Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Ochronnik przeciwprzepięciowy

wiedzma000 20 Aug 2020 08:07 459 15
Optex
    wiedzma000
    Level 11  
    Witam wszystkich uprzejmie :)
    Szukam odpowiedzi na pytanie na temat rodzaju ochronnika jaki powinien być zamontowany w moim domu.
    Wydawało mi się że sprawa jest prosta, ale przeczytałam kilka tematów i już nie jestem tego taka pewna.
    Zacznę że o prądzie wiem tyle, że jest.
    Instalację w domu robił elektryk z uprawnieniami i on też zrobił odbiór instalacji.
    Układ sieci TN-S, WLZ główny 5xYKY 5x10mm², sieć zewnętrzna podziemna, od samego transformatora,który jest 800m od domu).
    Wyłącznik główny S304 100A (choć w rzeczywistości są dwa, założone przez tego samego elektryka. pierwszy, gdy prąd był podpinany do budynku gospodarczego przed rozpoczęciem budowy i ma oznaczenia M60 C25, drugi założony przy podłączaniu prądu do domu i jest S304 100A. W każdym razie wyłączenie każdego z osobna odcina dopływ prądu do domu)

Na budynku jest instalacja odgromowa, która była w projekcie od początku i elektryk wiedział że takowa będzie. Odgromówka zakładana i mierzona przez pana który zajmuje się tym zawodowo, w zasadzie chyba tylko to robi. Założył druty, pomierzył, podbił dokumenty do odbioru.

Dom jest wysoki, 9,5m, jest to najwyższy obiekt w obrębie 500m do 1000m z innej strony.
    Końcem czerwca była burza i piorun prawdopodobnie przetestował nasz najwyższy zwód. Prawdopodobnie ponieważ nie było nas w domu, są szkody przepięciowe i chyba delikatnie przysmalony czubek zwodu.

1. Jeśli rzeczywiście dostaliśmy po odgromówce to jakie są możliwości żeby napięcie(?) przeskoczyło z druta odgromowego na kabel elektryczyny w domu ? Jakie warstwy dachu może pokonać taki "prąd" lub jeśli poszedł najpierw w ziemie to jak mógł dostać się do instalacji wewnętrznej ?
    2. Przepięcie poszło po drucie niebieskim - 0 - wywaliło kostkę w lampie, spaliło czujnik ruchu i rolety elektryczne. Wyłączyły się wszystkie bezpieczniki 25A i wszystkie na strychu. Równocześnie w tablicy głównej odkryłam że do ochronnika przepięciowego podpięte są tylko druty fazowe, 0 nie jest podpięte. Ochronniki nie sa przepalone.
    3. Ochronnik przepięciowy chce wymienić na czteropolowy, żeby podpiać 3 fazy i 0. Chciałam się dowiedzieć jaki powinnam kupić.
    4. W lipcu, po zdarzeniu zostały zamontowane panele PV, Jest do nich osobna tablica i podobno jest w niej wszystko, łącznie z ochronnikiami - 4 pola są napewno.

Prosze o wyjaśnienie mi moich zagadek i proszę też o przymknięcie oka jeśli coś żle nazwałam, pomyliłam napięcie, z przepięciem czy czymś jeszcze. Chcę tylko zrozumieć co się mogło stać i spróbować zapobiec takim szkodom na przyszłość. No i na chwilę obecną za szkody winię elektryka z powodu nie podpięcia 0 do ochronnika, chcę wiedzieć czy słusznie,
    Dziękuję
  • Optex
    CYRUS2
    Level 43  
    wiedzma000 wrote:
    1. Jeśli rzeczywiście dostaliśmy po odgromówce to jakie są możliwości żeby napięcie(?) przeskoczyło z druta odgromowego na kabel elektryczyny w domu ?
    Może bo uziom jest połączony z PE.
    Jak połącznie jest źle zrobione to na PE zostanie wprowadzone napięcie.
    PE jest połączone z N w punkcie podziału.
    wiedzma000 wrote:
    Ochronniki nie są przepalone.
    Nie muszą.
    To nie są bezpieczniki topikowe.
    wiedzma000 wrote:
    Proszę o wyjaśnienie mi moich zagadek
    Nie jest to możliwe. Do tego jest potrzebna wizja lokalna (analiza instalacji) i ekspertyza uszkodzonych urządzeń.
    wiedzma000
    Level 11  
    CYRUS2 wrote:

Nom, chyba nie jest. Odgromówka była robiona prawie rok po prądzie. Bednarkę kopaliśmy sami pod dyktando wcześniej wspomnianego pana od odgromówki. Uziom jest otokowy i nie jest połączony z fundamentami (płyta, teoretycznie całkowicie odizolowana od gruntu)

CYRUS2 wrote:

Nom też nie jest. Napisałam układ sieci: TN-S "S – funkcję przewodu neutralnego i przewodu ochronnego spełniają osobne przewody: przewód N i przewód PE" Myślałam że to forum nt elektryki z osobami które coś wiedzą i mogą pomóc ......

