktycznie zwarcie.

Jeśli zwarcie miała by jakaś z cewek wyjęcie lampy według mnie nie powodowałoby żadnej zmiany a teraz kiedy wyjmę lampę napięcia są stabilne.
    xpira
    Level 25  
    prociomen007 wrote:
    Jeśli lampa straciła by zdolność emisji czy nie było by tak że żadne prądy by nie płynęły? Skoro napięcie w tych punktach siada tak bardzo to tam według mnie jest praktycznie zwarcie.

Jeśli zwarcie miała by jakaś z cewek wyjęcie lampy według mnie nie powodowało by żadnej zmiany a teraz kiedy wyjmę lampę napięcia są stabilne.

Gdy lampa straci emisję prąd przez nią nie popłynie lub popłynie bardzo mały.
    Cewki czasem pękały, lub przegryzały je gryzonie.
    może lampa ma jakieś wewnętrzne przebicie bądź zwarcie.
    Jeszcze raz proszę zmierz ten prąd. Prąd powinien wynosić ok. 10mA.
    Witold5
    Level 32  
    Pozwolę sobie wtrącić, powinno być "getter" bo "geter" to postać biblijna.
    xpira
    Level 25  
    Witold5 wrote:
    Pozwolę sobie wtrącić, powinno być "getter" bo "geter" to postać biblijna.

Ma kolega rację wdarła się literówka. Już poprawiłem. W każdym razie chodzi o pochłaniacz gazów.
    prociomen007
    Level 18  
    xpira wrote:
    prociomen007 wrote:
    Jeśli lampa straciła by zdolność emisji czy nie było by tak że żadne prądy by nie płynęły? Skoro napięcie w tych punktach siada tak bardzo to tam według mnie jest praktycznie zwarcie.

Jeśli zwarcie miała by jakaś z cewek wyjęcie lampy według mnie nie powodowało by żadnej zmiany a teraz kiedy wyjmę lampę napięcia są stabilne.

Gdy lampa straci emisję prąd przez nią nie popłynie lub popłynie bardzo mały.
    Cewki czasem pękały, lub przegryzały je gryzonie.
    może lampa ma jakieś wewnętrzne przebicie bądź zwarcie.
    Jeszcze raz proszę zmierz ten prąd. Prąd powinien wynosić ok. 10mA.

Prąd oczywiście zmierzę ale na logikę skoro lampa jest wyjęta i napięcia są prawidłowe po nie płynie żaden prąd a po włożeniu napięcia siadają to tak jakby lampa prawie robiła zwarcie.

Czyli żeby była jasność. Zielone napięcia to te bez lampy. Czerwone po włożeniu lampy. Niebiesko zaznaczyłem jak według mnie płynie prąd.

Przypominam że po łączeniu napięcia mają 230V i zanikają po wspomnianym błysku po około 2 sekundach.
    prociomen007
    Level 18  
    Lampę zamówiłem i wymienię. Miernik niby nie pokazuje na niej zwarć ale może 230V gdzieś w środku przebija.

Tylko trochę mnie dziwi czemu ta lampa wyleciała jak ona nie przełącza jakiś dużych mocy. Do tylko demodulator jest.

Żarówki w szeregu nie wpinałem ale tam jest bezpiecznik na transformatorze więc w przypadku zwarcia by wyleciał.
    DIORADIO
    Level 30  
    Co to znaczy że: Miernik niby nie pokazuje na niej zwarć . Masz schemat to opisz jakie są napięcia na nóżkach lamp, a z żarzeniem daj sobie spokój jak widzisz że w każdej lampie swiecą. Lampy na "oko" jak są złe to są białe. Opisz jakie są napięcia na poszczególnych lampach i nóżkach w ten sposób:
    EBF 89
    nóżka 1 przykładowo +20V
    nóżka 2 przykładowo -2V itd. wtedy możemy coś powiedzieć
    jakie jest napięcie na dużych elektrolitach?
    prociomen007
    Level 18  
    Mała aktualizacja uszkodzony okazał się filter 3-10A2 a dokładnie jeden z kondensatorów 2nF który miał zwarcie. Po wymianie problem ustąpił a radio ożyło. Niestety nie całkiem zakres UKF gra i szumi prawidłowo. Niestety na krótkich, średnich i długich jest kompletna cisza. Delikatne buczenie tylko słychać ale żadnego szumu radiowego lub stacji. Sprawdziłem większość kondensatorów wokół lamp EBF-89 i ECH-81 i wydają się poprawne. Dodatkowo poniżej zamieszczam pomiary napięć na lampach przy włączonym odbiorze fal długich:

EBF-89:
    1 - 52V
    2 - -0.75V
    3 - 0
    4 - 0
    5 - 6 V AC
    6 - 190V
    7 - 0
    8 - 0
    9 - 0

ECH-81:
    1 - 76V
    2 - 0
    3 - 0
    4 - 0
    5 - 6V AC
    6 - 195V
    7 - -6V
    8 - 86V
    9 - -6V

Napięcia mierzone względem głównej masy.
    diantus
    Level 32  
    prociomen007 wrote:
    filter 3-10A2 a dokładnie jeden z kondensatorów 2nF który miał zwarcie

Kondensatory w filtrze 3-10A2 muszą mieć pojemność nie 2nF lecz n2, czyli 0,2nF w innym oznaczeniu: 200pF.
    Z inną pojemnością odbioru na zakresach D, S, K nie będzie.
    DIORADIO
    Level 30  
    Nie mam przed sobą schematu ale kondensator w filtrach miał chyba 220 pF. Nie będę się spierał z diantusem bo nie jestem pewny a i na schemacie jest n2. Co do lamp to 4 i 5 nóżka w każdej z zastosowanych lamp to jest żarzenie, a zastosowane lampy mają podstawki nowalowskie - poprawcie mnie jeżeli się mylę. ECH - 81 to lampa w której C (trioda)pracuje jako heterodyna AM, a H ( heptoda czy heksoda już nie pamiętam tych nazw - poprawcie) pracuje jako mieszacz AM a na UKF-ie jako wzm.p.cz.FM. I jeszcze taka uwaga - "główna masa" to jest całe metalowe chassis.Żarzenia w lampach połączone są równolegle i zasilane są z trafa 6,3 V.Lampa EBF - 89 to F - to wzm.p.cz.AM i FM, a B to dioda detektora AM (nóżka 7 lub 8) tutaj akurat 8 to masa. Widzę że z lampami nie miałeś do czynienia więc ostrzegam że tu występuje dość wysokie napięcia około 250V i tu nie ma żadnego PCB. Pochwal się jak uruchomisz.
    prociomen007
    Level 18  
    Faktycznie źle rozpoznałem schemat kondensatory ty 200 pF. Miałem na stanie tylko 220 i takie wlutowałem. Radio na długich ożyło udało się złapać polskie radio. Przesunąłem też lekko cewkę anteny na rdzeniu ferrytowym przez co udało się uzyskać bardzo dobry i głośny odbiór.

Jest jednak jeszcze jedna sprawa. Przestroiłem głowicę UKF zgodnie z poradą wyczytaną gdzieś na tym forum. Żeby była jasność poniżej schemat:

I tak kondensator C1 zmieniłem na 15pF, kondensator C2 na 5 pF, C3 na 10pF, usunąłem C13 a na cewce L3 zlutowałem 3 zwoje od góry.
    I operacja się powiodła udało się złapać radio Eska dokładnie mogę sobie to wyregulować trymerem C14.

Problem jest jednak taki że radio dla zakresu UKF gra bardzo cicho. Jako antena co prawda 1 metr przewodu ale wydaje mi się że coś jest nie tak. Wygląda jak by mała czułość odbiornika. Nawet sam szum jest słyszany słabo. Na maksymalnym wzmocnieniu audio stacja jest słyszalna gdzieś tak w 15% tego co być powinno.

