logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czajka - powtórka z rozrywki

DiZMar 29 Sie 2020 16:47 19815 572
  • #1 18895099
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6563
    W temacie Warszawa - awaria oczyszczalni ścieków #1029 08 Gru 2019 19:35 prorokowałem ponowną awarię rury ze ściekami do Czajki za maksymalnie rok. Czyżbym był nowym Jackowskim :please: :spoko: Jackowski nie wspominał o tym. Czyżby mi przekazał swoje zdolności?
    Nie ma jeszcze roku a tu BAM!! powtórnie. Na razie nie wiadomo czy to w miejscu naprawianym czy w nowej lokalizacji.
    PS.
    Nie czuję satysfakcji ze sprawdzenia się mojej przepowiedni.
  • #2 18895204
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7766
    DiZMar napisał:
    Czajla - powtórka z rozrywki

Pozwoliłem sobie poprawić :D
    DiZMar napisał:
    prorokowałem ponowną awarię rury ze ściekami do Czajki za maksymalnie rok. Czyżbym był nowym Jackowskim :please:

O łaskawco... oświeć nas niegodnych... Kolejna awaria była do przewidzenia bez żadnych nadprzyrodzonych umiejętności. Nawet jak nie jest to taka sama usterka jak poprzednio, to tylko świadczy o tym że cała ta Czajko-inwestycja została "skopana" już na etapie budowy (a może i projektu). A winni takiego stanu rzeczy powinni być pociągnięci do odpowiedzialności, z drugiej strony to śledztwo jak się skończyło? Bo coś ucichły echa tej afery.
    DiZMar napisał:
    Nie czuję satysfakcji ze sprawdzenia się mojej przepowiedni.

Ja czuję smród całej czajkowej afery i tych ścieków zrzucanych do Wisły.
  • #3 18895231
    DiZMar
    Poziom 43  
    ArturAVS napisał:
    ...
    DiZMar napisał:
    prorokowałem ponowną awarię rury ze ściekami do Czajki za maksymalnie rok. Czyżbym był nowym Jackowskim :please:

O łaskawco... oświeć nas niegodnych... Kolejna awaria była do przewidzenia bez żadnych nadprzyrodzonych umiejętności. Nawet jak nie jest to taka sama usterka jak poprzednio, to tylko świadczy o tym że cała ta Czajko-inwestycja została "skopana" już na etapie budowy (a może i projektu). A winni takiego stanu rzeczy powinni być pociągnięci do odpowiedzialności, z drugiej strony to śledztwo jak się skończyło? Bo coś ucichły echa tej afery.
    ...

We wskazanym temacie wtedy (grudzień 2019) był tryb przypuszczający jednego z wypowiadających się mówiący o błędzie jeżeli przetrwa "tylko" kilka lat.
    brofran napisał
    Cytat:
    Jeżeli nastąpi " powtórka z rozrywki " za parę lat ,to będzie oznaczało że projekt do d..y.

Ja go poprawiłem
    Cytat:
    Ja nie daję więcej niż rok. Oby awaria nie wydarzyła się w mrozy.

Jakoś nie widziałem chóru popierających moją wypowiedź. Teraz natomiast już wypowiedzi w stylu
    Cytat:
    Kolejna awaria była do przewidzenia bez żadnych nadprzyrodzonych umiejętności.

łatwo przychodzą.
  • #4 18895249
    ArturAVS
    Moderator
    Nie ma co po próżnicy ścierać klawiatury :D To była tylko kwestia czasu, a czy bliżej czy dalej trafiłeś ma drugorzędne znaczenie. Mnie bardziej interesują szczegóły techniczne "tej" awarii.
  • #5 18895337
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 937
    Co do szczegółów to chyba starczy oglądnąć film wykonawcy pokazujący technologię budowy - trzeba przyznać że projektant się popisał - łatwością montażu ale jak się okazuje - niezbyt długą trwałością:
    https://www.youtube.com/watch?v=SRaBrwUr4Kg
  • #6 18895618
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1119
    Kurcze, wygląda na to, że minął równo rok od jednej awarii do drugiej.
    Niby mówią, że rok i jeden dzień, ale w tym roku mamy "rok przestępny", więc... Wychodziłoby na to, że jednak to równo rok :-)

Wniosek jest prosty, uczniowie co roku srają ze strachu przed szkołą, no i rurka nie wytrzymuje...
  • #7 18895703
    phanick
    Poziom 28  
    Ocena: 2833
    Ciekawe czemu rok temu, już po naprawie awarii i likwidacji rurociągu pontonowego, zlikwidowali też zabudowany falistymi blachami wylot kolektora, z którego pompy wypompowywały ścieki. Przeszkadzał on w awaryjnym potajemnym zrzucaniu ścieków np. po długim deszczu?