CYRUS2 wrote:
    wiedzma000 wrote:
    Ochronniki nie są przepalone.
    Nie muszą.

Podobno po "użyciu" kolor zielony w okienku ma zmienić się na czarny. Nadal jest zielony.

CYRUS2 wrote:
    wiedzma000 wrote:
    Nie jest to możliwe. Do tego jest potrzebna wizja lokalna (analiza instalacji) i ekspertyza uszkodzonych urządzeń.
    Silniki są po ekspertyzie, zostały uszkodzone przez przepięcie.

Do odpowiedzi jaki ochronnik powinien być w takiej instalacji też potrzeba "wizji lokalnej" ?
  • Optex
    CYRUS2
    Level 43  
    CYRUS2 wrote:
    wiedzma000 wrote:
    nom też nie jest.
    Kpisz sobie !
    wiedzma000 wrote:
    Napisałam układ sieci: TN-S "S – funkcję przewodu neutralnego i przewodu ochronnego spełniają osobne przewody: przewód N i przewód PE" Myślałam że to forum nt elektryki z osobami które coś wiedzą i mogą pomóc ......
    Ja myślałem, że autor tematu orientuje się co to takiego TN-S.
    wiedzma000 wrote:
    Nie jest to możliwe. Do tego jest potrzebna wizja lokalna (analiza instalacji).
    Bo nie wiadomo co jest "spartaczone " w tej instalacji.

Autorze - tematu nie szukaj winy w ochronniku który jest źle podłączony.
    wiedzma000
    Level 11  
    CYRUS2 wrote:

wiedzma000 wrote:
    Nie jest to możliwe. Do tego jest potrzebna .....

Cheć odpowiadającego .....
    Pozdrawiam

Ponad to nie pytam co jest w instalacji spartolone tylko czy prąd z pioruna może przeskoczyć na instalacje wewnętrzną i przy jakich warunkach oraz jaki ochronnik jest własciwy dla przedstawionej instalacji. Do tego wizji lokalnej nie trzeba, jedynie trochę chęci.
    CYRUS2
    Level 43  
    wiedzma000 wrote:
    Cheć odpowiadającego .....

Nie jest to możliwe. Do tego jest potrzebna wizja lokalna (analiza instalacji).
    Bo nie wiadomo co jest "spartaczone " w tej instalacji.
    wiedzma000 wrote:
    Ponad to nie pytam co jest w instalacji spartolone tylko czy prąd z pioruna może przeskoczyć na instalacje wewnętrzną i przy jakich warunkach
    W spartaczonej instalacji wszytko jest możliwe.

Napisałem to poprzednich postach.
    A koleżanka zaprzecza, że nie ma takich połączeń.
    Napisałem, że ochronnik nie działa bo jest źle podłączony.

Wezwij elektryką. żeby doprowadził instalacje do prawidłowego stanu.
    wiedzma000
    Level 11  
    wiedzma000 wrote:

nie pytam co jest w instalacji spartolone tylko czy prąd z pioruna może przeskoczyć na instalacje wewnętrzną i przy jakich warunkach oraz jaki ochronnik jest własciwy dla przedstawionej instalacji. Do tego wizji lokalnej nie trzeba, jedynie trochę chęci.
  • Helpful post
    kkknc
    Level 43  
    Nic nie musiało przeskoczyć za to indukować jak najbardziej mogło w końcu piorun też robi EMP. W mniejszym stopniu niż atomówka, ale jednak.
    CYRUS2
    Level 43  
    wiedzma000 wrote:
    Do tego wizji lokalnej nie trzeba, jedynie trochę chęci.
    Kpisz sobie.
    Do określenia przyczyn jest potrzebna wiedza na temat instalacji.
    Autor takiej wiedzy nie posiada - autor nie ma "zielonego pojęcia" co to takiego układ TN-S.
    Zdobycie wiedzy na temat stanu rzeczywistego jest możliwe tylko na wizji lokalnej.
    wiedzma000
    Level 11  
    CYRUS2 wrote:
    wiedzma000 wrote:
    Do tego wizji lokalnej nie trzeba, jedynie trochę chęci.
    Kpisz sobie.
    Do określenia przyczyn jest potrzebna wiedza na temat instalacji.
    Autor takiej wiedzy nie posiada - autor nie ma "zielonego pojęcia" co to takiego układ TN-S.
    Zdobycie wiedzy na temat stanu rzeczywistego jest możliwe tylko na wizji lokalnej.

Pan wogóle przeczytał mój post ?
    Napisałam że przepięciówka jest trój-polowa, a póżniej zapytałam jaką kupić w do podanej instalacji.
    NIe szukam innych błędów w instalacji, wiem że do przepięciówki powinny być podpięte fazy i 0 i to mi wystarczy.
    Chcę sama kupić przepięciówkę żeby mieć pewność że jest dobrej jakości, nie chcę ponownie tego zakupu oddawać w ręce elektryka bo boję się że kupi najtańszą.
    Do uzyskania tej informacji z niezależnego żródła nie jest mi potrzebna wiedza, której brak mi Pan wytyka. Gdybym ją miała to bym tu nie zadawała pytań. A Panu do napisania która firma jest ok i jaki rodzaj przepięciówki powinno się montować w takich instalacjach nie jest potrzebna wizja lokalna. Tylko odrobina chęci, zamiast epatowania swoją "niezmierzoną" wiedzą i wytykania mojej niewiedzy, do której zresztą już w pierwszym poście się przyznałam.
    Współczuje zleceniodawcom takiego elektryka. Mojemu też się wydawało, że jest najz*jebistszy na świecie.

