Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Chieftec model: ATX 1123B po przełączeniu z 230V na 115V...

rbrt 09 Oct 2005 13:14 8330 20
  • #1
    rbrt
    Level 14  
    Witam
    Chieftec model: ATX 1123B po przełączeniu z 230V na 115V...
    Jest to pierwszy zasilacz, który zamierzam naprawić.
    Model zasilacza Chieftec ATX-1123B 14A, 22A, 8A
    Awaria nastąpiła wkutek przełączenia przełącznika z 230V na 115V
    Uszkodzenia widoczne gołym okiem:
    - przepalony bezpiecznik - okopcona bańka w miejscu przepalenia "drutu"
    - dwa rozerwane elementy (niebieskie) pomiędzy dużumi kondensatorami elektrolitycznymi C7 i C8 - 470µF/200V, przypuszczam że były to kondensatory ceramiczne, odczyt ich parametów z obudowy jest niemożliwy, płytka okopcona nie mogę odczytać symbolu tych elementów.
    - reszta elementów z wyglądu OK



    Nie dokonałem jeszcze żadnych pomiarów.
    Proszę o sugestie co do dalszego postępowania.
    Jestem początkujący, mam na swoim koncie dopiero kilka naprawionych płyt głównych, proszę o wyrozumiałość ponieważ nie zawsze czytając posty mogę zrozumieć żargon piszącego - będę zadawał dodatkowe pytania aby się upewnić czy prawidłowo rozumuję.

    Pozdrawiam
  • #2
    TONI_2003
    Moderator
    Witam.
    Istnieje prawdopodobieństwo, że uszkodzona może być przetwornica Stand-by jak i również mocy!
    Proszę podać na jakich elementach są zbudowane te przetwornice oraz sprawdzić główne elementy i opory w okolicach mostka!
    Zaznaczyć jakie ewentualnie elementy są na zamieszczonym przez zemnie kawałku schematu ( te jakie są u Ciebie spalone )...
    Sprawdzić również mostek.
    Chieftec model: ATX 1123B po przełączeniu z 230V na 115V...
  • #3
    rbrt
    Level 14  
    Sprawdziłem wszystko tak jak Pan sugerował, uszkodzeniu uległy:
    - dwa kondensatory elektrolityczne, bezpiecznik, i jeden z rezystorów 330K ma upaloną nogę...
    Pozostałe elementy łącznie z mostkiem nie wykazują objawów uszkodzenia.
    Schemat mojego zasilacza świetnie obrazuje załączony fragment na, którym zaznaczyłem uszkodzone elementy.

    Nadal nie wiem jakie wstawić kondensatory elektrolityczne?
    Wpadłem na pomysł aby zajrzeć do starego zasilacza AT, który też jest wyposażony w przełącznik, może tam też są takie kondensatory-układ powinien być analogiczny?
    Czekam na dalsze wskazówki.
    Pozdrawiam
    Chieftec model: ATX 1123B po przełączeniu z 230V na 115V...
  • #4
    TONI_2003
    Moderator
    Więc prawdopodobnie jako że z tymi oznaczeniami nigdy nie jestem pewien uległy dwa warystory o napięciu charakterystycznym 220V przy prądzie odniesienia 7mA .
    Przełącznik 230V na 110V wylutuj i zdemontuj wymień bezpiecznik na prawidłowy oraz opór 330K ( ten drugi opór również jedna nogą wylutuj i zmierz jego wartość )elektrolit jaki jest w jego obwodzie być może trzeba będzie wymienić . Warystory do prób uruchomienia można wylutować .
    Natomiast należy sprawdzić tranzystory w przetwornicy mocy czyli te dwa jednakowe po stronie pierwotnej jak również ten pojedynczy po stronie pierwotnej w przetwornicy Standby (oraz elementy w jego obwodzie opory , zenerkę, tranzystorek ) Podaj jakie to tranzystory !

