Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Asus k56cb - brak obrazu - Laptop uruchamia się, brak obrazu na matrycy

wulkan23 29 Aug 2020 23:24 1254 26
    wulkan23
    Level 10  
    Witam.
    Asus k56cb
    Płyta K56CM
    Rev. 2.0

Grafika N14P-GE-OP-A2.
    Procesor i7-3537U (SR0XG).
    Most SLJ8E (HM76).

Zwarcie na pinach złącza matrycy 39 i 40 pin. Laptop uruchomia się z obrazem na monitorze zewnetrzym jednak wylacza sie w roznych przedziałach czasu tak jakby w pewnym momencie odciąć zasilanie. Wgrany nowy wsad biosu z watku:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3308252.html
    Zmierzone napięcia na cewkach -
    prawidłowe. Laptop podczas uruchomienia pobiera prad w przedziale do 1.2A. Obecność napięć na zlaczu matrycy płyty głównej 19v i 3.3v

Asus k56cb - brak obrazu - Laptop uruchamia się, brak obrazu na matrycy

1.3,3v
    2.1,0v
    3.1,0v
    4.1,1v
    5.1,0v
    6.1,6v
    7.1,0v
    8.3,3v
    9.5,0v
    10.1,8v

Dziękuję za wszelkie podpowiedzi
    piotrkol7
    Level 39  
    39 i 40 to nie zwarcie ;)
    Pinami 38, 39 i 40 jest dostarczane zasilanie dla podświetlenia matrycy.
    wulkan23
    Level 10  
    Piotrkol7 słuszna uwaga mój bład, w zasadzie ślady nadpalenia są też na nodze 38. Nie zmienia to faktu że matryca ma zwarcie i nie uruchamia sie z nia laptop.
  • Helpful post
    klapouszek4
    Level 17  
    Po czym stwierdziłeś, że matryca ma zwarcie? zmierz napięcie na złączu matrycy w momencie jak jest sama do niego wpięta, możesz mieć taśmę uszkodzoną przy zawiasie. Czy matryca się w ogóle polaryzuje? tzn czy jak podświetlisz latarką pojawia i czy jest na niej obraz? wyłączanie komputera może być spowodowane właśnie zwarciem na kablu matrycy, lub np. przegrzewaniem się jakiś podzespołów typu procesor, gdzie może być słaby kontakt do radiatora albo coś nierówno przylega ew. stara pasta. Przy pomiarach uważaj, aby czegoś nie zewrzeć, ponieważ jak zewrzesz np. 19v na inne linie sygnałowe, np. 3.3v to może dostać rdzeniem mostka po twarzy, albo czymś innym, a wtedy już raczej naprawa może Ci się nie opłacać.
    wulkan23
    Level 10  
    Płyta główna z podpięta taśma matrycy wraz z matrycą: plyta nie uruchamia się, reaguje na przycisk włączenia ale momentalnie się wyłącza. Taśma matrycy wygląda na sprawna, brak widocznych uszkodzeń w miejscu nachodzenia zawiasu. Piny 38,39,40 zlacza tasmy mayrycy od strony gniazda matrycy maja przejscie sygnalu do złącza taśmy matrycy od strony plyty głównej. Brak polaryzacji matrycy. Wymieniona pasta - radiator przylega prawidłowo( prosty, nie powyginany) podmieniłem RAM.
    klapouszek4
    Level 17  
    Jeżeli już tak to spróbuj włączyć laptopa z podpiętą taśmą matrycy ale z odpiętą matrycą i będziesz miał problem rozwiązany co jest winowajcą.
    wulkan23
    Level 10  
    Próba włączenia płyty głównej z podpięta taśma matrycy bez matrycy, spowodowała że plyta główna uruchamia się do momentu ładowania okna logowania systemu operacyjnego i następuje wyłączenie. Bez tasmy matrycy następuje uruchomienie do logowania systemu. Co zauważyłem..? , procesor i uklad graficzny od momentu inicjacji wlaczenia aż do momentu logowania systemu osiągają dość wysokie temperatury. Jednak przeprowadzony test pamięci programem Memtest przechodzi bezbłędnie aż do końca testu. W okolicy wtorku będę miał sprawną taśmę matrycy i zobaczę wowczas co dalej. Dziękuję kolego za podpowiedzi.
    klapouszek4
    Level 17  
