logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Montaż pompy ciepła 3f - czy potrzebna osobna rozdzielnia w kotłowni?

Crushpl 18 Sie 2020 09:21 5613 9
REKLAMA
  • #1 18875798
    Crushpl
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam szanowne grono.
    W swoim domu będę montował pompę ciepła 3f w miejsce kotła na Ekogroszek. Jeśli chodzi o zabezpieczenia to dostałem od autoryzowanego serwisu takie wytyczne do zabezpieczen. W rozdzielni głównej domu mam zabezpieczenie dla 3 f 25A a dla 1f 16 + roznicowki oraz przebieciowke na wejściu Montaż pompy ciepła 3f - czy potrzebna osobna rozdzielnia w kotłowni?

Rodzielnia ta od kotłowni znajduje się ok 8 m, może lepiej. Teraz pytanie czy z jakiegoś powodu powinienem zrobić osobna rozdzielnie w samej kotłowni? Jeśli tak to co w niej umieścić i co zmienić w głównej rozdzielni. Aktualnie w kotłowni mam doprowadzone 5x 4mm2 i 3x2.5 mm2
    Dziękuję za wszelkie sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 18875843
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1144
    Crushpl napisał:
    ...

Przekaż te dane projektantowi. Na pewno je wykorzysta.

pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 18876042
    Crushpl
    Poziom 10  
    Jeśli nie chciałeś pomoc a znasz się na tym to wystarczyło napisać tak jest to potrzebne zlec to projektantowi. Wtedy wiem co robić zalecam i co najwyżej dopytam tu czy ok. Natomiast jeśli chcesz błyszczeć na forum swoją "elokwencja" i nic nic wnoszącymi komentarzami to proszę wznieść się na swoje wyżyny kultury i po prostu nie pisz mi tego bo szkoda mi mb na czytanie Twoich starań.
  • REKLAMA
  • #4 18876085
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1144
    Nie wiem, skąd u ciebie takie niegrzeczne i roszczeniowe wypowiedzi. Aby poprawnie odpowiedzieć na takie ogólne pytanie, potrzeba więcej danych. Nie podałeś ich. Jeśli zatrudnisz projektanta, to oceni co tam masz i jak poprawnie wykonać instalację.
    Jeśli ktoś montuje ci pompę, to chyba wie co robić. Jeśli sam chcesz montować pompę, to powinieneś mieć wiedzę, a nie szukać po forach. A jak szukasz po forach - to użyj wpierw funkcji szukaj, bo mnóstwo już na ten temat napisano.

pozdrawiam
  • #5 18876209
    Crushpl
    Poziom 10  
    Aby wyjaśnić. Pompę montuje serwis który ma uprawnienia w chłodnictwie. Dane wejściowe podali. Rozdzielenia główna spełnia te wymagania. Prosiłem tylko o merytoryczne wsparcie czy dodatkowa rozdzielenia jest potrzebna. Jeśli tak to dlaczego. Tyle i nic więcej. Jak wyślę zapytanie do projektanta to dostanę jak, zwykłe marketingowa nie zawsze merytoryczna odpowiedź. Zaprojektują wszystko czy potrzebne czy nie byle zapłacić. Instalacja główna zrobina
  • REKLAMA
  • #6 18876265
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 619
    O tym decyduja wymagania dystrybutora pompy, aby otrzymac gwarancję najczęściej wymagane jest osobne zabezpieczenie tylko na pompę ew. pompe i grzałkę awaryjną .Jak masz miejsce to możesz wstawić w istniejącej
    rozdzielnicy zabezpieczenia choć osobna mała rozdzielnica przy samej pompie jest choćby z powodów serwisowych wygodniejsza. Kwestia dogadania z instalatorem kto robi instalację elektryczną czy ty czy on.
  • Pomocny post
    #7 18876312
    takijasiu
    Poziom 25  
    Ocena: 160
    Crushpl napisał:
    Witam szanowne grono.
    W swoim domu będę montował pompę ciepła 3f w miejsce kotła na Ekogroszek. Jeśli chodzi o zabezpieczenia to dostałem od autoryzowanego serwisu takie wytyczne do zabezpieczen. W rozdzielni głównej domu mam zabezpieczenie dla 3 f 25A a dla 1f 16 + roznicowki oraz przebieciowke na wejściu [...]
    Rodzielnia ta od kotłowni znajduje się ok 8 m, może lepiej. Teraz pytanie czy z jakiegoś powodu powinienem zrobić osobna rozdzielnie w samej kotłowni? Jeśli tak to co w niej umieścić i co zmienić w głównej rozdzielni. Aktualnie w kotłowni mam doprowadzone 5x 4mm2 i 3x2.5 mm2

Te zabezpieczenia które opisałeś, dotyczą istniejących obwodów odbiorczych (np. gniazdkowych, oświetlenia, etc.). Jest prawdopodobne, ale nie można tego ocenić nie będąc na miejscu, że S303 25A (B? C?) jest dedykowane wyłącznie do obwodu 5x4 w kotłowni. Pytanie do czego służy istniejący obwód 3x2.5 doprowadzony do kotłowni.

Producent potrzebuje wyłącznik nadprądowy 4-polowy dla prądu 3-f (czyli S304) oraz 2-polowy dla prądu 1-f (czyli S302). To jest dosyć ciekawe - ten S304 jest ciekawy, ponieważ on nie gwarantuje kolejności rozłączania torów - i tor N może być załączany jako ostatni i rozłaczany jako pierwszy - a to zwykle rodzi problemy.

