Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Tuner radiowy "Faustyn" do zestawu Retro Tower by bsw

bsw 02 Sep 2020 20:57 6891 35
Altium Designer Computer Controls
  • Tuner radiowy "Faustyn" do zestawu Retro Tower by bsw

Dwa miesiące temu zaprezentowałem kolumny, miesiąc temu wzmacniacz. Teraz czas na kolejny, trzeci segment zestawu elektro-akustycznego Retro Tower. Na początek - tradycyjnie - o genezie nazwy, która jest tym razem prosta. Podstawowym elementem mojego urządzenia jest bowiem płyta główna odzyskana z tunera radiowego "Faust".

Uszkodzony tuner Unitra Diora AS-206S Faust zakupiłem dawno temu z zamiarem wykorzystania jego obudowy do innego urządzenia. Tuner miał zdemolowany kondensator strojeniowy (i zerwaną linkę skali) - był sprzedawany jako niesprawny. Obudowę wykorzystałem tak jak pierwotnie planowałem do zabudowania w niej innego urządzenia, ale obejrzałem też płytkę tunera. Okazało się iż uszkodzona jest jedynie część AM. Wszystkie podzespoły wymontowane z obudowy tunera trafiły do pudła z zamiarem późniejszego ich wykorzystania - co właśnie nastąpiło.

Tuner Faust

Tuner radiowy Faust był produkowany na przełomie lat 70 tych i 80 tych, stanowiąc element wieży Diora ZM-1009 w skład której wchodziły jeszcze wzmacniacz WS-301S Trawiata, magnetofon kasetowy MDS-410S Etiuda oraz gramofon Fonica G-8010. W odróżnieniu od produkowanych wcześniej zestawów, obudowy i frontpanele tych urządzeń były już metalowe a nie drewniane jak bywało wcześniej (czy plastikowe później).

Z uwagi na uszkodzenie agregatu strojeniowego tor AM płytki tunera nie rokował szans naprawy. Postanowiłem wylutować wszystkie elementy tego toru a samą płytkę przyciąć, dzięki czemu łatwiej będzie ją zaadaptować do nowej obudowy. Ciekawostką tego tunera jest głowica FM, która jest oparta o kondensator strojeniowy a nie potencjometr i warikapy jak w nowszych konstrukcjach. Zatem odpada dołożenie syntezy częstotliwości - tuner musi pozostać klasyczny - analogowy.

Reszta toru FM jest już typowa. Zatem pośrednia na układzie TDA1200 (u mnie krajowy odpowiednik z CEMI - UL1200) oraz stereodekoder. Ale tutaj kolejna ciekawostka. Schemat ideowy informuje o zastosowaniu kości TCA4500. Pod taki układ została też przygotowana mozaika ścieżek, jednak tej części płytki nie obsadzono. Zamiast tego obok znajdowała się mała płytka z innym układem stereodekodera.

Można przypuszczać co było tego przyczyną. Wersje eksportowe były zapewne obsadzane importowanym układem TCA4500, natomiast ten na rynek wewnętrzny miały być zaopatrzone w krajowy odpowiednik - UL1621. Jednak produkcja tych układów w CEMI obarczona była jakimś problemem - do dziś ma on złe opinie. Zatem posiłkowano się importowanymi (ale z NRD - strefa RWPG) stereodekoderami A290D montowanymi na osobnej małej płytce. Co ciekawe w moim egzemplarzu siedzi MC1310 ("pierwowzór" A290D) - czyżby oryginał?

Płytka tunera

Tuner zasilany jest z oryginalnego transformatora TS 6/16. Na odciętej części płytki znajdował się jeszcze prosty zasilacz - mostek prostowniczy i filtr CRC. Musiałem odtworzyć ten układ - zdecydowałem się jednak na użycie stabilizatora liniowego 7812, który umieściłem na dodatkowej płytce. Na płytce tej umieściłem też obwód wskaźnika siły sygnału.