    Reszta co napisałeś to banialuki oprócz tego :cry:: "Wpadłem na pomysł aby zajrzeć do starego zasilacza AT, który też jest wyposażony w przełącznik, może tam też są takie kondensatory-układ powinien być analogiczny?"

    Czekam ... jeśli masz aparat to proszę o dobrej jakości zdjęcia lub ewentualnie o skan samej naklejki z zasilacza na PW!

    Ps. Czy przy samym zasilaniu płytki od strony sieci nie masz termistora (taki zielonkawy lub czarny element ) okolice bezpiecznika tylko druga linia zasilania ?
  • #5
    rbrt
    Level 14  
    Jest czarny, rezystancja 8Ω; żadnych pęknięć lub innych widocznych uszkodzeń.
    Co do reszty odniosę się wkrótce.
  • #6
    TONI_2003
    Moderator
    To dobrze że go porządnie obejrzałeś bo zapomniałem o tym napisać :D choć i tak zalecają go wymieniać po takiej awarii bezpiecznika !
    Co do reszty to na spokojnie wszystko posprawdzaj oraz opisz .
  • #7
    rbrt
    Level 14  
    Witam
    Sprawdziłem przetwornicę mocy po stronie pierwotnej są to dwa jednakowe tranzystory o symbolu MJE13007-2 firmy SEC, jeden z nich jest uszkodzony i nie mam pojęcia jaki zastosować zamiennik, a jeśli już go zastosuję to czy nie będę musiał wymienić też tego drugiego?

    Tranzystor w przetwornicy Stanby o symbolu 2SC4020 (w logo producenta jest SK) jest sprawny, a elementy w jego obwodzie dioda i tranzystor o symbolu 2222A też OK.

    Wlutowałem nowy opornik 330K ten drugi sprawdziłem jest OK, wylutowałem nieszczęsny przełącznik 115/230V, warystory na razie sobie daruję.
    Na PW przesyłam zdjęcie naklejki resztę zdjęć prześlę z pracy ponieważ w domu dysponuję tylko pojączeniem modemowym.
    Pozdrawiam
  • #8
    TONI_2003
    Moderator
    Oczywiście nie sądzę Byś musiał szukać zamienników w zasadzie są ogólnie dostępne !
    Natomiast jeśli dasz zamiennik to proszę wymieniać jednak oba tylko koniecznie sprawdź elementy w jego obwodzie bo powinien być uszkodzony opór ! Możesz je również zamieścić na tym poście jeśli masz problemy z wysłaniem ich do mnie , a ja je usunę i po sprawie tylko proszę o jak najlepszą jakość i z góry dziękuję .