Doskonale wiedziałem, że może się jeszcze przydać ;)
  • #8 18895766
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1119
    Koledzy, rozwiejcie moje dwie wątpliwości, bo czegoś tu nie rozumiem...

1. W zeszłym roku pękła rura, ścieki zostały skierowane do rury awaryjnej, która niewiele później również pękła. Czy w tym roku również obie sobie pękły?

2. Wyczytałem niegdyś, że zasuwy znajdują się po prawej stronie Wisły. Jak myślicie, czy powodem uszkodzenia może być w obu przypadkach uderzenie hydrauliczne? Może jakiś system sterowania co roku zamyka tę zasuwę (z jakiegoś powodu, diagnostyki czy coś) i robi to za szybko? (naiwne to, ale wyobraźnia działa :-) )
  • #9 18895826
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ture11 napisał:
    Koledzy, rozwiejcie moje dwie wątpliwości, bo czegoś tu nie rozumiem...

1. W zeszłym roku pękła rura, ścieki zostały skierowane do rury awaryjnej, która niewiele później również pękła. Czy w tym roku również obie sobie pękły?
    ...

Naprawiono jedną rurę a drugą zostawiono bez naprawy mimo zaleceń (i logiki), że powinna być sprawna rura zapasowa. Ot prawie rok bezczynności w drugiej rurze zemściło się.
  • #10 18895866
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9246
    ArturAVS napisał:
    winni takiego stanu rzeczy powinni być pociągnięci do odpowiedzialności
    Ja bym najpierw postarał się naprawić to tak, żeby nie trzeba było znowu kolejnych winnych szukać. Zrobić raz a porządnie - to procentuje (jak się okazuje nie tylko w wypadku napraw RTV), a winnych ukarać =, ale uwzględniając realia. Jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby pierwotny projekt nie musiał być zmieniany z powodu jakichś nacisków/oszczędności itp.
    DiZMar napisał:
    Naprawiono jedną rurę a drugą zostawiono bez naprawy mimo zaleceń (i logiki), że powinna być sprawna rura zapasowa.
    No właśnie o tym mówię: Zamiast zrobić porządnie i poprawić starą zaraz po naprawie c=odłożyło się berecik na półkę i w wygodnym foteliku odpoczywało myśląc jaki to ja jestem zaj...ty* - Prowizorka jest cechą narodową polaków - niestety.

* I nie mam tu pretensji do ekipy naprawczej,ale do decydenta, który w ten sposób postępuje - Pieprznęło - afera, więc trzeba zareagować, ale jak tylko udało się awarię załatać i ucichło, to uznaje się , że problem z głowy; a jak by co - niech się inni martwią.
  • #11 18895896
    DiZMar
    Poziom 43  
    Po co miano się zajmować się rurą awaryjną? Przecież główny decydent był już w ogródku i witał się z gąską a ta mu uciekła sprzed nosa i ma po roku znowu "kontrolowany" (jak się rok temu wyraził) problem.
  • #12 18895922
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9246
    DiZMar napisał:
    główny decydent...
    A co ja napisałem? Właśnie o to chodzi; zasypać, schować pod ziemie, to nie widać, a jak nie widać, to i problemu nie ma. A jak będzie... a jak będzie to ja zrobiłem swoje - to tak, jakby starą oponę naprawiać zamiast ją wymienić na nową. Bo przecież JESZCZE cała...
  • #13 18896145
    DiZMar
    Poziom 43  
    Najciekawsze jest to, że w piątek 28 sierpnia zakończyła się ekspertyza tej rury. Wynik: POZYTYWNY !!! (sic!). Po dobie pier...ło. Co robili ci eksperci? Za co wzięli pieniądze wydając opinię o prawidłowym działaniu? Rzeczniczka w TVN powiedziała, że prawdopodobnie cała konstrukcja tej rury jest wadliwa, kiedy ekspertyza orzekła "rura jest dobra i bezpieczna". Sprawa rurociągu awaryjnego jest na etapie koncepcji. Jest podobno wybrana firma, która opracuje koncepcje i przedstawi do wyboru. Potem prace projektowe czyli nowy przetarg na wybór firmy projektowej. Potem zatwierdzenie projektu znowu wybór firmy wykonawczej. Przy takich pieniądzach po drodze mnóstwo odwołań i zaskarżeń do sądów. A to jak stwierdza ratusz warszawski musi trwać. 10 lat to wersja optymistyczna. Realna wersja to 20 lat chociaż nie ma pewności czy rzeczywiście realna.
  • #14 18896154
    r103
    Poziom 37  
    No eksperci pieniądze wzięli bo zrobili to czego od nich oczekiwano - czyli radosną afirmację rzeczywistości :cunning:

