Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki unifon dobrać, laskomex 4R1233L

Majonezon 02 Sep 2020 15:53 2592 7
    Majonezon
    Level 1  
    Jaki unifon dobrać, laskomex 4R1233L

Jaki zamiennik kupić?

Przeglądałem tematy z tym związane i niestety dalej nie wiem.
    Serwis_LX

Level 21  
    Laskomex LM-8W-x lub LY-8 - dajemy gwarancję, że zadziałają. Można zamówić bezpośrednio u nas lub u dystrybutorów. Na unifony innych producentów nie dajemy gwarancji kompatybilności - to loteria - niektóre czasem działają, czasem nie.
    ROWE
    Level 34  
    Bez patriotyzmu firmowego, nie przesadzaj wielokrotnie z tą loterią. Unifon po gwarancji dobiera się do systemu, nie odwrotnie, też i po części to rzecz gustu klienta. Oczywiście są wyjątki, jak zawsze w systemach.
    Serwis_LX

Level 21  
    ROWE wrote:
    nie przesadzaj wielokrotnie z tą loterią. Unifon po gwarancji dobiera się do systemu, nie odwrotnie, też i po części to rzecz gustu klienta. Oczywiście są wyjątki, jak zawsze w systemach.

Nie zgodzę się w zupełności - pracuję już wystarczająco długo w serwisie/pomocy technicznej producenta, by wiedzieć, jak bardzo należy podkreślać to, co napisałem wcześniej każdemu, na każdym kroku.
    Unifony wyją... unifony nie dzwonią... unifony dzwonią same.... unifony są ciche... unifony są głośne... unifony sprzęgają podczas rozmowy... - to tylko rutynowe dzienne problemy. Standard 2p, standardem, ale każdy producent ma swoją filozofię stosowanych napięć, kształtu sygnałów, ich długości, używa różnych komponentów dobranych pod swój konkretny system, mikrofony bywają inne, wkładki czy głośniki miewają różne impedancje... I każdy producent robi to nie patrząc na innych - mało - bo każdy producent co jakiś czas coś zmienia - i znów - niespodzianka - bez patrzenia na innych.

To że dziś nowe unifony X działają w systemach Y nie oznacza, że tak będzie za pół roku z nowszymi modelami X lub po aktualizacji oprogramowania w Y. Mało tego - u jednego rabina X z Y będzie działać, a u drugiego już nie - bo różne zmienne środowiskowe i unikalne właściwości obu instalacji wystarczająco będą się różniły. Dany producent w takiej sytuacji dołoży starań by problem rozwiązać - wyśle pracownika, przerobi unifon w odpowiedni sposób... A co w systemach mieszanych usłyszy klient? "Musi pan/i kupić nasz unifon", "proszę zadzwonić do tego drugiego producenta, bo to nie nasz produkt", "nie jestem w stanie tego problemu rozwiązać, bo jest za dużo niekompatybilności"...

Masz cyfrala - bierzesz cyfrala, masz urmet - bierzesz urmet - to nie analogi, gdzie wirtualnie każdy unifon o tej samej ilości przewodów zadziała bez problemu (choć i tu nie należy być zupełnie lekkomyślnym).

To nie kwestia gustu klienta - to trochę tak, jakby powiedzieć w KFC, że chce się kubełek kurczaka ale w kubełku z McDonalds, bo mam taki gust. To tak nie działa - wybierasz z tego, co oferuje dany producent.

Już za dużo razy słyszałem w słuchawce, że "no bo wymieniłem sobie na tego cyfrala, bo ładniejszy no i teraz nie działa, te wasze systemy to ... są, zróbcie coś z tym" (tak - tacy klienci też bywają).

Autorze tematu - sprawdź producenta panelu - i będzie jasne, jaki unifon masz szukać.
    CYRUS2
    Level 43  
    W systemie powinny być takie same aparaty. Wtedy poziomy się ustawi.
    Ale nie zawsze w dużych budynkach tak jest.
    Gorzej jest jaka są różne aparaty a wymieniamy kasetę.
    Dobre są kasety Proela 1803 ,a także te skopiowane z Proela (bardzo podobne)
    Jeżeli mikrofon jest dość daleko od głośnika problemu nie ma - nawet przy różnych aparatach.
    ROWE
    Level 34  
    Cytat winien być pełny lub od wielokropki, nie wybiórczy.
    Obszerny wpis dedykowany przeciętnemu użytkownikowi, nie dla mnie.
    CYRUS2
    Level 43  
    Serwis_LX wrote:
    mało - bo każdy producent co jakiś czas coś zmienia - i znów - niespodzianka - bez patrzenia na innych.
    Autorze tematu - sprawdź producenta panelu - i będzie jasne, jaki unifon masz szukać.
    To prawda. Systemy cyfrowe Laskomex pracują na napięciu linii ok.6V.
    Aparaty Proela na napięciu linii ok.9,5V. Aparaty PC 512 pracowaly w Laskomexie na napięciu linii 6V.
    Ale Proel niedawno zmienił program i apapraty teraz PC 512 nie pracują w Laskomexie na linii 6V.
    Może intencją Proela było to żeby sprzedawać mniej aparatów.

Aparaty cyfrowe URMET miały inny system otwierania drzwi.
    Nie zawsze chciały w z centralami Proel współpracować.

Muszę pochwalić stare kasety Laskomex. Pracowały 20 lat bez awarii systemu optycznego.