    KSE13007= 700V/8A
    MJE13007= 700V/8A
    Zamienniki :BUT54,BUT56(A)BUV56(A),2N6740,BU902,BU903,BUV56A,SGSF13007A
  • #9
    rbrt
    Level 14  
    Witam
    Szukałem uszkodzonego oporu, ale nic nie znalazłem poza wcześniej wspomnianym 330K.
    Jak tylko zakupię nowy tranzystor będę gotowy do próby uruchomienia, poinformuję o tym. Sprawdzałem w TME.
    Chieftec model: ATX 1123B po przełączeniu z 230V na 115V...Chieftec model: ATX 1123B po przełączeniu z 230V na 115V...Chieftec model: ATX 1123B po przełączeniu z 230V na 115V...Chieftec model: ATX 1123B po przełączeniu z 230V na 115V...
    Chieftec model: ATX 1123B po przełączeniu z 230V na 115V...Chieftec model: ATX 1123B po przełączeniu z 230V na 115V...Chieftec model: ATX 1123B po przełączeniu z 230V na 115V...Chieftec model: ATX 1123B po przełączeniu z 230V na 115V...
  • #10
    TONI_2003
    Moderator
    Przyznam że rzadko tak bywa ale czy sprawdzałeś coś więcej mam na myśli całą stronę pierwotną ? Zwłaszcza opór 4,7 pod mostkiem ZD3 (zenerka)szkoda że nie odkurzyłeś pędzelkiem i odkurzaczem tego zasilacza bo mam kilka wątpliwych elementów lecz przez ten fakt nie jestem pewien ! Jeśli masz jakiś inny zasilacz a w nim te dwa jednakowe tranzystory będą miały w miarę podobne parametry to możesz przełożyć i pokusić się o odpalenie poprzez żarówkę 40W od strony sieci 230V ( podpięta szeregowo ) :D
  • #11
    rbrt
    Level 14  
    Witam
    Na razie nie mam tranzystora (, ale założę dwa nowe), więc sprawdzę jeszcze raz wszystko.
    Natomiast te zdjęcia robiłem na szybko wieczorem, postaram się zrobić lepsze w świetle dziennym.
    Mam stare zasilacze, więc może wy-lutuję z któregoś dwa jednakowe odpowiedniki.
    Pozdrawiam
    -----------------------------------------------------------
    13 Paź 2005 08:08
    Sprawdziłem jeszcze raz rezystor 4,7Ω pod mostkiem i ma , wymiana jest konieczna?
    ----------------------------------------------------------
    27 Paź 2005 16:37
    Witam po przerwie...
    Zamówiłem tranzystory MJE13007 2 szt. oraz MJE13009 2 szt.
    Czy mogę użyć tych MJE13009 (12A) po to aby zwiększyć moc zasilacza, jeśli tak to jakie elementy należałoby jeszcze podmienić?
    Pozdrawiam Robert Banaś
    -----------------------------------------------------------
    28 Paź 2005 18:52
    Witam
    Wlutowałem nowe układy MJE13007 2szt.
    Zasilacz podłączyłem przez żarówkę 40W.
    Po załączeniu zasilacza przełącznikiem 0/1 żarówka rozbłysła jasnym światłem i po ok. 1s zgasła.
    Zasilacz obciążyłem niewiele wartą płytą ECS i dwoma dyskami IBM.
    Po wystartowaniu zasilacza żarówka świeci, jednak dyski nie startują tylko cichutko „pulsują” ich silniki (podejrzewam, że to wina tej żarówki w obwodzie zasilacza jeśli się mylę to co jest przyczyną?).
    Im więcej dysków podłączam tym jaśniej świeci żarówka.
    Światło żarówki pulsuje w rytm pulsowania silnika dysku podobnie dzieje się z napięciami +5V i +12V, zauważalne gdy jest podpięty jeden dysk.
    Poniżej podaję napięcia na TL494 i złączu ATX 20pin

    Zasilacz w stanie czuwania:
    ATX 20 pin:

    zielony +5,05V
    fioletowy +5,05V
    pomarańczowy +0,18V
    niebieski -0,03V
    żółty +0,02V
    pozostałe 0V

    Chieftec model: ATX 1123B po przełączeniu z 230V na 115V...

    Zasilacz załączony
    ATX 20 pin
    zielony +0,03V
    fioletowy +5,05V
    pomarańczowy +3,36V
    niebieski pulsuje od -9,16V do -9,37V
    żółty pulsuje od +9,8V do +10,2V
    czerwony pulsuje od +4,26V do +4,35V
    biały -5,07V
    szary +0,07V

    Chieftec model: ATX 1123B po przełączeniu z 230V na 115V...