Czy popełniłem błąd przy przestrajaniu i dlatego czułość jest taka mizerna?

PS. Do czego służy trymer C9 ? Bo jego obracanie praktycznie niewiele zmienia. Delikatnie może wpływa na głośność ale bardzo delikatnie. ( chyba że tu jest problem ? )
    xpira
    Level 25  
    Głowicę UKF elwro przestraja się w ten sposób, że robi się mostek na 3 zwojach cewki heterodyny(L3) (ta nawinięta pojedyńczo z rdzeniem który się porusza gdy kręcimy gałką strojenia bodaj po lewej stronie. W każdym razie jest gdzieś opis i film na kanale ARQbyTontechUNITRA) i mamy już radio przestrojone potem należy wyregulować heterodynę , układ wejściowy i P.CZ. Przestrajałem kilka takich głowic i odbierają całkiem nieźle.
    W razie problemów z czułością można spróbować spiąć cewki L1 i L2 kondensatorem ok. 3,3pf oraz L6 i L7 też coś ok. 3,3pf. Kondensator na gnieździe antenowym (jeśli taki jest) należy zdemontować służył on temu by przypadkiem nie odebrać audycji z zachodu.
    prociomen007
    Level 18  
    Czyli usunać c1 a reszte kondensatorow wrucic do tego co bylo?
    xpira
    Level 25  
    prociomen007 wrote:
    Czyli usunać c1 a reszte kondensatorow wrucic do tego co bylo?

Można spróbować. Czy radio odbiera całe pasmo 87,5-108MHz? mam nadzieję, że jakiś TRL-SDR lub generator posiadasz.
    Jeśli jest tylko słaba czułość to można wymienić lampę na nową nieużywaną i spiąć cewki kondensatorami jak napisałem powyżej. Na jakiej antenie radio odbiera?
    prociomen007
    Level 18  
    Antena to kawalek drutu o dlugosci okolo 1 metra. Odbiera od okolo 92 do 104 mhz. Problemem jest tylko to ze stacje jak i sam szum sa bardzo ciche.
    xpira
    Level 25  
    prociomen007 wrote:
    Antena to kawalek drutu o dlugosci okolo 1 metra. Odbiera od okolo 92 do 104 mhz. Problemem jest tylko to ze stacje jak i sam szum sa bardzo ciche.

Więc odbiera w miarę dobrze można by było trochę poszerzyć pasmo. Czy po złączeniu cewek kondensatorami też gra cicho? Możliwe że coś jest jeszcze namieszane w dedekcji, w pośredniej albo sama lampa ma słabe wzmocnienie jak przestrajałem takie radyjka to często po wymianie ecc85 odbierały lepiej. Antena trochę za krótka.
    prociomen007
    Level 18  
    Cewki od kturej strony spiąć? Bo maja dwa bieguny. Nie wydaje mi sie zeby winna byla lampa. Gra mocno cicho bo wszystmo wykrecone na maksa a slychac jak na 10% w telefonie youtube. Sam odbior jest czysty i ladny. Filtrami p.cz i innymi prubowalem delikatnie ruszac, cos tam sie da poprawic ale nie wiele dalej gra mocno cicho. Ten trymer (kondensator) przy lampie w ukf jeden jest do heterodyny a drugi do czego? Bo jego krecenie niewiele zmienia moze on jest trafiony?
    xpira
    Level 25  
    Cewki spiąć od góry nie od masy co do cewek antenowych nie ma to znaczenia bo jest to układ symetryczny.
    Jeden trymer to heterodyna, a drugi to bodajże wzmacniacz pośredniej. Czasem trzeba dość mocno przekręcić, aby uzyskać dobry efekt. Zmierz proszę napięcia na anodach lampy ECC85. Prawdopodobnie cała głowica jest ok tylko jest jakieś uszkodzenie przy wzmacniaczu pcz lub przy detektorze.
    Film: https://www.youtube.com/watch?v=ltnFdFtUMUk
    prociomen007
    Level 18  
    Napiecia 182v i 118v. Czy mozna jten detektor jakos sprawidzic. Bo rozumiem ze demodulator fm jest inny niz dla am bo am odbiera poprawnie. Tam widze (mowie o demodulatorze) siedza jakies kondensatory moze one maja przebicia ?
    DIORADIO
    Level 30  
    prociomen miej litość: napięcia 182 V i 118 V CO TO JEST??????? SIEDZĄ JAKIEŚ KONDENSATORY MOŻE ONE MAJĄ PRZEBICIA ? Masz miernik to zmierz co stoi na przeszkodzie? To ty naprawiasz a nie my.
    prociomen007
    Level 18  
    Po długich bojach okazało się że głowica jest w porządku i odbiera dobrze. Problemem jest filtr demodulatora. Jedna z cewek dostała przebicia na drugą i przez tak wielkie tłumienie. Poniżej zamieszczam fragment schematu którego dotyczy usterka:

