Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Enea - wymiana licznika na dwukierunkowy - wzór i potrzebne dokumenty

Citek 31 Aug 2020 23:37 8274 7
    Citek
    Level 22  
    Witam

Nie znalazłem wątku opisującego wprost co należy zrobić i jak wypełnić dokumenty, aby bez problemowo wymienić licznik na dwukierunkowy.
    Ogólnie jestem właśnie na tym etapie i chciałbym się poradzić o to co należy wpisać, w nie które pola formularzy, przy okazji tworząc mały poradnik dla innych

Ok. To zaczynamy. Pierwsze informacje jakie może uzyskać znajdziemy na stronie:
    https://www.enea.pl/pl/dladomu/obsluga-klienta-i-kontakt/zostan-prosumentem
    https://www.operator.enea.pl/dladomu/przylaczeniedosieci/przylaczeniemikroinstalacji/przylacz-mikroinstalacje-w-trybie-zgloszenia

Opisane mamy tutaj dwa przypadki:
    - z-mi- (przyłączenie w trybie zgłoszenia), gdy moc mikroinstalacji jest mniejsza od mocy przyłączeniowej i jest to odbiorca końcowy
    - w-mi - (przyłączenie w trybie wydania warunków przyłączenia), gdy moc mikroinstalacji jest większa od mocy przyłączeniowej

Mnie dotyczy osobiście przypadek z-mi (i wydaje mi się, że większość osób będzie też miała tak samo). Zacząłem wstępnie go wypełniać, ale mam kilka pytań.

Adres jednostki organizacyjnej ENEA Operator. Z skąd pobrać ten adres? Czy te adresy będą ok:
    https://www.operator.enea.pl/dladomu/obslugaklientaikontakt/biuraobslugiklienta - czy może ma być to:
    Enea Operator Sp. z o.o.
    ul. Strzeszyńska 58, 60-479 Poznań
    Co mam wpisać w pkt II - nazwa lub rodzaj obiektu? Czy mam wpisać gospodarstwo domowe czy coś innego, jeżeli jest to budynek jednorodzinny.
    Co to jest numer PPE?
    Czy w polu pkt III - moc zainstalowana elektryczna mikroinstalacji - wystarczy, że wpiszę 9kW, jeśli moja instalacja będzie mieć moc 9,96kWp (w formularzu nie można wpisać przecinków)?
    Moc potrzeb własnych - czy mam wpisać 0 kW, jeśli mój inwerter w ciągu czuwania pobiera tylko kilka watów energii?
    Liczba i moc poszczególnych jednostek wytwórczych - czy mam tam wpisać parametry paneli i/lub inwertera?
    Co mam wpisać w pkt IV - PLANOWANA DATA PRZYŁĄCZENIA MIKROINSTALACJI - jaką mam wpisać datę? Instalację już mam skończoną, brakuje mi tylko licznika dwukierunkowego i wiadomo, zależy mi na tym aby jak najszybciej instalacja wystartowała. Jak dla mnie to przyłączenie może być nawet jutro :)

Wiadomo do wniosku należy dołączyć jeszcze:
    IX. ZAŁĄCZNIKI DO ZGŁOSZENIA
    1. Schemat instalacji elektrycznej obiektu przedstawiający sposób podłączenia mikroinstalacji.
    2. Parametry techniczne, charakterystykę ruchową i eksploatacyjną przyłączanych urządzeń, instalacji lub sieci, w tym specyfikację
    techniczną/karty katalogowe urządzeń wytwórczych i przekształtnikowych.
    3. Pełnomocnictwa dla osób upoważnionych przez Zgłaszającego do występowania w jego imieniu.
    4. Certyfikat sprzętu spełniający wymagania NC RfG wydawany przez upoważniony podmiot certyfikujący lub sprawozdanie z testu
    zgodności realizowanego w trybie uproszczonym.

