Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Instalacja podtynkowa kablem antenowym

GeneralTruper 25 Aug 2020 22:51 1110 18
Wago
    GeneralTruper
    Level 6  
    Witam. Mam pytanie jak rozciągnąć kabel TV/SAT, kolega mówił, że ma rozprowadzone jakoś od puszki do puszki i mu działa(może za pomocą trójników) mam zamiar zastosować taki kabel antenowy(taki mi polecili):
    https://allegro.pl/oferta/kabel-koncentryczny...0db-a-metry-5049077691?fromVariant=5191694345
    czy taki będzie dobry(jakieś propozycje) oraz czy można go prowadzić blisko kabli prądowych i UTP a także ktoś napisał, że do tego kabla są potrzebne złączki zaciskane F i mam pytanie czy mogą być nakręcane oraz czy wszystkie gniazda antenowe są uniwersalne, czy też może jakiś przystosowane do tego kabla.
    Jeśli był już taki temat to proszę o link.
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • Wago
    sosarek

Level 43  
    Triset jest całkiem przyzwoity.
    Zachować odległość od kabli prądowych, przy UTP może być położony.
    Do każdego gniazdka osobny kabel z punktu gdzie zbiegają się kable od anten, dobrze położyć dwa do salonu/sypialni gdzie mogą zagościć dekodery z nagrywaniem.
  • Wago
    GeneralTruper
    Level 6  
    Czyli kabel jest wystarczający do TV naziemnej jak i do SAT? A co do zacisków F mogą być nakręcane na kabel i czy zwykłe gniazdo podtynkowe od TV będzie dobre?
    sosarek

Level 43  
    Tak, jest wystarczający.
    Wtyki stosujesz tylko od strony multiswitcha/rozgałęźnika, na drugim końcu zarabiasz gniazdo TV-SAT końcowe.
    Jeśli chodzi o kable łączące gniazdo z odbiornikiem mogą być zwykłe wtyki F, jeśli chcesz możesz stosować kompresyjne - nikt Ci nie broni.
    Póki co ani słowem o samej instalacji antenowej.
    GeneralTruper
    Level 6  
    To tak kabel będę prowadzić do pomieszczeń od głównej rozdzielni w o długościach:
    20m, 20m, 10m, 16m, 12m
    jakieś rady jak to zrobić dobrze? Czy te uchwyty pod tynk będą dobre:
    https://www.castorama.pl/uch-kab-okr-5-10mm-100szt-szar-id-1093120.html
    czy może lepsze będą te:
    https://abcv.pl/pl/p/Uchwyty-do-przewodow-6-m...MIoZyUzdu46wIVNgCiAx2aBA5JEAQYBiABEgJ-DfD_BwE
    oraz jaki multiswitch zastosować do takiej instalacji i kabla aby nie psuł jakości?
    sosarek

Level 43  
    Uchwyty dobre jedne jak i drugie, pamiętaj o promieniu skrętu itp.
    Nie ma ani słowem o instalacji na dachu itp.
    GeneralTruper
    Level 6  
    Więc tak, jak na razie będzie tynkowany tylko parter i teraz pracuję główni nad nim, prawdopodobnie antena będzie przymocowana do jednego z kominów lub ściany w szczycie dachu na zewnątrz i z anteny poprowadzony kable do multiswitcha. Słyszałem, że antenę się jakoś uziemia do instalacji odgromowej lecz takiej nie posiadam, jakieś porady jak poprawnie zamontować antenę, a może w jakimś innym miejscu
    sosarek

Level 43  
    Jaki zespół antenowy przewidujesz?
    Między anteną a multiswitchem kable w czarnej izolacji(typowo zewnętrzne).
    sosarek

Level 43  
    Zespół anten - ile i jakiego rodzaju, co zamierzasz odbierać...
    Mogą być w jednej jeśli będzie wystarczająco miejsca.
    GeneralTruper
    Level 6  
    To tak jak na razie będzie jedna antena od TV naziemnej, może kiedyś SAT, z tego co zrozumiałem muszę podłączyć kable z anten do multiswitcha na wejście a z wyjścia na pomieszczenia, a także czy można podłączyć kabel od anteny SAT do tego samego multiswitcha co antenę bądź anteny i czy to będzie działać?
    sosarek

Level 43  
    Na stronie Dipola masz to wszystko ładnie rozrysowane w różnych wariantach ;)
  • Helpful post
    User removed account
    Level 1  
    GeneralTruper
    Level 6  
    Czyli tak będzie 5 punktów TV/SAT. A co do dekoderów SAT to jeszcze nie wiem czy będą ale wyprowadzenia chcę porobić, ale zapewne niczym to będzie to nowoczesne - unicable będą już powszechnie używane
    User removed account
    Level 1  
    GeneralTruper
    Level 6  
    Tak się zrobi jeszcze się dopytam, bo się trochę pogubiłem. Do multiswitcha podłączam wszystkie kable od anten TV i anten SAT i z multiswitcha do gniazda wystarczy jeden kabel i będę miał w nim TV i SAT czy muszę prowadzić drugi do SAT?
    User removed account
    Level 1  
    GeneralTruper
    Level 6  
    Nigdy nic nie nagrywałem i raczej to się nie zmieni tym bardziej, że większość można obejrzeć w internecie.
    irekr
    Moderator
    I zasada podstawowa: tego typu kabli nie należy wkładać bezpośrednio w tynk, tylko w rurę lub peszel. I to odpowiednio gruby z zachowaniem promienia skrętu kabla. To nie przewód z prądem, kładziony "pod kancik".