Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Display port - Display Port nie daje obrazu albo monitor go nie przyjmuje

needlewarrior 05 Sep 2020 17:16 1569 4
    needlewarrior
    Level 2  
    witam wszystkich natrafiłem na bardzo nietypowy problem, sytuacja wygląda następująco - posiadam złożonego PCta, dla pewności podam specyfikację:
    Procesor: Ryzen 72700x
    Karta graficzna: MSI Geforce RTX 2070 VENTUS GP 8GB GDDR6
    Płyta główna: MSI B450 GAMING PLUS MAX
    Ram: HyperX 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 Predator RGB
    Dysk : Samsung 500GB M.2 PCIe NVMe 970 EVO Plus
    Zasilacz: be quiet! Pure Power 11 CM 600W 80 Plus Gold
    Obudowa: Genesis Titan 800 Blue
    Komputer jest podłączony pod monitor HP 25Mx przez kabel display port dodatkowo posiadam drugi monitor IIYAMA Black Hawk GE2288HS który z kolei jest podłączony przez HDMI. monitor jak i komputer kooperowały z sobą wyśmienicie do dnia dzisiejszego gdy zostawiłem komputer na uśpieniu przez godzinę może dwie, po ponownym uruchomieniu maszyny na monitorze pojawiła się informacja o tym ze komputer bądź kabel nie wysyła sygnału dokładny komunikat brzmi "Input signal not found. Chcek the video cable and video source." nie mam pojęcia co może być przyczyną komunikatu czy to kabel jest problemem karta czy może sam monitor macie jakieś pomysły? Monitor sam w sobie działa ale jedynie na kabel hdmi dodatkowo podczas podłączania kabla DP monitor podświetla sie co indykuje ze kabel został podłączony.
    needlewarrior
    Level 2  
    Dziękuję za podpowiedź, dam znać jak poszło jutro.
    smoq35
    Level 29  
    Spróbuj podłączyć oba monitory pod inne złącza.
    Napisz też, czy podłączając po jednym monitorze obrazu nie ma wcale (tj. poczynając od uruchomienia sprzętu) czy też na poszczególnych wyjściach.
    needlewarrior
    Level 2  
    Mój problem został rozwiązany, monitor zaczął ponownie działać po podłączeniu do innego komputera i nie sprawia już problemów. Kabel okazał się bez wad tak samo jak karta graficzna oraz monitor. Sprawdzając na innym komputerze po kolei wszystkie komponenty cudem zaczął działać. Kompletnie nie mam pojęcia co mogło spowodować problem ale jeśli komuś się przydarzy to samo co mi polecam spróbować przełączyć monitor do innej jednostki to powinno naprawić problem.