    Temperatury najlepiej sprawdzić dokładnie programami diagnostycznymi typu GPU-Z tam będziesz miał podane temperatury grafiki i procesora
    wulkan23
    Level 10  
    Do tej pory wgląd w temperatury miałem jedynie pod programem Memtest i tak w zależności od rodzaju testu, procesor osiągał temperatury w przedziale 65-76°C.
    klapouszek4
    Level 17  
    To sprawdź jeszcze w tym programie co napisałem, w nim będziesz miał pogląd w windowsie w danym momencie i także do temperatury karty graficznej.
  • Helpful post
    piotrkol7
    Level 39  
    Jeżeli laptop uruchamia się z taśmą, to raczej jest sprawna - po co ci druga?
    Sprawdź samą matrycę.
    Jeżeli ma zwarcie - matryca do wymiany.
    wulkan23
    Level 10  
    Uruchamia sie z taśma ale wylacza sie przed zaladowaniem systemu, bez taśmy ten problem nie występuje. Czytaj wyżej.
    wulkan23
    Level 10  
    Po wymianie tasmy matrycy na nową laptop uruchamia się z obrazem na matrycy. Jednak do momentu ladowania systemu oparacyjnego, po czym wyłącza sie lub stoi bez obrazu na matrycy, sama matryca w tym czasie polaryzuje się. Układ karty graficznej dostał i jest z nim teraz problem?
    klapouszek4
    Level 17  
    Powoli. Kolego zrób tak jak na początku miałeś bodajże na zewnętrznym monitorze wszystko śmigało tylko był i tak problem z tym że ta płyta się wyłączała. Trochę to poukładajmy, czyli wyszło na to, że i tak była uszkodzona taśma matrycy bo bo stara nie dawała w ogóle obrazu a teraz obraz masz tylko ze płyta się wyłącza, więc zrób tak jak napisałem wyżej z zewnętrznym monitorem i zainstaluj programy diagnostyczne, te które pisałem wyżej abyśmy ustalili czemu ta płyta się zawiesza/ wyłącza. Pozdrawiam
    wulkan23
    Level 10  
    Napisałem za wczesnie to że pod zewnętrznym laptop uruchamia sie prawidlowo... Więc na 4 próby włączenia udało mi się raz zainstalować program GPU-Z i tak - grafika pracuje na podstawowym sterowniku Windowsa, wydaje mi sie sa zbyt duże przyrosty temperatur dla procesora...
    Jutro wyjmę ponownie płytę główną i obejrzę dokladnie wszystkie elementy pod lupą.
  • Helpful post
    klapouszek4
    Level 17  
    Czyli musi być problem z chłodzeniem jednak, wentylator się w ogóle włącza? może jakiś brud podszedł pod rdzeń a radiator albo sam radiator z jakiegoś powodu nie równo dociska do rdzenia.
    wulkan23
    Level 10  
    Radiator dociska prawidlowo do rdzenia GPU, oraz CPU całość chlodzenia została gruntownie wyczyszczona przed nałożeniem nowej pasty. W tym modelu jest cienki system chłodzenia, producent poleciał... - nie będę się wyrażał w co.. Wentylator startuje po kilkunastu sekundach od uruchomienia komputera i pracuje przez caly czas aż do momentu wylaczenia się laptopa... Na chwilę obecną uruchamia się do momentu ładowania systemu i nastepuje wylaczenie. GPU oraz CPU bez podlaczonej matrycy i monitora zewnętrznego nie nagrzewaja sie w takim tempie jak po podłączeniu np. monitora zewnetrznego, wowczas temperatura na radiatorze gwaltownie rosnie i zarówno GPU jak i CPU osiągają wysokie temperatury.
    wulkan23
    Level 10  