    Czy można już go podłączyć bez żarówki w obwodzie?
    Uszkodzone wcześniej warystory zamienię na 20N391K 1W

    Pozdrawiam
    Robert
  • #12
    TONI_2003
    Moderator
    Popełniłeś dwa błędy i widzę że one Cię zaskoczyły !
    Żarówkę od strony sieci podpina się by naprawić zasilacz i nie uszkodzić elementów gdy zasilacz uważamy za naprawiony szarówkę należy odpiąć!
    Podobnie jest z zasilaczem i jego startem bez płyty głównej należy zewrzeć zielony do GND na stałe do momentu gdy chcemy zasilacz wyłączyć rozłączamy zielony przewód od i tyle w tym temacie . Teraz już normalnie bez żarówki odpal zasilacz i pod obciążeniem , ale nie komputera sprawdzaj poprawność wszystkich napięć nie tylko tych głównych również PG czy VSB.
  • #13
    rbrt
    Level 14  
    Witam.
    Pomierzyłem napięcia jeszcze raz bez żarówki, poniżej podaję napięcia na TL494 i złączu ATX 20pin.
    Zasilacz obciążyłem płytą główną ECS z procesorem Celeron i dwoma dyskami IBM.
    Zasilacz w stanie czuwania ATX 20pin:
    zielony 4,68V
    fioletowy 5,06V
    Code:

    TL494
    1.  0V
    2.  +2,4V
    3.  0V
    4.  +3,6V
    5.  +1,4V
    6.  +3,6V
    7.  0V
    8.  +2,2V
    9.  0V
    10. 0V
    11. +2,2V
    12. +19,7V
    13. +4,9V
    14. +4,9V
    15. +4,9V
    16. 0V

    Zasilacz załączony ATX 20 pin:
    fioletowy 5,05V
    pomarańczowy 3,35V
    niebieski -11,29V
    żółty 11,65V
    czerwony 5,17V
    biały -5,08V
    szary 4,92V

    Code:
    TL494
    
    1.  +2,46V
    2.  +2,46V
    3.  +2,72V
    4.  0V
    5.  +1,42V
    6.  +3,6V
    7.  0V
    8.  +2,07V
    9.  0V
    10. 0V
    11. +2,08V
    12. +27,3V
    13. +4,9V
    14. +4,9V
    15. +4,9V
    16. 0V

    Przez cały test napięcia były stabilne, według mnie zasilacz jest już sprawny.
    Może ktoś ma jeszcze jakieś sugestie?
    Pozdrawiam Robert.
  • #14
    TONI_2003
    Moderator
    Oczywiście nie napisałeś jak był obciążany zasilacz bo wygląda, że (ujemne napięcia) niebyły obciążane, a linia napięcia +12V jest za niskie!
  • #15
    rbrt
    Level 14  
    Witam.
    Zasilacz był obciążony płytą główną z procesorem 400MHz i dwoma dyskami twardymi.
    Zasilacz w zasadzie działał bez problemu tyle że napięcie +12V było niepełne.
    W tej chwili mam inny problem. Szukając w czym tkwi problem z napięciem +12V zwarłem przypadkowo katodę diody podwójnej +12V z radiatorem, zasilacz się wyłaczył i niby nic się nie stało - do tej chwili.

    Po ponownym zwarciu kabla zielonego do masy - nieszczęście (bo szukałem usterki już bez podłączonej płyty głównej) wystrzeliły obydwa nowe tranzystory mocy MJE13007, dwa rezystory i 2 rezystory chyba 3,3K nie mogę odczytać bo są komletnie spalone.
    Dziś będę szukał co jeszcze jest uszkodzone podejrzewam didę podwójną na linii +3,3V.
    Nie potrzebnie zwarłem na stałe zielony z masą, gdybym próbował impulsowo to bym się zoriętował, że coś jest nie tak, trudno naprawię go jeszcze raz.

    Pozdrawiam
    Robert
  • #16
    TONI_2003
    Moderator
    Oczywiście gdyby zasilacz był podpięty przez żarówkę może by się tak nie stało...
    Wartości to o ile dobrze odczytałem ze zdjęcia to:
    Code:
    R7, R8= 1K5 
    
    R5, R3= 1Ω
    R9, R10= 39Ω

    Jeśli nie to mnie popraw dla innych. :D
  • #17
    rbrt
    Level 14  
    Tak jak pisałem sam wywołałem kolejną awarię w tym zasilaczu.
    Uszkodzeniu uległy:
    -obydwa tranzystory MJE13007 wymieniłem na MJE13009, na tym samym radiatorze jest jeszcze C4020, ale jest sprawny
    -spalone rezystory R7, R8 = 1K5 wymieniłem
    -przepalony bezpiecznik wymieniłem
    -diody podwójne na drugi radiatorze PBYR1545CT(PHm9840), CTB34M i BYQ28E200(PHm9822) są sprawne...
    -napięcia na ATX 20 w stand-by zielony +4,72V, a fioletowy +5,05
    -napięcia na TL494:
    Chieftec model: ATX 1123B po przełączeniu z 230V na 115V...
    Takie same były jak zasilacz był sprawny, czyli TL494 wnioskuję, że jest OK.
    Po podłączeniu przez żarówkę 40W żarówka zapala się na chwilę i gaśnie
    Wygląda, że wszystko jest OK., a jednak (żarówka cały czas w obwodzie zasilania) po zwarciu zielonego z masą zasilacz nie startuje.

    Obok układu scalonego TL494 jest układ scalony Enhance LS168A-3 z którego z 7 nóżki wychodzi napięcie Power On/Off - i ten układ podejrzewam, że jest uszkodzony, a jeśli nie to co?

    Sądzę, że LS 168A-3 to jakiś wzmacniacz operacyjny (komparator) porównywalny z LM339 lub LM393(podwójny) - czym można to zastąpić bo LM393 jest w obudowie DIP8, a LS168A DIP16? LM339 DIP14


    Znalazłem SN74LS168 albo TCA785, ale który będzie odpowiedni?
    Proszę o pomoc w naprawie.
    Pozdrawiam
    -------------------------
    Edit: 28 Gru 2008 18:21
    Witam po długiej przerwie

    Ponieważ ostatniego mojego postu nie mogę edytować ponieważ jest zbyt stary piszę w nowym.
    Ostatni post jest jak najbardziej aktualny, należy go tylko uzupełnić o pewne wyjaśnienia oraz informację co było problemem startu zasilacza.

    Nawiązując do postu TONI_2003 podam prawidłowe oznaczenia i wartości rezystorów ponieważ ze zdjęcia faktycznie ciężko to odczytać (był jeden błąd w oznaczeniu, który pogrubiłem pogrubiłem reszta OK)
    R7, R8 = 1K5
    R5, R6=1Ω
    R9, R10 = 39Ω

    Teraz dlaczego zasilacz nie startował:
    Po drugiej awarii i wymianie elementów nie dopatrzyłem się, że uszkodzone są jeszcze dwa rezystory rozpoznawane przeze mnie jako co jest błędną wartością (o tych rezystorach pisałem wcześniej).
    Jednak kilka dni później już w czasie naprawy nie zauważyłem tego ponieważ rezystory wyglądały na pierwszy rzut oka dobrze.
    Wczoraj dopatrzyłem się że są na nich małe pęknięcia.
    Chodzi o rezystory R5 i R6, wylutowałem je i pomiar pokazał nieskończoność, a powinno być , ponieważ nie miałem takich od ręki, a w innych zasilaczach są stosowane 4,1Ω pozwoliłem sobie takie zastosować czy można je pozostawić?
    Odpaliłem zasilacz przez żarówkę a później do starej płyty głównej i wszystko jest OK.
    Test na starej płycie głównej
    Przy załączonym zasilaczu napięcia na ATX 20 pin:
    fioletowy +5,06V
    pomarańczowy +3,37V
    niebieski -11,15V
    żółty +11,96V
    czerwony +5,13V
    biały -5,09V
    szary +4,94V

