jak nie masz komputera diagnostycznego (też nie mam) to możesz zrobić jak ja:
Samą część mechaniczną - pompa wtryskowa i silnik testowałem w ten sposób, że odkręciłem wieczko górne nastawnika pompy wtryskowej (3 śruby torx i jedna specjalna, ale można wbić na nią (z wyczuciem) nasadkę 8 i odkręcić). Pod spodem jest taka "wskazówka" która po włączeniu zapłonu powinna się ruszyć i brzęczeć, jeśli tak nie robi to na pewno jest źle, poza tym mając tak odkręcone wieczko możesz odpalić silnik - jedna osoba kręci rozrusznikiem a druga może ręką pokręcić "wskazówką" w prawo - to jest dodanie gazu. Silnik powinien odpalić i kręcenie w prawo wskazówką powinno dodawać gazu - to taka moja własna metoda sprawdzenia pompy Bosch VE.
Oczywiście nie gazuj za mocno, i zgaś od razu jak sprawdzisz że odpala.
Należy też przy tym zachować szczególną ostrożność i czystość, żeby nie uszkodzić pompy.
Nie odkręcać też tych śrubek niżej niż pokrywka - to są śruby do regulacji ustawienia nastawnika i jak to odkręcisz, to się przestawi dawka paliwa i BARDZO TRUDNO to potem ustawić właściwie - tzn ponoć łatwo jak się ma komputer diagnostyczny, ale ja nie mam i to ustawiałem potem przesuwając nastawnik to odrobinkę w prawo, to w lewo, aż w miarę dobrze pracował silnik, więc przestrzegam żeby tego nie ruszać
----uwaga--- będzie lała się ropa z pompy, trzeba sobie miskę podstawić.
---uwaga2--- robisz to na własne ryzyko - bądź ostrożny, odkręć wąż dolotu i miej przy sobie np deseczkę, żeby w razie czego zasłonić dolot gdyby silnik zaczął wchodzić gwałtownie na obroty (mi nie wchodził, wskazówką można było regulować obroty, ale kto wie co się może zdarzyć) lub osoba w kabinie niech będzie przygotowana żeby szybko wyłączyć kluczyk oraz dobrze też mieć włączony 5 bieg i trzymać sprzęgło i hamulec i w razie czego puścić sprzęgło (na wciśniętym hamulcu mocno) żeby tak zgasić silnik
Jak tak odpala to masz problem elektryczny/elektroniczny. Do przejrzenia kostki do pompy i inne przy silniku i komputerze, można też otworzyć komputer i zobaczyć czy jest suchy i czysty w środku.
U mnie w Caddy 1.9TDI na tej pompie okazało się, że komputer (który jest w podszybiu!!!) zgnił od tego że tam w tym podszybiu stała woda z liściami i naciekło do komputera, ale na szczęście po wymyciu komputera w Izopropanolu i wysuszeniu go zaczął normalnie działać, potem porządnie trzeba go uszczelnić sylikonem np Victor Reinz (polecam)