Tuner Faust AS-205S miał wskaźnik siły sygnału na układzie UAA180 i 5 diodach LED. Mój egzemplarz to model uproszczony - AS-206S - pozbawiony tego akcesorium. Postanowiłem dołożyć jednak wskaźnik siły sygnału, ale w wersji analogowej - wskazówkowy. Jako ustrój wskaźnika wykorzystałem... mały woltomierz 10V. Niezbędnego dopasowania dostarcza bufor i wzmacniacz stałoprądowy, który zbudowałem w oparciu o wzmacniacz operacyjny LM358.

Wskazówkowy miernik siły sygnału dostał nową skalę oraz został umieszczony w okrągłym okienku podświetlanym żaróweczką. Okrągły wskaźnik wysterowania to nie tylko element retro, ale również optyczne dopełnienie do gałki strojenia znajdującej się na drugim końcu skali.

Oryginalna płytka drukowana tunera była wykonana z laminatu fenolowo-papierowego (tworzywo znane też pod nazwą tekstolit). Jednak wbrew opiniom o kiepskiej jakości tych laminatów ten w tunerze okazał się być dobrej jakości - ścieżki nie miały najmniejszych skłonności do odrywania się po podgrzaniu lutownicą. A podgrzewałem je intensywnie - oprócz wymontowania zbędnych elementów toru AM, profilaktycznie wymieniłem też wszystkie kondensatory elektrolityczne w torze FM.

Płytkę stereodekodera oraz nową płytkę zasilacza przykręciłem do bazowej płytki tunera tworząc jeden zwarty moduł elektroniki, gotowy do zamontowania wewnątrz obudowy. Miejsce montażu nie było obojętne, gdyż musiało zapewniać możliwość poprawnego poprowadzenia linki skalowej.

Sama skala odbiornika wykonana jest podobnie jak frontpanel w opisywanym wcześniej wzmacniaczu. W panelu frontowym (wykonanym z panela podłogowego) w podfrezowaniu od wewnątrz znajduje się szybka z dymionego pleksi. Szybka ta dociśnięta jest pomalowaną na czarno płytką z laminatu miedziowanego. Laminat ten ma wycięcie z dolutowanymi prowadnicami. W prowadnicach tych porusza się suwak z diodą LED, pełniącą rolę wskazówki skali. Oczywiście skala napędzana jest klasycznie - linką. Wykorzystałem oryginalną oś z ciężkim kołem balansowym, które zwiększa wygodę wybierania stacji oraz rolki - prowadnice linki.

Płytka skali z prowadnicą ma od frontu naklejone opisy - wydruk w negatywie na żółtym papierze. Poniżej prowadnicy znajdują jeszcze dwa przyciski załączające isostaty na płytce tunera oraz dioda sygnalizująca odbiór stereo. Przyciski zostały wykonane z pomalowanych na złoto odcinków pręta aluminiowego fi 6, którymi przedłużyłem przełączniki isostat znajdujące się na płycie tunera.

Obudowa tunera została wykonana, podobnie jak w prezentowanym wcześniej wzmacniaczu, z drewna i blachy. Pod płytką tunera znajduje się ekranująca blacha. Na tylnej ściance znajdują się: gniazdo antenowe 75 ohm, wyjście audio - 2x cinch oraz gniazdo bezpiecznika sieciowego.

Tuner, pomimo swoich 40 lat, działa znakomicie. Bez problemu na kawałku drutu w piwnicy złapałem 6 stacji w stereo (mieszkam 30km od dużego miasta). Strojenie za pomocą gałki ma swój urok, a dzięki funkcji "MUTE" odbywa się to bez szumów i gwizdów. Po wyłączeniu "MUTE" złapałem jeszcze 4 inne stacje (w tym 2 stereo). Przeznaczony do złomowania i rozbiórki tuner dostał zatem nowe życie, a w tej odsłonie może cieszyć i ucho i oko.

Na koniec prezentuję zaktualizowane zdjęcie "rodzinne" zestawu Retro Tower: tuner "Faustyn", wzmacniacz "Eugeniusz" oraz kolumny "Mieczysław". Ale już przygotowuję kolejny element zestawu - czy tym razem ktoś spróbuje zgadnąć co to będzie?