    Pozostaje mi wlutowanie warystorów i zasilacz będzie mi służył :)
    Jeśli ktoś ma jakieś sugestie lub pytania pisać śmiało odpowiem na pewno.
    Pozdrawiam
  • #18
    TONI_2003
    Moderator
    Wielokrotnie w swych postach piszę o sprawdzaniu oporów i np. diody i nie tylko tak aby jedna noga przynajmniej była wylutowana, a w wypadku tranzystorów wszystkie.
    Gdy spojrzysz na mój post w tym temacie poprzedni i przeczytasz go i zobaczysz brak odpowiedzi w swym poście to niech Ci to da do myślenia.
    Ja tylko nadmienię, że gdybyś odpowiedział na niego to w moim następnym poście byłoby napisanie właśnie o tych oporach R5, R3=1Ω ponieważ jest to sytuacja dla mnie typowa.
    Oczywiście zasilacz byłby już wtedy naprawiony...

    Natomiast co do poprawiania konstruktorów zasilaczy również mam swoje zdanie i staram się ich nie poprawiać.
    Niestety Ty już poczyniłeś pewne, że tak powiem poprawki i idziesz w tym dalej jak widzę. :D
    Dlatego pozwoliłem sobie dygresję i zamieszczę więc tylko takie cztery przykłady dla Ciebie.
    Natomiast analogi i wniosków poszukaj już sam. :D
    Chieftec model: ATX 1123B po przełączeniu z 230V na 115V... Chieftec model: ATX 1123B po przełączeniu z 230V na 115V...
    Chieftec model: ATX 1123B po przełączeniu z 230V na 115V... Chieftec model: ATX 1123B po przełączeniu z 230V na 115V...
  • #19
    rbrt
    Level 14  
    Witam.
    Z wykształcenia to ja elektroenergetyk jestem z zamiłowania elektronik więc mogę popełniać błędy, wszelkie sugestie są mile widziane :).
    Z tych schematów wnioskuję, że te moje opory R5 i R6 powinny być bardzo małe lub nie powinno ich być wcale, więc przy najbliższej okazji zakupię oporniki i wymienię.
    Jeśli źle zinterpretowałem te schematy to proszę o info.
    Pozdrawiam...
  • #20
    TONI_2003
    Moderator
    Wykształcenie nie ma w tym wypadku nic do rzeczy nic o nim nie wspominałem...
    Natomiast słowa : „więc przy najbliższej okazji zakupię 1Ω oporniki i wymienię” tak.
    Sądzę, że tak będzie najlepiej tylko nie wiem jak ma być jednak np. przy zastosowaniu MJE 13009 zobacz na schematy.
    Natomiast w tym przypadku przydałby się jednak jakiś elektronik z wyższym wykształceniem. :D

    Chieftec model: ATX 1123B po przełączeniu z 230V na 115V... Chieftec model: ATX 1123B po przełączeniu z 230V na 115V...
  • #21
    rbrt
    Level 14  
    Bardzo ciekawe te dwa schematy ponieważ u mnie w wersji oryginalnej były zastosowane MJE13007 i był opornik , a na tym rys. dla FJPF13007 nie ma tego opornika. Według mnie ten opornik prawdopodobnie pełni rolę pseudo zabezpieczenia, spotkałem coś takiego na starszych płytach głównych kremowa obudowa jak to przy tradycyjnym rezystorze i jeden brązowy pasek, oznaczenie na płycie F1, mam tu nawet na biurku taką płytę 6BX/VIA/ZX81 VER:1,5. W niektórych płytach występuje coś takiego, ale już w czarnym kolorze bez żadnych pasków też mam taką pod ręką.
    Obecnie producenci stosują bezpieczniki polimerowe.

    Edit: 02.01.2009
    Oporniki wymieniłem na , trochę poczytałem i jeśli dobrze interpretuję to wartość tego opornika na bazie tranzystora ma wpływ na wydajność, im większy opornik tym mniejsza wydajność. Do takich doszedłem wniosków.
    Pozdrawiam.