Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zbieram pomysły na filtr cyklonowy do rekuperatora

wic1 28 Aug 2020 19:39 735 6
    wic1
    Level 14  
    Witam!

Szanowni, dom jeszcze nie stoi (w całości), rekuperator jeszcze nie założony a ja kombinuję. Generalnie rekuperator posiada czerpnię i wyrzutnię. Czerpnia to powietrze wprowadzane do domu. Przed dojściem do rekuperatora jest zestaw filtrów które się brudzą, wilgocą i pleśnieją. Pomyślałem, że może warto nad tym się pochylić

Wiedząc, że będzie u mnie dojście do czerpni to pomyślałem, że bym
    skonstruuował prosty filtr cyklonowy, który by odciążył filtry rekuperatora.

W internecie czasem przewijają się pomysłyu na cyklonowy odkurzacz kanałowy ale bez przekrojów. Najczęściej obudowa z opisem "tak wygląda i tak działa " .

Może ktoś ma stosowne pomysły na wykonanie?
    Wstępnie myślałem, by skleić ze sobą np 2 - 3 wiaderka po kleju z castoramy, wykorzystać kilka rurek PCV i zwyczajnie 'wkleić' to w czerpnię.

Jakieś pomysły?

Pozdrawiam!
    Jacdiag
    Level 26  
    wic1 wrote:
    skleić ze sobą np 2 - 3 wiaderka po kleju

Lepiej i zdrowiej będzie, gdy kupisz beczkę przeznaczoną do kiszenia (kapusty czy ogórków), wybór pojemności prawie nieograniczony i są dopuszczone do kontaktu z żywnością.
    A wiadra po chemikaliach klejone dodatkowo jakimś innym ustrojstwem mogą się po jakimś czasie okazać źródłem zmian nowotworowych.

Bo powietrze to nasze najważniejsze "pożywienie";
    bez jedzenia można pożyć 30 dni,
    bez picia ze 3,
    ale bez powietrza tylko 3 minuty
    Florian5555
    Level 12  
    Chyba lepiej, taniej i prościej będzie założyć na wejściu filtr kieszeniowy g3 jak już. Co i tak nie zmieni faktu że filtry te musisz wymieniać dla własnego komfortu, tutaj raczej filtr cyklonowy nie wiele zmieni 😉
    wic1
    Level 14  
    Jacdiag wrote:
    wic1 wrote:
    skleić ze sobą np 2 - 3 wiaderka po kleju

Lepiej i zdrowiej będzie, gdy kupisz beczkę przeznaczoną do kiszenia (kapusty czy ogórków), wybór pojemności prawie nieograniczony i są dopuszczone do kontaktu z żywnością.
    A wiadra po chemikaliach klejone dodatkowo jakimś innym ustrojstwem mogą się po jakimś czasie okazać źródłem zmian nowotworowych.

Bo powietrze to nasze najważniejsze "pożywienie";
    bez jedzenia można pożyć 30 dni,
    bez picia ze 3,
    ale bez powietrza tylko 3 minuty

Słuszna uwaga.

Chodzi o ot, że filtry i tak bym wymieniał. Zwyczajnie pokazywał mi kolega który ma rekuperację i u niego co pół roku wymienia filtry i są brudne, mokre, zagrzybione i śmierdzące. Cud że w domu nie śmierdziało, może rozeszło się pod mocą rekuperatora bo jakiś mocny mają :P

Zwyczajnie pomyślałem, że może uniknę pleśni czy substancji szkodliwych w powietrzu z filtrów które się zapychają:P

A przynajmniej bym skutecznie bym wydłużył okres ich skutecznego działania.
    Endrju111
    Level 23  
    Filtr cyklonowy nic nie da poza zwiększeniem obciążenia wentylatorów, ponieważ służy on do odfiltrowywania dużych zanieczyszczeń (np wiórów itp) a do czerpni takie wpadać nie powinny.
    wic1 wrote:
    u niego co pół roku wymienia filtry i są brudne, mokre, zagrzybione i śmierdzące.

W takim razie ma coś nie tak zaprojektowane. Filtry zwykle po pół roku są dość brudne, ale ze względu na ciągły przepływ powietrza suche i bez żadnych oznak grzybów. Może zaciąga mu wodę przez czerpnię? Inna sprawa, to że w wypadku namoczenia filtrów dość mocno się one zatykają co powinna wykazać automatyka rekuperatora (ostrzeżenie o brudnych filtrach).
    wic1
    Level 14  
    Fymieniłem filtry na czerpni na G4 jako wstępny i F7 jako docelowy.
    Filtry wyciągu z domu do rekuperatora był M5 ale włożyłem F7 bo taki miałem :P

Docelowo rozważam założenie filtra F5 na wyciąg z domu do rekuperatora (jak założył producent) i F9 za czerpnią z zewnątrz ... lub nawet Hepę H11 lub H13 kieszeniowy ale mam obawy że F9 zdusi rekuperację. Tymbardziej hepa.

Pytanie jakiej powierzchni powinien być Hepa H11 czy H13 (kieszeniowy) by nie zdusić rekuperatora?

Dodam, że taki filtr planuję zakładać tylko w sezonie grzewczym. Chyba, że mi się spodoba i będzie działał ok to mogę taki wkładać w rurę co roku :P

Rekuperator ma maxymalny ciąg bodaj 500m3. HRH5 LMF CLIMA
    SP7SEC
    Level 28  
    Stosowanie filtra cyklonowego nie przyniesie rezultatu ze względu na zbyt małą prędkość przepływu, Mówienie że filtry są siedliskiem grzybów to troszeczkę przesadzasz ,mogę Ci zrobić zięcie po około półrocznej eksploatacji od ostatniej wymiany ,a mieszkam dosyć blisko jezdni aaaale za to oszczędzisz na workach do odkurzacza bo na pewno jest mniej kurzu w domu .