Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Premium E5 EEV - Problem z wtryskami i Adblue

DamalPremium 05 Sep 2020 12:52 756 1
    DamalPremium
    Level 1  
    Witam
    Mam już drugi tydzień problem z autem, może ktoś pomoże:
    1-tydzień
    Zaświecił się kierowcy błąd MID:128 SID:1 FMI:10 nic się z autem nie działo, normalnie jechał, pełna moc, jedynie jak się zatrzymywał na światłach czy gdzieś w korku to auto wchodziło w tryb awaryjny, ale zjechał na parking odczekał 10-15 min i błąd gasł. Tak miał przez pierwszy tydzień, czasami ten błąd się zaświecał a były dni że ani razu. Pobór adblue normalny.
    Po zjeździe na bazę wizyta u znajomego mechanika, podłączył komputer i wyszło że wtrysk na 1 i 3 cylindrze.
    Postanowiłem że pojedzie jeszcze na tydzień w trasę i będziemy obserwować.
    2-tydzień
    Objawy takie same jak w pierwszym tygodniu tylko doszedł problem że około środy przestało pobierać adblue.
    Zjazd na bazę w piątek i wizyta w serwisie Renault na komputer bo znajomy nie mógł.

Serwis stwierdził że:
    -wszystkie wtryski plus obsady do wymiany
    -wymiana pompy i wtrysku Adblue
    -wymiana zaworu podstawy filtrów

Czy ktoś może podpowiedzieć co jest grane, spalanie nie wzrosło, mocy nie brakuje, nie kopci. Czy problem z Adlbue może być powiązany z problemem z wtryskami. Tak informacyjnie wtryski i obsady były już wymienione na nowe przy przebiegu 550tyś auto ma teraz 820tyś.
    RENO-MAX
    Level 8  
    Wtryskami się nie przejmuj. Pompki w eev są mizernej jakości. Jeśli równo pracuje na wolnych obrotach to wszystko ok. Obsady wymiana tylko w sytuacji gdy przepuszczają. Jeśli dobrze odpala po nocy to wszystko ok. Jeśli chodzi o Ad-blue. To wygląda mi to na zanik ciśnienia . W pierwszej kolejności 2 filtry do wymiany