Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Amplituner ZRK AT9100 - uszkodzony UKF

Stuart 09 Paź 2005 21:04 2091 6
  • #1 09 Paź 2005 21:04
    Stuart
    Poziom 12  

    Witam,
    Po przestrojeniu pare miesiecy temu radyjko działało wyśmienicie. Wczoraj włączyłem i było ok, zostawiłem włączone i wyszedłem z domu. Po powrocie zauważyłem, że owszem gra ale brak stereo i wskaźnik poziomu sygnału jest na 0. Generalnie jakby straciło zupełnie czułość, stacje odbiera bardzo słabo, wskaźnik poziomu sygnału ani drgnie. Antenę sprawdzałem. Stereodekoder UL1621 jest dość gorący. Sam przestrajałem głowice UKF ale było naprzwdę OK, stroiłem tylko odpowiednimi cewkami i trymerami, poprawiłem cz. generatora 19kHz, nic innego nie ruszałem. Wzmacniacz p.cz. UL1200 jest dość ciepły ale nie tak jak UL1621. Prosze o ewentualne wskazówki co to może być.
    Pozdrawiam

    0 6
  • #2 09 Paź 2005 21:14
    213996
    Użytkownik usunął konto  
  • #3 09 Paź 2005 21:24
    ml
    Poziom 26  

    Jeżeli głowica stroi to przypuszczalnie padł jakiś element w stopniu wejściowym, mniej stawiałbym na ul1200 a najmniej na ul1621 - ten zawzwyczaj podczas pracy znacznie sie nagrzewa.

    0
  • #4 13 Paź 2005 11:35
    Stuart
    Poziom 12  

    Może ktoś podpowie na jakie elementy stopnia wejściowego zwrócić uwagę w pierwszej kolejności ??

    0
  • Pomocny post
    #5 13 Paź 2005 12:28
    h jaworski
    Specjalista AGD

    po 1 sprawdził bym tranzystor na wejściu głowicy ukf czy jest dobry
    po 2 czasami przerywają filtry ceramiczne w pcz takie 2 brązowe o 3 nogach czasami żeby sprawdzić czy są uszkodzone wystarczy po nich poklupać śrubokrętem jak sygnał się poprawi to znaczy że są do wymiany
    po3 aby zapaliło się stereo radio musi uzyskać pewien poziom sygnału tak że jak nie ma tego poziomu stereo się nie zapali tak że zarazie stereo dekoder zostaw w spokoju

    0
  • Pomocny post
    #6 13 Paź 2005 13:35
    Gregor55
    Poziom 16  

    Sprawdź napięcia, przesyłam Ci tabele. Proponowałbym wymianę tranzystorów w.cz. na tranzystory o wyższej częstotliwości.
    Pozdro!

    0
  • #7 13 Lis 2005 20:13
    Stuart
    Poziom 12  

    Witam
    Dzięki Wszystkim :)
    Rzeczywiście, stopień wejściowy (T1)! Wymiana tranzystora nic nie dała nadal na kolektorze T1 było 6 z hakiem a nie 12V. Z początku myślałem, że wymieniłem na wadliwy bo z kupionej za bezcen płytki od takiego samego tunera. Potem prawo Ohma, pomiar spadków napięć i przeliczenie rezystamncji a nastepnie porównanie z nominalną. I wyszło, że prąd gdzieś mi musi uciekać - jak sie okazało z kondensatora 1nF od strony emitera T1 zrobił się rezystor 10 kOhm. Po wymianie - super, stary Atek zmnowu gra.

    Koniec tematu :)
    Pzdr

    0
  Szukaj w 5mln produktów