    Sprawdziłem ponownie radiator, oraz jego mocowanie wraz z backplate CPU i zauważyłem ze jedna strona mocowania nie wystaje na równi z pozostałymi tylko jest delikatnie schowana w płytę główną. Podkleilem więc tą stronę czarnym klejem do ekranów telefonów, bo nic innego nie przyszło mi na myśl, wiem że najlepiej było by zdjąć cały backplate i wkleić go na nowo ale nie wiem czy cała ta operacja ma wogole sens. Ponieważ po ponownym złożeniu chlodzenia, z nową pastą (kolejną) zauważyłem że radiator osiąga lepszą sprawność i CPU jak i GPU nie grzeją sie już w takim stopniu jak poprzednio. Udało mi się zainstalować system na nowo oraz uruchomić przeglądarkę. Po czym było wyłączenie komputera, a przy ponownym wlaczeniu komputer przyłączył obraz w niższej rozdzielczosci na grafikę podstawowąa intel hd 4000. Udało mi sie uruchomić program GPU- Z i zrobić szybko zdjęcia. Zastanawia mnie brak podanych napięć dla wspomnianej karty graficznej. Asus k56cb - brak obrazu - Laptop uruchamia się, brak obrazu na matrycy [img-0] Asus k56cb - brak obrazu - Laptop uruchamia się, brak obrazu na matrycy
  • Helpful post
    klapouszek4
    Level 17  
    Kolego, po 1 już na wstępie widać z wykresów, że radiator jednak nie dolega dobrze do rdzenia i grafiki z pewnością też, ponieważ z samego wykresu wynika, że temperatura skacze zbyt gwałtownie. Po drugie nie masz temperatury grafiki bo nie zainstalowałeś jej sterowników, na brak parametrów grafiki procesora nie patrz bo ich zazwyczaj nie ma. W nowoczesnych urządzeniach elektronicznych nie ma miejsca na prowizorki. Nie możesz elementów które trzymają układ chłodzenia przyklejać klejem, ponieważ grozi to całkowitym uszkodzeniem elementów, które są chłodzone lub nawet pozostałych. W tym miejscu powstają naprężenia które muszą równomiernie rozłożyć się na rdzeniach elementów chłodzonych, dlatego stosowanie jakichkolwiek prowizorek w tych miejscach jest całkowicie niedopuszczalne. Mimo tego, że zapewniałeś, że z chłodzeniem jest wszystko w porządku to znaleźliśmy rozwiązanie, tak samo jak uważam w przypadku taśmy matrycy. Jeżeli uważasz, że któryś z kolegów na forum Ci pomógł i jakieś posty były dla Ciebie pomocne to kliknij proszę taką opcję przy tych postach. Pozdrawiam serdecznie
    wulkan23
    Level 10  
    Czyli pozostaje kwestia odklejenia i ponownego wklejenia backplate CPU. Proszę zatem o podpowiedź jakiego kleju mam użyć do tego celu, oraz najbezpieczniejszej metody na jego wyklejenie.
    klapouszek4
    Level 17  
    Backplate CPU z tego co wiem nie jest czymś co się przykleja, z tego względu, że całość trzymają śruby, może po prostu masz coś tam założone na odwrót albo pokrzywione, porób proszę jakieś dokładniejsze zdjęcia w tym w czym jest problem, a na pewno jest problem z przyleganiem radiatora do rdzenia bo to widać z wykresu temperatury, który nie jest płynny tylko jest poszarpany. Napisz jeszcze jakiej pasty używasz na rdzeń i zrób zdjęcie zaraz po zdjęciu radiatora, żeby było widać jaki docisk miał radiator i jak się pasta pod nim rozłożyła.
    wulkan23
    Level 10  
    Odkleiłem i ponownie wkleiłem backplate CPU oraz GPU ktore było przyklejone na tasme dwustronna. Po oczyszczeniu i odtluszczeniu powierzchni plyty glownej oraz samego backplate, wkleilem backplate ponownie ta samą metodą czyli elestyczna taśma dwustronna. Po zmontowaniu całości, laptop uruchomił się, i padł po ok. 10 sekundach od momentu uruchomienia. Po ponownym wlaczeniu zdarzylem odpalić program GPU-Z a nastepnie odczytać wykresy które tym razem wyglądają lepiej. Po czym komputer znowu padł. Coraz bardziej zaczynam utwierdzac się w przekonaniu, że problem nie leży w systemie chlodzenia, poniewaz komputer potrafi sie wysypac nawet w kilka sekund od momentu uruchomienia, nie osiągając tym samym temperatury krytycznej układów. Asus k56cb - brak obrazu - Laptop uruchamia się, brak obrazu na matrycy