Dodano po 14 [minuty]:

kkknc wrote:
    Nic nie musiało przeskoczyć za to indukować jak najbardziej mogło w końcu piorun też robi EMP. W mniejszym stopniu niż atomówka, ale jednak.

jedno zdanie a tyle informacji. Dziękuję. Już wiem że elektryk może być całkowicie niewinny :)
    CYRUS2
    Level 43  
    wiedzma000 wrote:
    Pan wogóle przeczytał mój post ?

Kto to napisał ?
    wiedzma000 wrote:
    Prosze o wyjaśnienie mi moich zagadek i proszę też o cie, z Chcę tylko zrozumieć co się mogło stać i spróbować zapobiec takim szkodom na przyszłość.
  • Helpful post
    K_B
    Level 18  
    Przyjmuje się - choć z dużym marginesem błędu - że połowa prądu piorunowego wnika do instalacji elektrycznej przewodem PE, który jest połączony z układem uziomowym budynku, do którego również zwody piorunochronu są przyłączone. Rezystancja uziemienia budynku jest zbocznikowana rezystancją przewodu PE i jego uziemień w okolicy budynku.
    CYRUS2
    Level 43  
    K_B wrote:
    Przyjmuje się - choć z dużym marginesem błędu - że połowa prądu piorunowego wnika do instalacji elektrycznej przewodem PE, który jest połączony z układem uziomowym budynku do którego również zwody piorunochronu są przyłączone.
    Może nie być bo "amatorzy" sami robili uziom.
    CYRUS2 wrote:
    wiedzma000 wrote:
    Nom, chyba nie jest.
    Co jeszcze spartaczyli w instalacji - nie wiadomo.
    Teraz też się bawią "w elektryków".
    K_B wrote:
    Rezystancja uziemienia budynku jest zbocznikowana rezystancją przewodu PE i jego uziemień w okolicy budynku.
    Nie kolego dla pioruna nie jest zbocznikowana.
    Dla pioruna liczy się tylko uziom i jego impedancja dynamiczna.
    Jest zbocznikowana przy awarii "przerwa w zerze" (PEN).
    wiedzma000
    Level 11  
    CYRUS2 wrote:
    K_B wrote:
    Przyjmuje się - choć z dużym marginesem błędu - że połowa prądu piorunowego wnika do instalacji elektrycznej przewodem PE, który jest połączony z układem uziomowym budynku do którego również zwody piorunochronu są przyłączone.
    CYRUS2 wrote:
    wiedzma000 wrote:
    Nom, chyba nie jest.
    K_B wrote:
    Rezystancja uziemienia budynku jest zbocznikowana rezystancją przewodu PE i jego uziemień w okolicy budynku.

Panie CYRUS2 jest Pan bezczelnym chamem, bezpodstawnie ocenia Pan i obraża innych uztkowników forum.
    Wyrażnie napisałam kto robił instalację elektryczną i oraz kto i jak robił instalację ogromową. Pańskie domysły i wnioski które Pan z nich wyciągnął proszę zachować dla siebie. Nie chce Pan pomagać to prosze się zająć czymś innym zamiast wypisywać bzdury na forum !
    wiedzma000
    Level 11  
    CYRUS2 wrote:
    K_B wrote:
    CYRUS2 wrote:
    wiedzma000 wrote:
    Nom, chyba nie jest.
    K_B wrote:

Panie CYRUS2 jest Pan bezczelnym chamem, bezpodstawnie ocenia Pan i obraża innych uztkowników forum.
    Wyrażnie napisałam kto robił instalację elektryczną i oraz kto i jak robił instalację ogromową. Pańskie domysły i wnioski które Pan z nich wyciągnął proszę zachować dla siebie. Nie chce Pan pomagać to prosze się zająć czymś innym zamiast wypisywać bzdury na forum !

Dodano po 6 [minuty]:

na innym forum, otrzymałam odpowiedż na trzy zadane w treści głównego posta tematu. Na forum elektroda niemal same wyzwiska i pretensje.

Moderated By Łukasz-O:

3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.

Łukasz-O
    Admin of electroenergetics
    wiedzma000 wrote:

wiedzma000 wrote:
    Na forum elektroda niemal same wyzwiska i pretensje.

Najpierw wyzywasz od chamów, a potem masz pretensje o jakieś wyzwiska, które de facto nie padały w wątku.
    Rozumiem trudne dni ale taka postawa na forum technicznym nie będzie akceptowana.
    Dziękujemy...