Jeżeli oba obwody by były dedykowane do tej pompy ciepła - tzn. że np. ten obwód 3x2.5 miałby osobne dedykowane zabezpieczenie tylko dla niego i dla niczego innego, podobnie ten obwód 5x4 - to można ich użyć i tylko zmienić zabezpieczenie w rozdzielnicy na takie jak potrzebuje pompa.

Kwestia jest jeszcze RCD - czy te obwody powinny być za RCD czy nie - może wymagać zmian w rozdzielnicy.
  • #8 18876334
    Crushpl
    Poziom 10  
    takijasiu napisał:
    Crushpl napisał:
    Witam szanowne grono.
    W swoim domu będę montował pompę ciepła 3f w miejsce kotła na Ekogroszek. Jeśli chodzi o zabezpieczenia to dostałem od autoryzowanego serwisu takie wytyczne do zabezpieczen. W rozdzielni głównej domu mam zabezpieczenie dla 3 f 25A a dla 1f 16 + roznicowki oraz przebieciowke na wejściu [...]

Te zabezpieczenia które opisałeś, dotyczą istniejących obwodów odbiorczych (np. gniazdkowych, oświetlenia, etc.). Jest prawdopodobne, ale nie można tego ocenić nie będąc na miejscu, że S303 25A (B? C?) jest dedykowane wyłącznie do obwodu 5x4 w kotłowni. Pytanie do czego służy istniejący obwód 3x2.5 doprowadzony do kotłowni.

Producent potrzebuje wyłącznik nadprądowy 4-polowy dla prądu 3-f (czyli S304) oraz 2-polowy dla prądu 1-f (czyli S302). To jest dosyć ciekawe - ten S304 jest ciekawy, ponieważ on nie gwarantuje kolejności rozłączania torów - i tor N może być załączany jako ostatni i rozłaczany jako pierwszy - a to zwykle rodzi problemy.

Jeżeli oba obwody by były dedykowane do tej pompy ciepła - tzn. że np. ten obwód 3x2.5 miałby osobne dedykowane zabezpieczenie tylko dla niego i dla niczego innego, podobnie ten obwód 5x4 - to można ich użyć i tylko zmienić zabezpieczenie w rozdzielnicy na takie jak potrzebuje pompa.

Kwestia jest jeszcze RCD - czy te obwody powinny być za RCD czy nie - może wymagać zmian w rozdzielnicy.

Witam. Dziękuję za odp. Co do roznicowki to dopytam. Dziękuję za ta wskazówkę. Odnośnie obwodów sa ta 2 niezależne obwody na osobnych zabepieczeniach prowadzone z rozdzielni głównej. 1f ma zabezpieczenie b16 takie jak wymaga producent. Do tego obwodu podpięty jest dodatkowo odbiornik Rth do sterownika pokojowego. Na 3f jest zabezpieczenie c20. Pytanie czy może zostać? Producent wymaga b16
  • Pomocny post
    #9 18876365
    takijasiu
    Poziom 25  
    Ocena: 160
    No tylko producent wymaga przede wszystkim rozłączanych torów N - czyli wyłącznika 2-polowego dla 1-f i 4-polowego dla 3-f - a to nie jest typowo tak jak się robi w domach. Zwykle się ma 1-polowy dla 1-f i 3-polowy na 4-f.
  • #10 18876410
    Crushpl
    Poziom 10  
    takijasiu napisał:
    No tylko producent wymaga przede wszystkim rozłączanych torów N - czyli wyłącznika 2-polowego dla 1-f i 4-polowego dla 3-f - a to nie jest typowo tak jak się robi w domach. Zwykle się ma 1-polowy dla 1-f i 3-polowy na 4-f.
    przekazałem mailem info do elektryka aby sprawdził czy to jest w skrzynce. W wcześniejszym komentarzu napisałeś,że takie rozwiązanie rodzi problemy szczególnie 304. Jakich problemów mogę się spodziewać?

Dodano po 1 [godziny] 49 [minuty]:

Dostałem już info. Zabezpieczenia S304 i S302,elektryk wykona w osobnej rozdzielni. W głównej zabepiczznie 3f ma c20A więc dając b16 slektywnosc będzie zachowana. W rozdzielni bezpiecznik nadpradowy jest b16 aby zachować slektywnosc chce tam dać c20 1f a w kotłowni b16.
    Jeśli chodzi o różnicowki. Pompa posiada wbudowana różnicowke. Teraz się zastanawiam mogę dać zlecić przepiecie w rozdzielni głównej aby ominąć ta różnicowke tam. Pytanie czy warto za to płacić dodatkowo bo jak rozumiem elektryka przy podłączone szeregowy RCD (jedna wbudowana w pompę i druga w rozdzielni) ich wybicie jest losowe 1 lub 2 lub obie. Czy tylko to jest problemem?
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię montażu pompy ciepła 3-fazowej w miejsce kotła na Ekogroszek oraz potrzebę stworzenia osobnej rozdzielni w kotłowni. Użytkownik zapytał o konieczność dodatkowej rozdzielni, biorąc pod uwagę istniejące zabezpieczenia w głównej rozdzielni. Odpowiedzi wskazują, że osobna rozdzielnia może być korzystna dla serwisowania oraz spełnienia wymagań producenta, który często wymaga dedykowanych zabezpieczeń dla pompy. Wskazano również na konieczność stosowania odpowiednich wyłączników nadprądowych oraz różnicowych, aby zapewnić selektywność i bezpieczeństwo instalacji. Użytkownik uzyskał informacje, że elektryk wykona osobną rozdzielnię, a także rozważał zmiany w zabezpieczeniach w głównej rozdzielni.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA