Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zasilacz laboratoryjny 0-30 V 0-10A

gevv 10 Jun 2021 19:11 23361 44
Altium Designer Computer Controls
    karel21
    Level 27  
    Złożyłem ten zasilacz no i działa. Ale po pewnych modyfikacjach, złożony według tego schematu jest o.k do momentu przełączenia uzwojeń trafa ( toroid 120 Wat 2 X 15V ) następowało przegrzewanie ZD2 ( napięcie na C10 - 20V ). Układ przełączania uzwojeń transformatora zrobiłem na LM 358, zasilanie z nawiniętego dodatkowego uzwojenia 15V przeznaczonego do czterocyfrowego podwójnego miernika A/V z Ali. Teraz działa bez problemu, jedynie jest problem z wyzerowaniem amperomierza, po uruchomieniu wskazuje 32 mA. Te same mierniki użyłem w zasilaczu ETL kolegi eurotips, w nim działają bez problemowo. Porównując oba te zasilacze, stawiam na ETL.
  • Altium Designer Computer Controls
    398216 Usunięty
    Level 43  
    karel21 wrote:
    jest o.k do momentu przełączenia uzwojeń trafa ( toroid 120 Wat 2 X 15V ) następowało przegrzewanie ZD2
    Bo źle odczytałeś schemat. Przyjrzyj się mu dokładnie - do którego punktu jest podłączona dioda?
    Przełączanie napięcia dotyczy tylko obwodu zasilacza a nie diody Zenera.
    karel21
    Level 27  
    Zgadza się, schemat odczytałem prawidłowo, także prawidłowo wykonana płytka. Układ zasilania przełączania uzwojeń transformatora, przekażnika oraz zasilanie 723 są podłączone do pierwszego uzwojenia trafa AC 15V, na stałe, poprzez diode prostowniczą D2 1N4007. Mimo tego DZ18V ulegała spaleniu, sprawdzałem płytkę oraz podzespoły wielokrotnie aż do znudzenia, musiałem zrobić jakiś błąd, lecz nie trafiłem na niego. W końcu wytrawiłem nową płytkę i działa prawidłowo.
    sahamipoor
    Level 8  
    Dziękuje za schemat, ale mam pytanie: czy mogę zwiększyć napięcie transformatora z 2x15 do 2x23?
    Jeśli można użyć tego napięcia to czy trzeba zmienić fragment schematu ?
    W szczególności elementy: R5 i R23 lub R13 i R26 ?

Dziękuję
  • Altium Designer Computer Controls
    sahamipoor
    Level 8  
    Ten schemat jest uaktualniony do 0-50 woltów. Prąd ten sam.
    Zasilacz laboratoryjny 0-30 V 0-10A
    398216 Usunięty
    Level 43  
    sahamipoor wrote:
    Jak mogę ulepszyć trans 2x15 do 2x23?
    Wymienić transformator na pasujący?
    sahamipoor
    Level 8  
    398216 Usunięty wrote:
    sahamipoor wrote:
    Jak mogę uaktualnić trans 2x15 do 2x23?
    Wymienić transformator na odpowiedni?

zastąp go innym wzmacniaczem trans 10...
    sahamipoor
    Level 8  
    Cześć chłopaki..
    Zrobiłem tą płytkę i jestem z niej oraz z jej funkcji bardzo zadowolony.
    Niestety natychmiastowe uruchamianie powoduje bardzo wysoki przepływ prądu.
    Przy najniższym prądzie wyjściowym (około 10mA) robiąc zwarcie mocno iskrzy.
    Czemu??? Jak można dołożyć zabezpieczenie przeciwzwarciowe?
    ta8ms
    Level 1  
    Jawi_P wrote:
    eurotips wrote:
    jeden kondensator o pojemności 100mF to kiepski pomysł, lepszym rozwiązaniem jest 10x 10mF a dedykowana płytka tylko pod nim z otworami do solidnego montażu.

A miękki start będzie obowiązkowy, a nie opcjonalny.
    Drugą rzeczą jest to, że obliczając z grubsza pojemność filtra dla maksymalnego prądu 10A i poziomu tętnienia 2V, uzyskałem 0,05F. A to już dużo.
    Zmniejszyłbym C9 tak bardzo, jak to możliwe i/lub użyłbym źródła prądu na wyjściu do rozładowania tego C.
    Skoro jest D3 to bezpiecznik na wyjściu też by się przydał?

c9 (100 mf 63v) przegrzewa się, gdy na wyjściu występuje obciążenie 12V.
    Dwa razy wymieniałem kondensatory.
    teraz mam 100v 33mf.
    jak żaden problem. pracujący
    bobeer
    Level 28  
    Myślałem robiąc tak niedawno mój zasilacz, że użycie wzmacniacza OP07 jest przestarzałe. Ale ten to układ to jest prawdziwa prehistoria :)
    Pozostało mi troche 723 w różnych obudowach z okresu, jak wkładano tego sporo w zasilacze do CB radia :)
    quadzillatech
    Level 1  
    Potrzebuje prostego czarno-białego pliku PDF z lustrzanym odbiciem na pcb.
    AdamC
    Level 28  
    quadzillatech wrote:
    Potrzebuje prostego czarno-białego pliku PDF z lustrzanym odbiciem na pcb.

Zainstaluj Sprint-Layout 6.0 Viewer darmowy i wydrukuj.
    sahamipoor
    Level 8  
    Bardzo dużym problemem w tym projekcie jest:
    Przy wysokim napięciu -20V-, prąd zwarciowy jest bardzo duży w pierwszej chwili sklejania się sond.. nawet wtedy, gdy objętość prądu jest całkowicie zamknięta przy niskim prądzie.
    ktoś miał selution na to?
    Sekaa
    Level 1  
    Jakikolwiek powód, dla którego potencjometr regulacji prądu jest logarytmiczny?