A tu chichot Historii - na drugi dzień się rozleciało - a to pech - ale miejmy nadzieję że przelewy doszły...
  • #15 18896164
    DiZMar
    Poziom 43  
    A to następny bieżący hit:
    Cytat:
    Tymczasem Stołeczni Zieloni wyrazili zadowolenie z działań prezydenta Warszawy Rafała Trzaskowskiego w związku z awarią.

Przecież mógł wyjechać na urlop albo z przemęczenia być chory jak to zrobił w marcu. Jeszcze powinni zaproponować go do medalu za te dwie awarie. O innych zasługach nie wspominając. Klęskę jak to często bywa przedstawia się jako sukces.
    Szczegóły tutaj. Swój o swoim nie powie źle choćby ten swój okazał się nikczemnikiem.
    Natomiast Greenpeace Polska w odróżnieniu od swego zachowania sprzed roku (wtedy milczał) tym razem zauważył problem na Twitterze.
    Cytat:
    Złe wieści z Warszawy ❗️Kolejna w ostatnich miesiącach awaria Czajki jest dowodem na nieudolność władz Warszawy. Czekamy na kolejne informacje o skali awarii i żądamy wyjaśnień jej przyczyn. #Czajka

Chociaz już na swojej stronie jednak tematu awarii Czajki nie ma. Chyba mają wolny weekend.
  • #16 18896505
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6394
    Trzask i rozerwało rurę. I kolejne l n pln popłyną na konta a ścieki do bałtyku, taka forma prewencji covid 19 coby nie bylo zbiegowisk nad wisla ani morzem.
  • #17 18896582
    ArturAVS
    Moderator
    Strumien swiadomosc... napisał:
    Trzask i rozerwało rurę.

Ha ha..... Cytat miesiąca. :D
  • #19 18896953
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1442
    Pohamujcie lejce z tymi domysłami, na razie nic nie pękło, problem jest jakiś z kolektorem głównym/ zbiorczym, on był dobry rok temu i nie był ruszany, co dokładnie to będzie wiadomo po opróżnieniu go. Pojawiła się opinia że w ogóle cały ten pomysł z rurami pod dnem to poroniony pomysł, miała byc druga oczyszczalnia, tyle że 'wylądowałaby' na Żoliborzu, a że preziem Warszawy był wtedy niejaki L.Kaczyński to zrobiono Mu 'dobrze' i zlikwidowano oczyszczalnię,
    a w zamian zaprojektowano rurociąg, działo się to przed 2005.

Dodano po 3 [minuty]:

"W ocenie Trzaskowskiego "to, z czym mamy do czynienia, to przede wszystkim błędne decyzje, które były podejmowane w przeszłości". - Nie ulega żadnej wątpliwości, że mamy do czynienia z wadą systemową - powiedział.

- Już w 1999 r. została podjęta decyzja, która była wtedy uznawana za kontrowersyjną, żeby nie budować dwóch oczyszczalni ścieków, również po lewej stronie Wisły, ale żeby budować przesył. Ta decyzja została potwierdzona w roku 2005 - przekonywał Trzaskowski. Wspomniał też o decyzji z 2006 r., wskutek której zmieniono projekt i poprowadzono dwie nitki przesyłu w jednym tunelu, nie w dwóch.

Prezydent stolicy podkreślił, że wszystkie ekspertyzy mówią ponadto o "splocie negatywnych okoliczności" realizacji projektu, zwłaszcza wykonania. - Nagromadzenie tych wszystkich wad systemowych doprowadza do sytuacji, z którą mamy dzisiaj do czynienia, i z którą dzisiaj możemy sobie po raz kolejny radzić - ocenił."

