Dzień dobry, ostatnio natknąłem się w gazetce elektroniki dla wszystkich na artykuł dotyczącego "Takiego zwykłego zasilacza", więc postanowiłem stworzyć swój własny (liniowy) na bazie posiadanego schematu. W Kicadzie stworzyłem wstępny projekt oparty na dwóch mosfetach jeden od stabilizacji napięcia a drugi do ograniczania natężenia prądu. Na stabilizacji dodałem 7 napięć referencyjnych i potencjometr (do płynnej regulacji 0-30V) przełączanych obrotowym przełącznikiem 8 stykowym ze sprzężeniem zwrotnym od dzielnika rezystorowego na zaciskach zasilania. (Mam w planach dodanie woltomierza i amperomierza cyfrowego opartego na Atmega328p ).
Głównie chodzi mi o osiągnięcie jak największej mocy. Mam trafo na napięcia 7,9 V / 15V / 23V / 27V ,które będą przełączane w zależności od napięcia wyjściowego w celu minimalizacji ciepła wytwarzanego na radiatorze. Chcę aby obwód mógł przenosić ok 8-10A, przy maksymalnym spadku napięcia na tranzystorach 10V.
Bardzo proszę o poprawienie mojego schematu jeżeli to konieczne (dodanie diod jeżeli są potrzebne itp. lub zmianę elementów).
Pozdrawiam Serdecznie Stanisław Michalski
Głównie chodzi mi o osiągnięcie jak największej mocy. Mam trafo na napięcia 7,9 V / 15V / 23V / 27V ,które będą przełączane w zależności od napięcia wyjściowego w celu minimalizacji ciepła wytwarzanego na radiatorze. Chcę aby obwód mógł przenosić ok 8-10A, przy maksymalnym spadku napięcia na tranzystorach 10V.
Bardzo proszę o poprawienie mojego schematu jeżeli to konieczne (dodanie diod jeżeli są potrzebne itp. lub zmianę elementów).
Pozdrawiam Serdecznie Stanisław Michalski