Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Inwerter Sofar Solar kontra panele Longi - prąd po stronie DC

multivac 24 Aug 2020 21:02 3444 4
    multivac
    Level 10  
    Witam
    Planuję samodzielny montaż instalacji fotowoltaicznej (mam uprawnienia elektryczne D+E).
    Wybrałem zestaw inwerter Sofar Solar 6,6KTL-X (trójfazowy) oraz dwa stringi po 8 szt paneli Longi LR4-72HPH-445M.
    Inwerter ma maksymalny prąd wejściowy DC 2x11A, natomiast panele generują przy maksymalnym nasłonecznieniu 10,78A (w MPP).
    Wiem, że maksymalne nasłonecznienie występuje dość rzadko ale martwi mnie niewielki zapas między prądem paneli a prądem inwertera.
    PV*SOL nie zgłasza z tego powodu błędu.
    Interesują mnie opinie użytkowników inwerterów Sofar Solar ja to u nich wygląda.
    iksilak
    Level 11  
    Już zbudowałeś instalację? Max prąd paneli mieści się w zakresie max prądu falownika więc jest ok. Będzie pracowało prawidłowo. Jeżeli masz wszystko podłączone prawidłowo to w każdy słoneczny dzień z czystym, przejrzystym powietrzem będziesz miał max mocy w środku dnia, no chyba, że latem będą wysokie temperatury powyżej 26 - 27 celcjuszy to sprawność paneli spadnie.
    multivac
    Level 10  
    Witam
    Poszedłem w panele Just Solar 430Wp i falownik Growatt 6kW. Instalacja jest w trakcie składania, pewnie jeszcze z miesiąc. W zimie w słoneczny dzień prąd może trochę wzrosnąć ale program do konfiguracji falowników Growatt nie zgłaszał problemów (prąd max w zimie w słoneczny dzień może wzrosnąć do 10,69A).
    korczydar
    Level 11  
    O ile się nie mylę, prąd po stronie dc musi być wyższy niż prąd zwarciowy paneli. A ten jeśli się nie mylę dla tych paneli wynosi ponad 11A. Jeśli masz growatt tl3-x, to ok, bo tam prąd jest 13/16, jeśli masz stary tls-3 to słabo, bo tam jest 11/11
    multivac
    Level 10  
    Witam
    Instalacja śmiga od 3 listopada. Panele mają prąd MPPT 10,5A natomiast prąd zwarcia 11,1A. Falownik to 6000TL3-S (2x11A). Kalkulator na stronie Growatt nie zgłaszał, żadnych błędów. Kalkulator wyliczył, że maksymalny prąd pracy paneli wynosi 10,69A (przy uwzględnieniu współczynnika temperaturowego) więc jest jeszcze zapas. PVSol wyliczył podobnie. Mi udało się zanotować maksymalny prąd na poziomie 10,5A (na stringu dachowym, kąt nachylenia 45°).
    Posiadam dwa stringi, "dachowy" 8 szt paneli, "gruntowy" 7 szt paneli. W ciągu ostatnich dni zanotowałem kolejne dzienne rekordy generacji prądu - 39,9kWh. Pewnie byłoby więcej ale mam instalację odchyloną o ok 45° na wschód więc ok godz. 15 panele nie dostają już bezpośredniego słońca.
    Latem planuję dołożyć drugi falownik tak aby dobić do okrągłych 10kW. Prawdopodobnie dokupię drugi falownik 6kW i podłączę póki co 1 string, drugi zostawię wolny na późniejszą rozbudowę (powyżej 10kW).