Dodano po 2 [minuty]:

"Rafał Trzaskowski skomentował awarię rury przesyłowej do oczyszczalni ścieków Czajka. Zdaniem prezydenta Warszawy, do awarii doszło na starym odcinku rur, a nie na tym, który został wymieniony w ubiegłym roku. "Dziś ponosimy konsekwencje błędnej decyzji, podjętej w 2005 r. – o tym, że nie będzie budowana nowa oczyszczalnia na lewym brzegu Wisły" - twierdzi Trzaskowski. W tym czasie prezydentem stolicy był Lech Kaczyński."
  • #20 18896963
    DiZMar
    Poziom 43  
    Janusz_kk napisał:
    Pohamujcie lejce z tymi domysłami, na razie nic nie pękło,
    ...
    a w zamian zaprojektowano rurociąg, działo się to przed 2005.

Czyli nic się nie stało. Tak było rok temu i tak jest teraz.
    Mam chyba déjà vu. Jakbym to słyszał z ust Prezydenta Warszawy wczoraj lub dzisiaj. Przynajmniej taką narrację. Czy się mylę?
    Aż dziwne, że Prezydent Warszawy nie jest jeszcze na L-4.
    PS.
    Ekspertyza z piątku 28.08.2020 mówi, że jest wszystko w porządku. Brak zagrożeń. Ekspertyzy (ich wnioski) są takie jakie zamówił płacący. "Eksperci" dobrze, że zdążyli spieprzyć z tej rury jeżeli ją kiedykolwiek z bliska widzieli. Raczej przeglądali tylko papierki (ekrany) z dala od ocenianego dzieła budowlanego.
  • #21 18896997
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2582
    Janusz_kk napisał:
    preziem Warszawy był wtedy niejaki L.Kaczyński to zrobiono Mu 'dobrze' i zlikwidowano oczyszczalnię

Już instrukcja SMS doszła?

DiZMar napisał:
    Ekspertyza z piątku 28.08.2020 mówi, że jest wszystko w porządku

Ekspertyza po zeszłorocznym "wypadku" kosztowała 7mln i też twierdziła, że wszystko w porządku...
    Cytat:
    W ciągu roku czasu MPWiK naprawił rurociąg w jednym fragmencie, zlecił za 7 mln złotych ekspertyzę i tak naprawdę po roku nie dowiedzieliśmy się prawie nic - że były jakieś błędy konstrukcyjne czy materiałowe. Ja mogłem to powiedzieć od razu. Moim zdaniem, ta ekspertyza [dot. awarii kolektorów ściekowych Czajki z 2019 r.] to wielki skandal - powiedział w programie "W punkt" Przemysław Daca, prezes Wód Polskich - MPWiK jest bardzo bogatą firmą i zleca najróżniejsze ekspertyzy za grube pieniądze i potem eksperci czy naukowcy boją się wypowiadać na ten temat - dodał.

EDIT:
    https://wody.gov.pl/aktualnosci/1290-pilne-kolejna-awaria-w-oczyszczalni-sciekow-czajka-w-warszawie
  • #22 18897013
    pawelr98
    Poziom 39  
    Ocena: 1154
    Czy w takim wypadku nie należałoby się zastanowić nad budową całkowicie nowego kolektora czy permanentnego "obejścia" na wypadek awarii ?

Rura awaryjna nie powinna być ani w tym samym miejscu ani być zbudowana tak samo.
    W przypadku samolotów bywały już katastrofy bo sterowanie główne było umieszczone zaraz obok awaryjnego.
    To co uszkadzało główne, z często uszkadzało również awaryjne.
    Po różnych katastrofach zdecydowano, że awaryjne sterowanie ma być umieszczane w innym miejscu, by miejscowe uszkodzenia mechaniczne nie powodowały jednoczesnych uszkodzeń.

W centrach danych stosuje się np. różnych producentów dysków twardych, tak by jeden wadliwy model powielony nie pogrzebał całego zbioru danych.

O takich rzeczach nawet na studiach uczą. Miałem na wykładach na temat bezpieczeństwa instalacji przemysłowych.
    Systemy zabezpieczeń muszą być od siebie możliwie niezależne oraz być wykonane w różny sposób.
  • #23 18897030
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 18897068
    r103
    Poziom 37  
    No ja z Krakowa jestem - tam też jest tak śmiesznie że oczyszczalnia jest po prawej stronie Wisły /z tym że Wisła w Krakowie to taki strumyk w porównaniu z Warszawą/ - syfon pod Wisłą - 2x1500 i 1x1200 mm po ok 250 metrów długości /mniej więcej stopień wodny Dąbie/ - zbudowano z 50 lat temu i działa...
  • #25 18897093
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #26 18897100
    DiZMar
    Poziom 43  
    r103 napisał:
    ...zbudowano z 50 lat temu i działa...