Chodzi o element 1-22R. Takiego elementu kupić z moich poszukiwań jest niemożliwe. Czy jest szansa przewinąć te cewki samemu? Czy ktoś wie ile powinny mieć zwoi i w którą stronę mają zostać nawinięte? Bo na schemacie nie zostało to opisane nawet w formie ich indukcyjności. serwis manual do tego radia w tej sprawie również milczy.
    xpira
    Level 25  
    prociomen007 wrote:
    Czy jest szansa przewinąć te cewki samemu? Czy ktoś wie ile powinny mieć zwoi i w którą stronę mają zostać nawinięte? Bo na schemacie nie zostało to opisane nawet w formie ich indukcyjności. serwis manual do tego radia w tej sprawie również milczy.

Cewkę można przewinąć potrzebny będzie drut nawojowy odpowiedniej średnicy tam był chyba drut nawojowy typu DNEJ. Ilość zwojów ma być taka sama jaka była trzeba rozwinąć stare uzwojenie licząc przy tym zwoje lub rozwinąć uzwojenie i zmierzyć jego długość i nawinąć nowy drut.
    prociomen007
    Level 18  
    Bendzie trudno policzyc bo cewka dostala przebicis i zwoje sie przepalily i mam ja w kawalkach. Ciezko tez ustalic kierunek nawijania.
    DIORADIO
    Level 30  
    Tu chodzi o filtr 1-22R. Takie filtry miały DML-301 do 304 i DML-351 do 354. Jeżeli mnie pamięć nie myli miały też Relaks, Trubadur i Menuet a nawinięte były chyba licą ale tu nie jestem pewny. To był początek lat 70-tych jak je stroiłem więc trochę czasu upłynęło.
    prociomen007
    Level 18  
    Okej z moich obliczeń przy rozpruwaniu wyszło że L23 to 50 zwoi a L24 12 zwoi. Cewki L25 nie ruszałem bo nie dostała przebicia. Nawinąłem je testowo zwykłym drutem nawojowym 0.10mm w jednym kierunku będą praktycznie pewnym porażki a tu radio zagrało. Może nie idealnie głośno ale powiedzmy takie 80% tego co uważam jest w stanie. Pojawia się za to kolejny problem. Po nagrzaniu pojawia się jakieś wzbudzenie radio na audycji ma nałożony jakiś pisk w okolicy 500Hz. Problem ten występuje tylko na UKF i tylko po nagrzaniu. Kiedy zmienimy zakres na np. długie poczekamy chwilę i wrócimy na UKF znowu jest dobrze przez około 1 minutę po czym pojawia się pisk który staje się coraz głośniejszy. Czy może to świadczyć o zużyciu lampy w głowicy?
    DIORADIO
    Level 30  
    Nie zapominaj że ECH 81 pracuje jako wzm.p.cz. FM no i ECC85 w głowicy. Stań miernikiem na anodę heptody i zobacz czy coś się zmienia jak pojawi się pisk. W ten sposób sprawdż napięcia na siatkach. Z ciekawości pytam jakim drutem nawinięte są te filtry.