Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Astra g 1.6 8v, 2001 - Silnik kopci na biało i pachnie olejem

17 Aug 2020 21:31 3474 18
    User removed account
    Level 1  
    Ireneo
    Level 42  
    Trzeba remoncik silnika zrobić.
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Astra g 1.6 8v wrote:
    silnik 84KM.
    Astra g 1.6 8v wrote:
    Astra g 1.6 8v z lpg
    75KM....
    Skoro żre olej, to silnik do remontu. Tylko będzie mała niespodzianka - przestanie brać olej, ale będzie więcej palił.
    Przy przebiegu ponad 400 tys km to już niestety blok do szlifu, tłoki do wymiany i cała reszta - regeneracja głowicy, wymiana panewek albo i szlif wału - średnio się całość imprezy opłaca, biorąc pod uwagę wartość samochodu.
    User removed account
    Level 1  
    michal_rybka
    Level 34  
    ciężko zarżnąć 8v silnik opla ale też mi zdechł tyle że 1.4 (wydmuchało 2x upg a potem wypaliło zawór, teraz zmieniłem na 1.6 i jest super)
    puki się nie przegrzewa, nie przerywa (nie zarzuca świec) to ja bym jeździł, i tak mu już wiele nie zaszkodzi a w miedzy czasie szukać drugiego, to tanie silniki, za 300...350zł można kupić drugi, najlepiej z samochodu w którym jest i można odpalić, zobaczyć czy nie dymi, jak pracuje i potem razem wymontować (ja tak robie), bo kupowanie "kota w worku" to zwykle się trup okazuje.
    wszystko zależy od tego czy buda zdrowa - jeśli zdrowa, nie pognita to zawsze warto robić, a jeśli ogólnie pognity i zapuszczony to nie warto
    pitrel
    Level 21  
    Astra g 1.6 8v wrote:
    Coś się stanie mu w najbliższym czasie użytkując na co dzień czy wytrzyma jakiś czas

Takie pytanie lepiej zadać na forum ezoteryczno wróżbiarskim.
    User removed account
    Level 1  
    User removed account
    Level 1  
    michal_rybka
    Level 34  
    dowodu lepiej nie pokazywać :) lepiej 50zł zapłacić za brak dowodu niż jak go zabiorą.
    Jak pali olej to dymi na szaro-niebieskawo, jak na biało to pali płyn chłodniczy, także raczej już uszczelka pod głowicą popuszcza.
    Mój 1.4 8V też palił ok 1l oleju na 1000km jak jeszcze żył i nie dymił przy tym wcale! ale już chodził trochę nierówno no i UPG wydmuchiwał co 2 lata (ale jazda praktycznie cały czas z gazem w podłodze, lekko nie miał ;) ) ten 1.6 który założyłem za niego nie pali wcale oleju i idzie jak wściekły :)

Jeśli niema rys na cylindrach wyczuwalnych pod paznokciem, to oczywiście że można zmienić pierścienie, splanować głowicę, dotrzeć zawory, wymienić uszczelniacze zaworowe i pochodzi zapewne jeszcze sporo a koszt nieduży, można to zrobić bez wyciągania silnika, jedynie zdjąć głowicę i miskę oleju, w sumie dzień roboty + przerwa na oddanie głowicy do planowania i pół dnia na składanie

Moderated By CameR:

Od 1 października 2018 roku w Polsce, podróż samochodem bez dowodu rejestracyjnego i potwierdzenia posiadania polisy OC nie będzie karana mandatem.
    Wszystkie informacje policja ma w CEPiK'u.
    Reg. 3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

User removed account
    Level 1  
    michal_rybka
    Level 34  
    ale to są kłęby dymu? czy poddymia lekko? jeśli jest wilgotny dzień to poddymiać potrafi nawet zupełnie sprawny silnik.
    miałem też przypadek że moja inna Astra 1.6 16v dymiła mi i nie miała mocy, dusiła się przy dodawaniu gazu i okazał się zatkany katalizator, wyciąłem go, wspawałem w to miejsce rurę i jak ręką odjął - ma mnóstwo mocy, a po paru dniach jazdy przestał też dymić, co jest aż niewiarygodne
    User removed account
    Level 1  
    User removed account
    Level 1  
    User removed account
    Level 1  
    michal_rybka
    Level 34  
    kable od świec albo czujnik położenia wału do wymiany
    User removed account
    Level 1  
    User removed account