Zobacz też:
    Kolumny głośnikowe "Mieczysław" do zestawu Retro Tower by bsw
    Wzmacniacz zintegrowany "Eugeniusz" do zestawu Retro Tower by bsw

Cool? Ranking DIY
    About Author
    bsw
    Level 19  
  • Altium Designer Computer Controls
    thereminator
    Conditionally unlocked
    Obstawiam odtwarzacz CD.

Jeśli chodzi o zaprezentowaną konstrukcję - wysoka estetyka wykonania, fajny pomysł na wykorzystanie zalegającego modułu tunera.

bsw wrote:
    Postanowiłem wylutować wszystkie elementy tego toru a samą płytkę przyciąć, dzięki czemu łatwiej będzie ją zaadoptować do nowej obudowy.

Sąd rodzinny nie robił problemów przy adopcji płytki? :wink:
    koko0
    Level 17  
    W tych tunerach pierwotnie był TCA4500. tylko i wyłącznie, bo UL1621 jeszcze wtedy nie był produkowany. Modele z MC1310 to wersje kryzysowe, dekoder taki był montowany na małej płytce przytwierdzonej na tylnej ściance odbiornika. Wspomina o tym jeden z aneksów do instrukcji serwisowej.
    Bynak
    Level 18  
    Ogólnie bez zarzutu. Pomysł i wykonanie niemal trafia w mój gust tylko te włączniki (jak to już wcześniej zasugerowali koledzy w poprzednim temacie) ni jak mi nie pasują do koncepcji całego zestawu "retro". Może coś metalowego z "wajchą"?

Pozdrawiam.
    katakrowa
    Level 22  
    Bynak wrote:
    tylko te włączniki (jak to już wcześniej zasugerowali koledzy w poprzednim temacie) ni jak mi nie pasują do koncepcji całego zestawu "retro". Może coś metalowego z "wajchą"?

Bo gdyby to było takie proste kupić ładne włączniki ... Niby mamy miliony produktów na rynku a jak przychodzi do kupna to okazuje się że na całym rynku są 1 albo 2 przyciski, które w ogóle nadają się do projektu nad którym pracujemy.
  • Altium Designer Computer Controls
    User removed account
    Level 1  
    bsw
    Level 19  
    Dziękuję wszystkim za komentarze.

koko0 wrote:
    W tych tunerach pierwotnie był TCA4500. tylko i wyłącznie, bo UL1621 jeszcze wtedy nie był produkowany.

Jeszcze nie był ale przygotowywano jego produkcję. Z tym że były problemy z wypuszczeniem go na rynek i zapewne stąd decyzja a zaadaptowaniu A290D.

koko0 wrote:
    Modele z MC1310 to wersje kryzysowe, dekoder taki był montowany na małej płytce przytwierdzonej na tylnej ściance odbiornika.

Z tego co szukałem po sieci to wszystkie zdjęcia wnętrza Fausta były właśnie z tym adapterem. Tylko jeden egzemplarz był z TCA4500 i jak się okazało to właściciel sam dokonał przeszczepu (wlutował układ i inne elementy). Jednak obecny brak dostępności tego układu (przynajmniej w rozsądnej cenie) stawia pod znakiem zapytania sens takiej operacji. A montowanie UL1621 to nie jest dobry pomysł. Mam Tosce z tym układem i teraz mam sposobność porównania tych stereodekoderów. Wyraźnie na plus MC1310. Ale jeśli ktoś chciałby budować swój tuner od podstaw to obecnie jako stereodekoder bezapelacyjnie TA7343P...

Awyrdonyt wrote:
    Tylko toru AM szkoda. Kondensator strojeniowy może dałoby się przeszczepić z innych zwłok? W zabytki staram się jak najmniej ingerować, bo szkoda mi oryginału, nawet jeśli jest mocno kulawy.

Obecnie zapewne bym takiego Fausta nie wytrzebił ale kilkanaście lat temu nie miałem jeszcze takich skrupułów. A skoro już inna obudowa to i sam układ można zmodyfikować. Co do AM to niestety już na nim niewiele można posłuchać - a przynajmniej w PL. Swego czasu próbowano na falach średnich uruchamiać lokalne rozgłośnie, ale większego odzewu nie było. A jedynka na falach długich to w ogóle nieporozumienie. Bo gdzie obecnie kupić popularny odbiornik z tym zakresem?

BTW: Z wymontowanego chipa A244 (u mnie taki był zamiast TCA440) zamierzam zbudować sobie nadajnik AM dla "ożywienia" innych starych odbiorników z mojej kolekcji...

thereminator wrote:
    Sąd rodzinny nie robił problemów przy adopcji płytki? :wink:

Postawiłem go przed faktem dokonanym :-]

BTW: Obcięcie płytki było konieczne - w przeciwnym przypadku z uwagi na ograniczoną szerokość miałbym problem z poprowadzeniem linki skalowej...

Bynak wrote:
    Pomysł i wykonanie niemal trafia w mój gust tylko te włączniki (jak to już wcześniej zasugerowali koledzy w poprzednim temacie) ni jak mi nie pasują do koncepcji całego zestawu "retro".

No i znowu to samo... Proszę zwrócić uwagę na zdjęcie numer 2. Wyłącznik ma odręcznie namalowane symbole O/I - olejowym złotym pisakiem, który specjalnie po to zakupiłem. Tym samym zamykam temat wyłącznika !
    thereminator
    Conditionally unlocked
    bsw wrote:
    zapewne stąd decyzja a zaadoptowaniu A290D.

Dalej mylisz adopcję z adaptacją :wink:
    Unitrakuba
    Level 14  
    Super, bardzo mi się podoba ta wieżyczka, jednak, ja zrobiłbym to w bardziej klasycznym stylu (np. dałbym inny włącznik), ale poza tym super.
    Nie wiem dlaczego cały czas, jak słyszę "tuner", to myślę, o korektorze :-)
    bsw
    Level 19  
    thereminator wrote:
    Dalej mylisz adopcję z adaptacją :wink:

Człowiek się przyzwyczaił że jakby co to na czerwono podkreśla - a tu taki zonk !
    Jedna litera a tak wiele zmienia :-)

Dzięki - artykuł poprawiłem - aby już nie raziło.
    xpira
    Level 25  
    Wzorniczo ładnie, ale tuner z lat 80-tych jest już trochę archaiczny. Spodziewałem się jakiegoś dobrego tunera z syntezą i odbiornikiem RDS-u. Szkoda, że nie uratowałeś tego fausta unitry.
    bsw
    Level 19  
    Unitrakuba wrote:
    ja zrobiłbym to w bardziej klasycznym stylu (np. dałbym inny włącznik), ale poza tym super.

Bardzo proszę już nie wspominać o wyłączniku, bo się obrażę i nie pokażę trzeciego segmentu który ma mieć taki sam wyłącznik...
    ;-)

xpira wrote:
    Spodziewałem się jakiegoś dobrego tunera z syntezą i odbiornikiem RDS-u. Szkoda, że nie uratowałeś tego fausta unitry.

Oryginalną obudowę Fausta, jak pisałem, "zużyłem" kilkanaście lat temu. A mój zestaw retro jest stylizowany na jeszcze wcześniejszy okres...
    Założeniem do prac nad zestawem (które rozpocząłem w czasie lockdownu) było wykorzystanie jak najwięcej gromadzonych przez lata "przydasiów". Jednym z nich była właśnie płyta Fausta. Tak jak pisałem do jego głowicy nie da się dołożyć syntezy...

koko0 wrote:
    Wystarczyło pozbyć się tej głowicy na agregat i wstawić chociażby GFE 105, 110 czy 112. Do tego programator, nawet na izostatach. Pcz i dekoder z Fausta wcale nie wypadają źle.

I z tego Fausta już nic by nie zostało. A ja chciałem mieć skalę z linką. Inspiracją była nie tylko wspomniana w poprzedniej części (o wzmaczniaczu) Meluzyna ale też np. taki klasyczny zestaw Sony:

W obecnych czasach budowa od podstaw tunera jest odrobinę dyskusyjna. Wszak wystarczy RDA5807M i arduino...