Mam także zapytanie dotyczące wniosku prosumenta
    Co mam wpisać w pole:
    - Moc osiągalna cieplna mikroinstalacji w skojarzeniu - czy ma być to zero?
    - Data pierwszego wprowadzenia wytworzonej energii elektrycznej do sieci OSD - podobnie jak w poprzednim wniosku - instalację mam już ukończoną, czekam tylko na wymianę licznika
    - Planowane roczne wprowadzenie energii elektrycznej z mikroinstalacji do sieci OSD, jeśli mam instalację 10kWp, to wystarczy, że wpiszę wartość 10000 kWh lub lekko niższą?
    - Czy muszę wypełniać też załącznik, jeżeli prosument i wnioskodawca to ta sama osoba?

Ok, to chyba na tyle. Pozostaje jeszcze pytanie w jaki sposób to najlepiej wysłać, dostarczyć do Enei. Czy da radę to zrobić w formie elektronicznej np. poprzez email lub ebok, czy może trzeba dokumenty złożyć osobiście w formie papierowej .

Przy okazji prosiłbym o rzucenie okiem na schemat, czy coś takiego będzie ok?
    Citek
    Level 22  
    Witam.

Zastanawiałem się czy edytować swój pierwszy post, ale że wątek nie jest długi będę pisał tutaj jak to u mnie wyglądało.
    Dodałem pliki, które wysłałem tylko pozmieniałem/pousuwałem swoje dane.

Może opiszę jak to u mnie wyglądało. Ogólnie to jest wielka dezinformacja. Za każdym razem jak dzwonisz to dostajesz inną informację.

Jeśli chodzi o dokument z-mi, to pytałem się na infolinii o punkt III, a dokładniej o "moc zainstalowana elektryczna mikroinstalacji". Moja moc instalacji to 9,96 kWh. Pytałem się co mam tam wpisać czy 9 czy 10, ponieważ mogę wpisać tam tylko liczby całkowite. Oczywiście odpowiedź była "proszę wpisać 9,96". Ja na to jeszcze raz, nie mogę wpisać liczb po przecinku, ale tylko liczby całkowite, po czym dostałem odpowiedź proszę wpisać albo 9 albo 10. Wybrałem 9, aby później nie było, że załapałem się na drugi pułap, czyli 30% potrącenia od wprowadzonej energii.

Kolejna pytanie dotyczyło "Liczba i moc poszczególnych jednostek wytwórczych". Co mam wpisać, czy moc paneli czy moc falownika czy może to i to. Oczywiście znowu było niech Pan wpisze moc paneli. Ale jak powiedziałem, że mam jeszcze tam do wyboru opcję 1-fazowa lub 3- fazowa. To dostałem informację "proszę wpisać jedno i drugie, to w sumie nie wiadomo jak oddział z Gorzowa może to rozpatrywać, ogólnie każdy z oddziałów może interpretować to inaczej". Po prostu państwo w państwie.

IV. PLANOWANA DATA PRZYŁĄCZENIA MIKROINSTALACJI - tutaj dostałem informację, aby wpisać miesiąc od wysłania wniosku, czyli patrząc na dzisiaj, jest to 08.01.2020r.

Moje ostatnie pytanie dotyczyło wniosku prosumenta, niestety tutaj Pan powiedział, że to nie u nich, czyli Enea Operator, tylko proszę dzwonić do Enea.

Po telefonie do Enea i odsłuchaniu przez 20-30 minut Chopina i innych, dostałem informację, że wniosek prosumenta mogę wysłać, ale nie muszę, ponieważ Enea Operator po zainstalowaniu licznika dwukerunkowego, automatycznie wyśle potrzebne dokumenty do Enea.
    Oczywiście po 2,5 tygodniach od zamontowania licznika okazało się, że to nie prawda, przez co straciłem mnóstwo czasu, na którym mi zależało, bo chciałem jeszcze skorzystać z programu Mój Prąd.
    Jeszcze jedno. W punkcie 2.5 wpisałem datę wymiany licznika. W 2.6 doradzono mi, aby nie wpisywać za dużo, bo później jest to brane do wyliczania prognozy zużycia i robią się cyrki. Wpisałem połowę mocy mojej instalacji, czyli 5000 kWh.