Dodano po 8 [minuty]:

Zauważyłem również że cewka nr 5 osiąga wysoką temperaturę, co stanowi anomalie w porównaniu do pozostałych cewek.
    Kolejny objaw to wysypanie jednej z kości ram. Kość sprawna, jednak nie uruchami sie z nią obecnie laptop.
    majsterek
    Level 24  
    73 stopnie po 10 sekundach? Coś tu na pewno jest źle...

klapouszek4 wrote:
    Napisz jeszcze jakiej pasty używasz na rdzeń i zrób zdjęcie zaraz po zdjęciu radiatora, żeby było widać jaki docisk miał radiator i jak się pasta pod nim rozłożyła.

Masz zdjęcia?
    wulkan23
    Level 10  
    Nie po 10sekundach tylko po calej procedurze startu wraz z zaladowaniem systemu, oraz uruchomieniem programu a to trochę dłużej niż 10 sekund :)

Dodano po 5 [minuty]:

Asus k56cb - brak obrazu - Laptop uruchamia się, brak obrazu na matrycy Asus k56cb - brak obrazu - Laptop uruchamia się, brak obrazu na matrycy Asus k56cb - brak obrazu - Laptop uruchamia się, brak obrazu na matrycy Asus k56cb - brak obrazu - Laptop uruchamia się, brak obrazu na matrycy Asus k56cb - brak obrazu - Laptop uruchamia się, brak obrazu na matrycy Asus k56cb - brak obrazu - Laptop uruchamia się, brak obrazu na matrycy

Dodano po 3 [minuty]:

Pasta to cooler master v1
    klapouszek4
    Level 17  
    Kolego temperatura jest stanowczo za wysoka tym bardziej, zaraz po włączeniu, wykres jest rzeczywiście lepszy, lecz z wykresu widać, że to jest dolna temperatura i chwilę wcześniej podchodziło pod 80 stopni do tego skoki temperatur jeszcze widać, nie napisałeś czy włącza się wentylator i czy układ chłodzenia jest czysty (żeberka za wentylatorem). Dodatkowo przy temperaturze ponad 70 stopni procesora radiatora nie dałoby się dotknąć, co możesz dodatkowo sprawdzić. Nie wiem po co w ogóle robiłeś cokolwiek z tą podstawką pod radiator. Klejenie tam czegokolwiek może spowodować nierówności. W oryginale jest tam dana fabryczna warstwa izolacyjna, która jest dopasowana, możesz mieć powykrzywiane blaszki, które trzymają ten radiator, albo jakiś problem ze śrubkami, bo nierówne doleganie przylgni radiatora do rdzeni widać na nierównym rozłożeniu pas na zdjęciach, które wysłałeś. Dla porównania wysyłam Ci zdjęcia z temperatur laptopa z którego piszę, a chodzi już ok godzinę. Proponowałbym jeszcze przyjrzeć się układowi dokładnie chłodzenia czy nie jest gdzieś aby pokrzywiony, jeżeli by tak było to czeka Cię zakup nowego, ponieważ starego nigdy idealnie nie wyprostujesz i nie nastawisz jak producent. Pamiętaj aby przy demontażu za każdym razem wyczyścić dokładnie rdzenie i radiator i dać nową pastę. Pozdrawiam
    wulkan23
    Level 10  
    Jestem po ostatnich testach, i probach z tym sprzetem i moje wnioski są następujące :
    Laptop spełnia wszelkie kryteria sprzetu przegrzanego o czym świadczą ogromne przyrosty temperatury GPU, CPU, oraz mostu PCH, niewspółmierne do wykonywanych operacji. Nie pomogła żadna czynność serwisowa mająca na celu poprawę współczynnika temperatur w/w układów. Na poparcie swojej tezy zamieszczam zdjęcie mostu PCH teraz chyba nikt nie będzie miał już żadnych wątpliwości... Asus k56cb - brak obrazu - Laptop uruchamia się, brak obrazu na matrycy

Dodano po 9 [minuty]:

Z uwagi na fakt iż nie wiadomo jak zachowa się sprzęt po wymianie mostu, bo rownie dobrze może okazać się i najprawdopodobniej tak jest że uklad karty graficznej również jest uszkodzony( praca na podstawowej grafice, samoistna zmiana rozdzielczości obrazu- przelaczanie w niższe rozdzielczości) stanowi w tym wypadku naprawę nieopłacalną. Temat zamykam, dziękuję za wszelkie uwagi i pomoc merytoryczną kolegów. Pozdrawiam
    wulkan23
    Level 10  
    Jestem po ostatnich testach, i probach z tym sprzetem i moje wnioski są następujące :
    Laptop spełnia wszelkie kryteria sprzetu przegrzanego o czym świadczą ogromne przyrosty temperatury GPU, CPU, oraz mostu PCH, niewspółmierne do wykonywanych operacji. Nie pomogła żadna czynność serwisowa mająca na celu poprawę współczynnika temperatur w/w układów. Na poparcie swojej tezy zamieszczam zdjęcie mostu PCH teraz chyba nikt nie będzie miał już żadnych wątpliwości... Asus k56cb - brak obrazu - Laptop uruchamia się, brak obrazu na matrycy

Dodano po 9 [minuty]:

Z uwagi na fakt iż nie wiadomo jak zachowa się sprzęt po wymianie mostu, bo rownie dobrze może okazać się i najprawdopodobniej tak jest że uklad karty graficznej również jest uszkodzony( praca na podstawowej grafice, samoistna zmiana rozdzielczości obrazu- przelaczanie w niższe rozdzielczości) stanowi w tym wypadku naprawę nieopłacalną. Temat zamykam, dziękuję za wszelkie uwagi i pomoc merytoryczną kolegów. Pozdrawiam

Dodano po 2 [minuty]:

Brak możliwości naprawy, naprawa nieoplacalna.