Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skoda/Octavia/1 - Octavia 1 2004 r. - Nie dzialają: el. szyby, klamka kierowcy

Lucky17 31 Aug 2020 06:58 831 3
    Lucky17
    Level 12  
    Witam,
    Posiadam samochód Skoda octavia 1 2004 r. 1.9 tdi 110 km combi.

1. Tydzień temu, po wejściu do auta i zamknięciu drzwi pojawiła się sygnalizacja "otwartych drzwi". Okazało się, że wszystkie drzwi są zamknięte, a tych od strony kierowcy nie da się otworzyć pociągając klamkę wewnętrzną. Dodatkowo pali się wspomniany sygnał braku zamkniętych drzwi. Drzwi od zewnątrz normalnie się zamykają i otwierają.

2. Wczoraj wieczorem wracam z pełnym bagażnikiem, wyciągam wszystko z środka, zamykam klapę bagażnika, a oświetlenie bagażnika dalej się pali. Nawet po zamknięciu auta z kluczyka. Generalnie nie wiem czy tak było zawsze, więc zostawiłem auto na godzinę. Po godzinie nadal oświetlenie się paliło. Wyjąłem żarówki oświetlenia, żeby nie wyładował się akumulator do rana. Dzisiaj rano wchodzę do auta, a el. szyby nie ruszają z przycisków (z przycisków od strony kierowcy oraz z tych od strony pasażerów), nie działa el. szyberdach.

Ten tydzień nie był szczęśliwy dla Skody. Proszę o pomoc w diagnozie i sposobie usunięcia usterek.
    Lucky17
    Level 12  
    El. szyby naprawione - okazuje się, że podczas wyjmowania żarówek podświetlenia bagażnika żeby aku. się nie wyładował nastąpiło zwarcie i przepalenie bezpiecznika. Bezpiecznik zabezpiecza podświetlenie wnętrza, bagażnika i pracę el. szyb.

Klamka od drzwi naprawione - praktycznie rozerwane cięgno.

Sygnał otwartych drzwi i niegasnące podświetlenie bagażnika - nadal usterka. Myślałem, że po wymianie zamka drzwi kierowcy, te problemy same się wyeliminują, ale prawdopodobnie przyczyna usterki nadal jest. Gdzie jest czujnik otwarcia drzwi bagażnika?
    Jednoczesne niegasnące podświetlenie bagażnika i sygnał otwartych drzwi wskazuje mi na właśnie ten czujnik.

Czy usunięcie błędów diagnozerem samochodowym może wyeliminować ten błąd?
    piachu1994
    Level 38  
    Lucky17 wrote:
    Gdzie jest czujnik otwarcia drzwi bagażnika?
    Jednoczesne niegasnące podświetlenie bagażnika i sygnał otwartych drzwi wskazuje mi na właśnie ten czujnik

Odpowiadam - znajduje się w zamku klapy bagażnika.
    Sprawdź, czy masz całe przewody pomiędzy klapą a karoserią.