Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Zlecę] Zlecę wykonanie urządzenia na napiecie 24V DC, z wyjściem 230V AC i USB.

Adrian. 21. 19 Aug 2020 14:13 381 14
    Adrian. 21.
    Level 4  
    Zlecę wykonanie urządzenia na napięcie 24V AC zmieniające na 230V DC (wyjście) plus gniazdo
    USB 5V 3000mA DC, na lampkę o mocy 30W.
    Proszę o wycenę.
    witesmol
    Level 12  
    Pewnie do ciężarówki? Jeżeli tak to AC i DC opisane pewnie odwrotnie. Nie ma problemu, chociaż lepiej kupić gotową konstrukcję. Do wyceny niestety za mało danych.
    Adrian. 21.
    Level 4  
    witesmol wrote:
    Pewnie do ciężarówki? Jeżeli tak to AC i DC opisane pewnie odwrotnie. Nie ma problemu, chociaż lepiej kupić gotową konstrukcję. Do wyceny niestety za mało danych.

To jest instalacja piwniczna, niskonapieciowa
    Krzys55
    Level 26  
    Wystarczy Ci zwykły transformator 24V - 230V. Uzwojenie wtórne podłączasz do 24V AC I na wyjściu masz 230v AC . Z 230V ac możesz już podpiąć co zechcesz, oczywiście nie przesadzając z mocą.
    Adrian. 21.
    Level 4  
    Krzys55 wrote:
    Wystarczy Ci zwykły transformator 24V - 230V. Uzwojenie wtórne podłączasz do 24V AC I na wyjściu masz 230v AC . Z 230V ac możesz już podpiąć co zechcesz, oczywiście nie przesadzając z mocą.

Możesz wysłać linka do jakiegoś odpowiedniego?
    Adrian. 21.
    Level 4  
    danthe wrote:
    Wpisz na allegro "transformator toroidalny 24v", a następnie wybierz interesującą Cię moc w przystępnej cenie :D .

Albo polecam zajrzeć tu: https://sklep.toroidy.pl/pl/c/Transformatory-12V-i-24V/52

Tak zrobiłem, jak dla mnie nie ma odpowiedniego, wyskoczyły 24szt,z czego większość 230/24,mimo że wpisałem Transformator toroidalny 24v...
    Nie wiesz gdzie mogę jeszcze spróbować zlecić zrobienie tego co w temacie?
    danthe
    Level 30  
    No i super, teraz kupujesz o odpowiedniej mocy, i podłączasz uzwojenie wtórne (24V AC) do instalacji piwnicznej, i na uzwojeniu pierwotnym otrzymasz 230 V AC , prawie jak w gniazdku sieciowym.
    Właściwe to w jakim celu masz zamiar to robić? Może podpowiem inne rozwiązanie?
    Adrian. 21.
    Level 4  
    danthe wrote:
    No i super, teraz kupujesz o odpowiedniej mocy, i podłączasz uzwojenie wtórne (24V AC) do instalacji piwnicznej, i na uzwojeniu pierwotnym otrzymasz 230 V AC , prawie jak w gniazdku sieciowym.

I po jego podłączeniu będę musiał wyprostować ten prąd na DC, by móc podłączyć cokolwiek o typowym zasilaniu??
    Jeżeli nie ma jednego urządzenia które to robi, to widzę tutaj wielką lukę w branży, widziałem tutaj wiele podobnych zapytań i w większości każdy w bólach sam dochodzi do tego, albo temat się urywa
    ojciec
    Level 33  
    Adrian. 21. wrote:

Wystarczy diodę wstawią i lipa

Sprawdź miernikiem czy na pewno jest tam AC
    Adrian. 21.
    Level 4  
    ojciec wrote:
    Adrian. 21. wrote:

Wystarczy diodę wstawią i lipa

Sprawdź miernikiem czy na pewno jest tam AC

Na żarówce która tam swieci będzie to napisane?
    Nie mam miernika, ale wychodzi na to że będę musiał go nabyć i to samemu zbudować i poznać od podstaw 🙂
    ojciec
    Level 33  
    Jeżeli jest zwykła żarówka wolframowa i nie migocze, to zasilanie jest AC,...chyba że dali mostek i jest DC 24V
    Krzys55
    Level 26  
    Adrian. 21. wrote:
    I po jego podłączeniu będę musiał wyprostować ten prąd na DC, by móc podłączyć cokolwiek o typowym zasilaniu??
    Typowe to jest właśnie 230 AC.

Dodano po 2 [minuty]:

Może jest tak jak pisze kolega @ojciec , że jest tam DC, a Ty mylisz pojęcia.
    Rezystor240
    Level 41  
    Masz tam 24V, ale nie wiesz czy zmiennego czy stałego. Jeśli zmiennego to trafo 24/230 i powinieneś mieć kilkadziesiąt watów do dyspozycji z tego względu, że to najprawdopodobniej instalacja oświetleniowa. Jeśli stałego prądu, to wystarczy przetwornica 24VDC na 230V AC. I możesz się cieszyć 'darmowym' prądem w piwnicy.
    Jeszcze inna sytuacja jeśli masz tam w szereg wstawioną zwykłą diodę prostowniczą. To też można sobie zrobić z tego 'normalne' 230V.
    danthe
    Level 30  
    Jak masz miernik (multimetr) to podłącz go do tej instalacji, przełącz na pomiar napięcia DC,, następnie przełącz na AC. Podaj zmierzone wartości. Pozwoli to ocenić z czym mamy do czynienia.