Ale owszem - chodzi mi to po głowie. Zrobiłem przegląd kolejnej szuflady i... znalazłem tam: głowicę Gloria, TBA120U, TA7343P, SAA1057 i SAA6588. Coś z tego kiedyś poskładamy - ale to będzie nieco inne retro...
    ArturAVS
    Moderator HP/Truck/Electric
    bsw wrote:
    Z wymontowanego chipa A244 (u mnie taki był zamiast TCA440) zamierzam zbudować sobie nadajnik AM dla "ożywienia" innych starych odbiorników z mojej kolekcji...

Raczej "marne szanse", ale kto wie... Szkoda że nie zbudowałeś tunera "od zera" i "zniszczyłeś" sprzęt retro. Co prawda w miarę przyzwoicie go "ubrałeś" w obudowę, tylko po "amputacji" toru AM z pierwowzorem niewiele ma wspólnego.
    bsw
    Level 19  
    ArturAVS wrote:
    bsw wrote:
    Z wymontowanego chipa A244 (u mnie taki był zamiast TCA440) zamierzam zbudować sobie nadajnik AM dla "ożywienia" innych starych odbiorników z mojej kolekcji...

Raczej "marne szanse", ale kto wie...

Stosowny schemat był publikowany w EdW
    ArturAVS wrote:
    Szkoda że nie zbudowałeś tunera "od zera" i "zniszczyłeś" sprzęt retro.

Kupiłem niesprawny. "Zniszczyłem" dawno temu. Mea culpa - ale kto jest bez winy niech pierwszy...
    ArturAVS wrote:
    tylko po "amputacji" toru AM

Powtarzam: Tor AM był uszkodzony mechanicznie.
    BTW: Kto jeszcze słucha radia AM na co dzień?
    ArturAVS wrote:
    z pierwowzorem niewiele ma wspólnego.

Nigdzie nie pisałem że to jest renowacja - raczej reanimacja, przy czym cały tor FM pozostał oryginalny!
    ArturAVS
    bsw wrote:
    Nigdzie nie pisałem że to jest renowacja, mimo to cały tor FM pozostał oryginalny

Nigdzie nie twierdziłem że to renowacja.
    bsw wrote:
    Quo vadis Elektrodo z takimi moderatorami...

Moderator swoje prywatne zdanie też może wyrazić.
    bsw wrote:
    Kto jeszcze słucha radia AM na co dzień?

Np. ja na falach krótkich.
    bsw
    Level 19  
    ArturAVS wrote:
    bsw wrote:

Np. ja na falach krótkich.

Zatem informuję że tuner Faust by się nie przydał.
    Z zakresu AM miał on tylko fale długie i średnie...
    ArturAVS
    bsw wrote:
    Oczywiście - ale występowanie w "mundurze" sugeruje że taka jest opinia portalu.

Coś było na czerwono? Nie zauważyłem. Skoro coś publikujesz, to musisz się liczyć z różnymi opiniami. Także z tym, że nie wszyscy będą głosili "achy i ochy" nad Twą pracą. I nie odbieraj czyjegoś odmiennego zdania jako atak na siebie.
    bsw wrote:
    Zatem informuję że tuner Faust by się nie przydał.
    Z zakresu AM miał on tylko fale długie i średnie...

Zadałeś pytanie;
    bsw wrote:

Więc odpowiedziałem, dodając zakres fal (AM to rodzaj modulacji). EOT
    koko0
    Level 17  
    bsw wrote:
    I z tego Fausta już nic by nie zostało. A ja chciałem mieć skalę z linką. Inspiracją była nie tylko wspomniana w poprzedniej części (o wzmaczniaczu) Meluzyna ale też np. taki klasyczny zestaw Sony:

Jak to nic? Całe pcz i mpx by zostało. A zastosowanie głowicy strojonej warikapami nie wyklucza zastosowania linki skalowej. Choć lepiej byłoby zastosować linijkę diodową jak było w OR5412. Dziś już nie trzeba się użerać z UL1970, bo są inne kości.
    bsw
    Level 19  
    koko0 wrote:
    bsw wrote:
    I z tego Fausta już nic by nie zostało. A ja chciałem mieć skalę z linką.

