Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

HP Proliant ML150 G5 serwer - Niepowodzenie w instalacji drugiej karty graficzne

CeS_CeS 04 Sep 2020 22:10 273 2
Nazwa.pl
    CeS_CeS
    Level 9  
    Poświęciłem sporo czasu (i kasy) na eksperymenty z drugą kartą graficzną.
    Pod Win8 jest "podstawowy sterownik graf. (niska rozdzielczość)"
    Nie można zainstalować dedykowanego jak ustaliłem Matroxa z powodu niewłaściwego OS.
    1. Taka tam dodatkowa karta na USB nie chciała się zainstalować wobec - jak to stwierdziła - niewłaściwego sterownika podstawowego ww opisanego.

2. Normalnej karty graficznej wogóle nie można włożyć, bo nie ma ani jednego złącza odpowiadającego układowi kart graficznych.
    Spróbowałem z kartą NVIDIA "low profile" z wyjściem 2xDVI. Efekt był taki, że komp. wyświetlał zamiast na swoim D-sub tylko na jednym DVI karty obraz, ale w systemie nie było widać żadnej karty NVIDIA (działała, ale nie była widoczna i żadne oprogramowanie nvidii jej nie widziało).

3. Kupiłem taki multiplikator kart graficznych do koparek PCI - takie jak w kompie i przejściówka na PCI takie jak w kartach graf.
    Tu już można było włożyć normalną kartę graf. Włożyłem NVIDIA 2 x DVI. Efekty były dokładnie takie same jak w pkt. 2. Karta działała na 1 złączu, a to na płycie głównej było odłączone.

Ponieważ jakość obrazu nie była znacząco wyższa przy rozwiązaniach 2. i 3. wróciłem do rozwiązania fabrycznego - jeden monitor D-sub.
    Tutaj spotkała mnie miła niespodzianka, bo po zmianie 19" 760x1024 na 24" 1200 x 1600 Win8 dopasował parametry karty na właściwe, choć nadal pisze to samo (niska rozdzielczość).

NIESTETY, nadal nie mam dwóch monitorów, nie mówiąc już o 3 - a jest mi to niezbędne do pracy.
    Może ktoś to przerabiał ? Ja nie man więcej pomysłów.

Podczas "badań" widziałem jakby konflikt adresów portu szeregowego (niepotrzebnego mi do niczego) z kartą graf. Coś tam wyłączyłem, ale nie miało to skutku, ale może to byłby jakiś trop, żeby to rozgryźć?
  • Nazwa.pl
    spy
    Level 27  
    Ten serwer nie ma oficjalnego wsparcia do setupu wielu kart. Po to HP robiło stacje robocze i w tych tanich Proliantach nawet nie ma slotów PCI-E x16. Z tego co wiem, to karty na chipach Nvidii 630 i 210 działają, ale trzeba taką kartę najpierw zamontować, potem wyłączyć Matroxa i dopiero wtedy instalować sterowniki do Nvidii. Generalnie trzeba pokombinować. Pamiętam też, że były karty HP z dwoma wyjściami DVI, ale nie pamiętam, czy nie były właśnie na PCI-E x16.

Sterowniki: https://www.driverscape.com/manufacturers/hp/laptops-desktops/proliant-ml150-g5/15285
    CeS_CeS
    Level 9  
    Dzięki za podpowiedź.
    Ale jak wyłączyć Matroxa? Wydaje się, że w BIOSIE nie ma takiej opcji.