Jeśli masz jakieś pytania, to pisz. Będę starał się pomóc.
    e_majsterkowicz
    Level 10  
    Witam

dzięki za wyczerpujące informacje wypełnienie wniosku będzie teraz formalnością. Miałem i mam sporo innych spraw na głowie lecz muszę przycisnąć instalacje pv przed końcem roku stąd mam pytanie czy podczas montażu licznika był odbiór instalacji np sprawdzanie wszystkiego zdjęcia zamontowanych modułów liczenie modułów itp? Może instalator powiesił tylko licznik i niczym się nie interesował?
    Nie mam czasu stąd planuję złożyć dokumenty w poniedziałek a instalacje zamontować przed samym końcem roku by była produkcja energii i akceptacja instalacji na starych zasadach.

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie informacje jak to było z odbiorem montażem licznika dwukierunkowego.

Pozdrawiam
    rokbok
    Level 33  
    e_majsterkowicz wrote:
    Będę bardzo wdzięczny za wszelkie informacje jak to było z odbiorem montażem licznika dwukierunkowego.

Bardzo prosto, ZE teoretycznie ma miesiąc na wymianę licznika, piszę teoretycznie bo różnie z tym bywało, ale były to marginalne przypadki.

Przyjeżdża monter, wymienia licznik i odjeżdża, ot i cała filozofia wymiany licznika ;).
    robertino_gg
    Level 10  
    Citek wrote:
    rodzaj

Ile czekałeś na wymianę licznika?
    e_majsterkowicz
    Level 10  
    Przy składaniu wniosku wystarczy np poniższy prosty schemat instalacji:

Czy muszą być rozrysowane niezależne 2 stringi itp:

Samodzielnie wypełniam elektryk tylko sprawdza podłączenie i podpisuje.
    Zostało mało czasu a infolinia Enei twierdzi raz że ewentualne poprawki uzupełniam a kolejny konsultant twierdzi iż złożenie poprawek powoduje iż czas leci od nowa.
    potek1511
    Level 3  
    Citek mam wielką prośbę o pomoc i wiele pytań.
    Samodzielnie montuję u siebie panele i będę musiał sam złożyć dokumenty do enei.
    Moja instalacja to 6KW, dwa stringi , 3 fazowa.

*Czy wypełniony wniosek który załączyłeś do postu jest poprawnie wypełniony - nie ma nigdzie poprawnie wypełnionego wzoru wniosku żeby można było podejrzeć jak to ma być.

*Skąd wziąłeś adres jednostki organizacyjnej ENEA która trzeba wpisać czy adres jest gdzieś na rachunku za prąd ja mieszkam w Suchy Lesie pod Poznaniem

*Co wpisałeś w punkcie III moc potrzeb własnych mikroinstalacji , czy nic nie wpisywałeś.

* W punkcie VIII czy coś zaznaczałeś.
    Oświadczam, że:
    a) jestem3) prosumentem 7)/ nie jestem prosumentem 8)
    b) dane przedstawione w niniejszym Zgłoszeniu odpowiadają stanowi faktycznemu,
    c) posiadam wymagane certyfikaty (świadectwa) zgodności określone w dokumentach, o których mowa w pkt. VII.
    na zastosowane w mikroinstalacji urządzenia,
    d) moduł wytwarzania energii nie został zaklasyfikowany do powstających technologii6),
    e) będę wprowadzać energię elektryczną do sieci ENEA Operator / nie będę wprowadzać energii elektrycznej do sieci ENEA
    Operator i oświadczam, że posiadam zabezpieczenia uniemożliwiające podanie napięcia wytworzonego w urządzeniach
    wytwórczych do sieci dystrybucyjnej OSD, w przypadku braku napięcia w tej sieci oraz zabezpieczenia uniemożliwiające
    wpływ energii wytworzonej w urządzeniach wytwórczych do sieci dystrybucyjnej OSD 3).

* A czy trzeba wysłać dwa wnioski do enei z-mi i wniosek prosumenta i czy to się wysyła na ten sam adres czyli kontakt(_at_)operator.enea.pl

Citek Jeśli wnioski przez ciebie wypełnione i zamieszczone w drugim poście są dokładnie takie jak złożyłeś do enei to proszę daj znać.
    Czasu żeby zdążyc do Kwietnia mam coraz mniej a i pogoda do kitu na prace na dachu. Będę bardzo wdzięczny za pomoc.