[..] zastosowanie głowicy strojonej warikapami nie wyklucza zastosowania linki skalowej.

A tak - głowica warikapowa mi się skojarzyła z syntezą, którą sugerowali inni koledzy. A Ty sugerowałeś programator na isostatach...

Chodził mi po głowie inny pomysł - iście retro!
    Zastosować mechanizm podobny do programatora z przedwojennego odbiornika Elektrit Automatic. W odbiorniku tym skala napędzana była silnikiem elektrycznym, który kręcił nią i zatrzymywał we właściwym miejscu. Stacje programowało się przez ustawienie zacisków na tarczy skali wewnątrz odbiornika. Opis tutaj:
    www.radioretro.pl

Mój pomysł polegał na zastosowaniu silnika z reduktorem do kręcenia gałką oraz dwóch przycisków (następna i poprzednia stacja). Do automatycznego zatrzymania na odnalezionej stacji można by wykorzystać sygnały zera detektora podebrane z układu TDA1200...

koko0 wrote:
    Choć lepiej byłoby zastosować linijkę diodową jak było w OR5412. Dziś już nie trzeba się użerać z UL1970, bo są inne kości.

Linijkę ledową to można zrobić aby zasymulować analogowe działanie tunera cyfrowego. Nie trzeba żadnych extra kości - najprościej użyć charliplexingu. Ale w analogowym tunerze z gałką to trochę bez sensu.
    BTW:
    Kiedyś miałem też pomysł aby zrobić programator z napięciem głowicy generowanym z PWM (jak w telewizorach) albo z przetwornika D/A...

Może kiedyś się jeszcze tym pobawię...
    bsw
    Level 19  
    koko0 wrote:
    Tuner z linką napędzaną silnikiem zastosował Kenwood. Jest automatyczne strojenie oraz programowanie!

Super - właśnie o to mi chodziło!
    Brakuje mi w tym tylko gałki...
    pawelr98
    Level 39  
    bsw wrote:
    koko0 wrote:
    Tuner z linką napędzaną silnikiem zastosował Kenwood. Jest automatyczne strojenie oraz programowanie!

Super - właśnie o to mi chodziło!
    Brakuje mi w tym tylko gałki...

Enkoder ?
    Tak chyba najwygodniej zrobić jeśli jest mikroprocesor sterujący.

Cóż, biorąc pod uwagę częste powielanie schematów głowic przez Unitrę, nie zdziwiłbym się znajdując podobną konstrukcję ale z warikapami zamiast agregatu.
    Tomek515
    Level 23  
    Kurde słabe te włączniki do tak fajnego całokształtu 😐
    kris8888
    Level 36  
    Żeby była też gałka to trzeba dać albo jakieś sprzęgiełko na osi silniczka albo zastosować jakiś silnik krokowy wprost na osi gałki, ale jednocześnie żeby można było nim też swobodnie kręcić po odłączeniu zasilania do silnika.
    398216 Usunięty
    Level 43  
    Tomek515 wrote:
    Kurde słabe te włączniki do tak fajnego całokształtu
    O ile w pierwszej konstrukcji z tej wieży (wzmacniaczu) miałem podobne zdanie, to teraz zaczynam je zmieniać. Ogromnie podobają mi się podobać:
    - Konsekwencja wzornicza.
    - Wykorzystanie płyty Tunera przy zachowaniu tylko potrzebnej jego części.
    - Skala i jej napęd gałką.
    - Wskaźnik analogowy siły sygnału (tu plus za zachowanie zgodności wzorniczej ze wzmacniaczem).

W swojej wieży (bardziej stylizowanej na serię 8000) zastosowałem część FM z tunera 8010 podobnie "wykastrowany"*.
    Ogólnie biorąc wykazałeś się czymś co mogę nazwać "Sterowaną inwencją twórczą", gdzie "sterowaniem" nazywam takie wymyślenie konstrukcji by wykorzystać w pełni to co się ma pod ręką z zachowaniem funkcjonalności i... No właśnie - Stylistyki założonej wcześniej.