Wtedy jeszcze nie było produkcji lewych faktur i cięcia rzeczywistych kosztów. No i gdy były niedociągnięcia to "na siłę" nie oddawano do użytku jak to było w przypadku Czajki. W Czajce przy odbiorze stwierdzono nieprawidłowości a, że ich usunięcie spowodowałoby przesunięcie terminu oddania do użytku tak, że przepadłoby finansowanie UE. Oddano do użytku w terminie mimo nieprawidłowości w wykonaniu. Po uruchomieniu już zapomniano o stwierdzonych nieprawidłowościach. Firma - wykonawca została zlikwidowana (powstała druga na tych samych podstawach). Na dodatek jest określony czas po oddaniu do użytku przez który zakazane są jakiekolwiek przeróbki pod groźbą oddawania finansowania z UE.
  • #27 18897115
    r103
    Poziom 37  
    A teraz - dawny zrzut ścieków /przed zbudowaniem syfonów/ - jeszcze poaustriacki - można go wykorzystać do "zrzutu kontrolowanego" :(
    w porównaniu z tym z Warszawy to jednak architektonicznie parę klas wyżej:
    Czajka - powtórka z rozrywki

jakość marna z goglemaps
  • #28 18897366
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1442
    DiZMar napisał:
    Czyli nic się nie stało. Tak było rok temu i tak jest teraz.

Kto powiedział ze się nic nie stało? Stało się, tyle że chyba już dochodzą do jedynego słusznego wniosku że ten przesył ścieków jest do dupy zaprojektowany, a tak w ogóle to sama koncepcja przesyłu jest do dupy, powinna być druga oczyszczalnia, ale mieszkańcy się sprzeciwili. Powinni im całkiem rurę zatkać żeby im kible wybiły, wtedy by może zrozumieli jak głupi pomysł to był.

vorlog napisał:
    Już instrukcja SMS doszła?

Tobie jak widać dawno doszła.

Dodano po 3 [minuty]:

r103 napisał:
    Wisła w Krakowie to taki strumyk w porównaniu z Warszawą/ - syfon pod Wisłą - 2x1500 i 1x1200 mm po ok 250 metrów długości /mniej więcej stopień wodny Dąbie/ - zbudowano z 50 lat temu i działa...

Pewnie większe średnice w stosunku do planowanego przepływu, z tego co czytałem to ten Warszawski był na styk i wody opadowo/burzowe miały go czyścić,
    brak gwałtownych ulew w ostatnich miesiącach chyba rodzi problemy z zatykaniem syfonu.
  • #29 18897514
    phanick
    Poziom 28  
    Ocena: 2833
    Byłem dziś, przy kolektorze nic się nie dzieje, jedynie policja pilnuje, aby nie schodzic na dół. A na górze jedna jedyna ekipa TV czeka aż gówno uzupełni jej ramówkę. Zgadnijcie jakiej stacji? Oczywiście TVPiS :)

Nie wiem po co rozmontowywali te rury z PCW które rok temu zgrzewali i puszczali po pontonach. Albo powinni je spuścić na dno Wisły, zalewając wodą aby nie uniosły się w górę, jako awaryjne obejście "na przyszczłość".

Albo skoro rury w obecnym tunelu sa wykonane z jakiegoś badziewnego materiału, to trzeba było te zgrzewane rury umieścić w środku i po problemie, zamiast wspawywać 100 metrowy odcinek stalowej rury, i to tylko w jednej nitce.
  • #30 18897553
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat awarii rurociągu przesyłającego ścieki do oczyszczalni "Czajka" w Warszawie, która miała miejsce w 2020 roku, zaledwie rok po poprzedniej awarii. Użytkownicy wskazują na błędy projektowe, użycie niewłaściwych materiałów oraz brak odpowiedniego nadzoru, co doprowadziło do powtórzenia problemu. Wskazano na konieczność budowy drugiej oczyszczalni oraz na problemy związane z zarządzaniem i odpowiedzialnością władz miejskich. Wiele osób wyraża sceptycyzm co do skuteczności tymczasowych rozwiązań, takich jak most pontonowy, oraz obawia się, że problemy z infrastrukturą będą się powtarzać, jeśli nie zostaną podjęte odpowiednie działania naprawcze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA