ROWE wrote: nie przesadzaj wielokrotnie z tą loterią. Unifon po gwarancji dobiera się do systemu, nie odwrotnie, też i po części to rzecz gustu klienta. Oczywiście są wyjątki, jak zawsze w systemach.
Nie zgodzę się w zupełności - pracuję już wystarczająco długo w serwisie/pomocy technicznej producenta, by wiedzieć, jak bardzo należy podkreślać to, co napisałem wcześniej każdemu, na każdym kroku.
Unifony wyją... unifony nie dzwonią... unifony dzwonią same.... unifony są ciche... unifony są głośne... unifony sprzęgają podczas rozmowy... - to tylko rutynowe dzienne problemy. Standard 2p, standardem, ale każdy producent ma swoją filozofię stosowanych napięć, kształtu sygnałów, ich długości, używa różnych komponentów dobranych pod swój konkretny system, mikrofony bywają inne, wkładki czy głośniki miewają różne impedancje... I każdy producent robi to nie patrząc na innych - mało - bo każdy producent co jakiś czas coś zmienia - i znów - niespodzianka - bez patrzenia na innych.
To że dziś nowe unifony X działają w systemach Y nie oznacza, że tak będzie za pół roku z nowszymi modelami X lub po aktualizacji oprogramowania w Y. Mało tego - u jednego rabina X z Y będzie działać, a u drugiego już nie - bo różne zmienne środowiskowe i unikalne właściwości obu instalacji wystarczająco będą się różniły. Dany producent w takiej sytuacji dołoży starań by problem rozwiązać - wyśle pracownika, przerobi unifon w odpowiedni sposób... A co w systemach mieszanych usłyszy klient? "Musi pan/i kupić nasz unifon", "proszę zadzwonić do tego drugiego producenta, bo to nie nasz produkt", "nie jestem w stanie tego problemu rozwiązać, bo jest za dużo niekompatybilności"...
Masz cyfrala - bierzesz cyfrala, masz urmet - bierzesz urmet - to nie analogi, gdzie wirtualnie każdy unifon o tej samej ilości przewodów zadziała bez problemu (choć i tu nie należy być zupełnie lekkomyślnym).
To nie kwestia gustu klienta - to trochę tak, jakby powiedzieć w KFC, że chce się kubełek kurczaka ale w kubełku z McDonalds, bo mam taki gust. To tak nie działa - wybierasz z tego, co oferuje dany producent.
Już za dużo razy słyszałem w słuchawce, że "no bo wymieniłem sobie na tego cyfrala, bo ładniejszy no i teraz nie działa, te wasze systemy to ... są, zróbcie coś z tym" (tak - tacy klienci też bywają).
Autorze tematu - sprawdź producenta panelu - i będzie jasne, jaki unifon masz szukać.