Czekam na CD...

* zaczynam żałować, że zamiast płytki z 8010 nie zdecydowałem się na wykastrowanie Fausta... miałem dokładnie taki jak Twój, z oryginalnie wstawionym TCA. A problem z syntezą obszedłem w swoim Fauście dookoła - wstawiając miernik częstotliwości zbudowany na podstawie projektu PiRa ("1GHz COUNTER") znaleziony w sieci. Zniszczyłem oryginalność, ale zyskałem wygodniejszą obsługę.

Dodano po 14 [minuty]:

kris8888 wrote:
    trzeba dać albo jakieś sprzęgiełko na osi silniczka
    Były takie w potencjometrach głośności "zmotoryzowanych". Kwestia tylko wstawienia zamiast potencjometru - encodera...
    Włodzimierz Wojtiuk
    Level 32  
    bsw wrote:
    xpira napisał:
    Spodziewałem się jakiegoś dobrego tunera z syntezą i odbiornikiem RDS-u. Szkoda, że nie uratowałeś tego fausta unitry.

Oryginalną obudowę Fausta, jak pisałem, "zużyłem" kilkanaście lat temu. A mój zestaw retro jest stylizowany na jeszcze wcześniejszy okres...
    Założeniem do prac nad zestawem (które rozpocząłem w czasie lockdownu) było wykorzystanie jak najwięcej gromadzonych przez lata "przydasiów". Jednym z nich była właśnie płyta Fausta.

Akurat mi się podoba takie podejście, wykorzystanie maksymalne tego co mamy ale bez zbędnych nadmiarów jak fale długie.
    Co do ratowania Fausta (jak tu się koledzy rozczulają) to naprawdę, nie przesadzajmy
    (gdyby Kolega rozpie...ł Merkurego w wersji CCIR to można by się denerwować).

Co do fal krótkich, można by odrębny klocek wzorem tunera AM Radmora, tylko ja bym chciał żeby taki tuner miał regulację szerokości pasma i BFO
    bsw
    Level 19  
    398216 Usunięty wrote:
    Ogólnie biorąc wykazałeś się czymś co mogę nazwać "Sterowaną inwencją twórczą", gdzie "sterowaniem" nazywam takie wymyślenie konstrukcji by wykorzystać w pełni to co się ma pod ręką z zachowaniem funkcjonalności i... No właśnie - Stylistyki założonej wcześniej.

Prawdę mówiąc wstępnie miał to być tylko amplituner, ale stwierdziłem że już się w obudowie nie zmieszczę. A skoro muszą być dwa klocki to wymyśliłem że zrobię wieżę. Zatem narysowałem sobie wszystkie planowane segmenty i wzajemnie modyfikowałem, aby stylistycznie to do siebie pasowało (przy czym im dalej tym trudniej). Ale starałem się trzymać ustalonej koncepcji. Elementami które ujednolicają poszczególne segmenty są duże owalne okienka z ciemnej pleksy i te nieszczęsne pstryczki właśnie.

398216 Usunięty wrote:
    Czekam na CD...

Kolejny segment będzie - 2.10 - zapraszam :-)

398216 Usunięty wrote:
    A problem z syntezą obszedłem w swoim Fauście dookoła - wstawiając miernik częstotliwości

Też o tym myślałem - trochę bałem się tej linki... Ale finalnie jestem zadowolony - stylistycznie bardziej to pasuje. Jedyne co bym dołożył to oznakowania na sali gdzie która stacja nadaje - jak w starych odbiornikach bywało.

398216 Usunięty wrote:
    kris8888 wrote:
    trzeba dać albo jakieś sprzęgiełko na osi silniczka
    Były takie w potencjometrach głośności "zmotoryzowanych". Kwestia tylko wstawienia zamiast potencjometru - encodera...

Obawiam się że silnik z potencjometru może być za słaby...

kris8888 wrote:
    albo zastosować jakiś silnik krokowy wprost na osi gałki, ale jednocześnie żeby można było nim też swobodnie kręcić po odłączeniu zasilania do silnika.

Z tym silnikiem krokowym to może być dobry pomysł - one mają duży moment, za to niepodłączone nie hamują. Innym rozwiązaniem które mi chodzi po głowie jest napędzanie cierne koła zamachowego... Może wrócę do tematu - ta koncepcja jest kusząca. Na razie trzeba ciągnąć kolejne segmenty wieży zgodnie z wyznaczonym harmonogramem :-]

Włodzimierz Wojtiuk wrote:
    xpira wrote:
    Szkoda, że nie uratowałeś tego fausta unitry.

Co do ratowania Fausta (jak tu się koledzy rozczulają) to naprawdę, nie przesadzajmy
    (gdyby Kolega rozpie...ł Merkurego w wersji CCIR to można by się denerwować).

Już kiedyś mi się dostało za adaptację obudowy Pioniera - na forum Trioda chciano mnie wówczas zlinczować... Ale jakoś się rozeszło po kościach :-]

Włodzimierz Wojtiuk wrote:
    Co do fal krótkich, można by odrębny klocek wzorem tunera AM Radmora

Tunera na fale krótkie nie planuję...
    398216 Usunięty
    Level 43  
    bsw wrote:
    narysowałem sobie wszystkie planowane segmenty i wzajemnie modyfikowałem, aby stylistycznie to do siebie pasowało (przy czym im dalej tym trudniej). Ale starałem się trzymać ustalonej koncepcji.
    I o to właśnie mi chodziło.
    bsw wrote:
    Też o tym myślałem - trochę bałem się tej linki... Ale finalnie jestem zadowolony - stylistycznie bardziej to pasuje.
    Zdecydowanie bardziej. Malo tego - nawet ręczny napęd bardziej mi pasuje niż zmotoryzowany.
    W moim wypadku skala cyfrowa na mierniku częstotliwości była niejako wstępem do projektu tunera wieży wzorowanej (tylko szerokością i głębokością - wysokość mniejsza - 44mm) "mini wieżą" Kasprzaka (seria 8000). Miało to być coś w rodzaju nowocześniejszej wersji 8000'czki. Mam już wzmacniacz, tuner, CD, a nawet odtwarzacz MP3 na karty i USB z BT i pilotem (ten "klocek" powstał z potrzeby umożliwienia słuchania sobie muzyczki z telefonu czy pena, a przy tym sprawdza się jako radyjko sypialniane) - i podstawa całej wieży M8011 (też nieco "poprawiony"). Obecnie pracuję nad kolejnym klockiem - selektorem 8 wejściowym; okazało się, że 4 wejścia (plus pętla magnetofonowa) to za mało...
    Takie pytanie na marginesie - w jaki sposób tniesz laminat?
    bsw
    Level 19  
    398216 Usunięty wrote:
    Mam już wzmacniacz, tuner, CD, a nawet odtwarzacz MP3 na karty i USB z BT i pilotem (ten "klocek" powstał z potrzeby umożliwienia słuchania sobie muzyczki z telefonu czy pena, a przy tym sprawdza się jako radyjko sypialniane) - i podstawa całej wieży M8011

To może coś zaprezentujesz?

398216 Usunięty wrote:
    Obecnie pracuję nad kolejnym klockiem - selektorem 8 wejściowym; okazało się, że 4 wejścia (plus pętla magnetofonowa) to za mało...

Oj tak 4 wejścia to mało. U mnie 6 jest tak na styk...

398216 Usunięty wrote:
    Takie pytanie na marginesie - w jaki sposób tniesz laminat?

W przypadku Fausta to obciąłem go szlifierką kątową (tzw. "boshem" tudzież "gumówką") z cienką tarczą. :-)
    A nowy laminat epoksydowo-szklany łamię po uprzednim nacięciu z obu stron ostrym nożykiem - tapeciakiem, prowadzonym wzdłuż metalowej linijki (kątownika ślusarskiego).
    A dlaczego pytasz?