Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z cieknącym piecem gazowym

marcin19871110 06 Sep 2020 15:26 1332 38
    marcin19871110
    Level 5  
    Witam.
    Proszę o poradę.
    Mianowicie cieknie mi woda z pieca gazowego Brotje.
    Jest niedziela , serwisant nie odbiera.
    Piec wyłączyłem , ale z brakiem ciepłej wody przy małym dziecku może być ciężko.
    Na zdjęciu widać jak woda leje się od spodu.
    Czy mógłby ktoś doradzić czy to leje się z tego zaworu membranowego ?
    Problem z cieknącym piecem gazowym Problem z cieknącym piecem gazowym

Dodano po 1 [godziny] 40 [minuty]:

Doszedł dodatkowy problem. Po włączeniu pieca ciśnienie cały czas rosnie az dochodzi do 3 barów

Dodano po 1 [godziny] 17 [minuty]:

Panowie pomocy !!!

Więc zawór przy mniejszym ciśnieniu trzyma ale te cisnienie dośc szybko rosnie nie wiem co jest powodem.
    marcin19871110
    Level 5  
    wiec tak przy spuszczonej wodzie cisnienie w zbiornikach to 1,5 bara w tym brązowym , który znajduje się w srodku pieca oraz 3,5 bara w takim srebrnym ktory znajduje się prawie przy suficie.

Dodano po 4 [minuty]:

cisnienie rośnie także na wyłączonym piecu. Wszystkie zawory są otwarte prócz zaworu dopompowującego wodę

Dodano po 2 [minuty]:

Dodatkowo gdy spuściłem całą wodę z pieca ( nie z zasobnika ) otworzyłem jeden zawór ciśnienie od razu wskoczyło na 1,5 bara bez konieczności dopompowywania wody

Dodano po 21 [minuty]:

włączyłem piec żeby dziecko wykąpać i w ciągu 5 minut z 1,5 bara na 3 bary wskoczyła
    Z pieca się leje przez zawór awaryjny
    Wojtermet25
    Level 30  
    Napisz jeszcze czy to kocioł 1funkcyjnyi masz osobny bojler do grzania CWU?
    Jeżeli tak jest,to znaczy, że jest uszkodzenie wężownicy e bojlerze i przez nią dostaje się woda wodociągowa do obiegu kotła. Zakręć zawory pomiędzy kotłem a wężownicą bojlera (obydwa) i wtedy zobacz czy nadal wzrasta ciśnienie.

Dodano po 15 [minuty]:

I jeszcze pytanie, czy masz możliwość rozłączenia obiegu uzupełniania wody, żeby wykluczyć uszkodzenie zaworu do napełniania?
    marcin19871110
    Level 5  
    Więc tak.
    Gdy zakręcane są oba zawory ( ten od zimnej wody oraz ten do dopełniania wody )
    wtedy ciśnienie nie skacze.
    Gdy odkęcony jest ten zawór od wody ciśnienie rośnie szybko i słychać jakby faktycznie woda się lała.
    MAsz chyba rację na uszkodzenie wężownicy bo są takie objawy.
    Pytanie tylko które to i czy dam rade sam to wymienić.
    Piec to Broetje WBS 22E

Dodano po 6 [minuty]:

I jeszcze mam pytanko gdzie mogę taką wężownice dostać i czy to jest duży koszt ?
    zales.vip
    Level 29  
    Wężownice dostaniesz razem z nowym zasobnikiem na wodę. Wężownicą jest integralnym elementem zasobnika wody.
    Sprawdz - może ktoś niechcący odkręcił zawór dopustowy? Masz taki zawór dopustowy? Gdzie ulokowany?
    bro2004
    Level 29  
    Tylko serwis. Nie uda Ci się kupić tej części samodzielnie.
    marcin19871110
    Level 5  
    zales.vip wrote:
    Wężownice dostaniesz razem z nowym zasobnikiem na wodę. Wężownicą jest integralnym elementem zasobnika wody.
    Sprawdz - może ktoś niechcący odkręcił zawór dopustowy? Masz taki zawór dopustowy? Gdzie ulokowany?

Mam zawór , który jest zakręcony. problem pojawia się gdy okręcony jest zawór z wodą dzieki ktoremu leci woda z kranu.
    zales.vip
    Level 29  
    Ale zawór którym dopuszczał wodę do układu centralnego ogrzewania. Zawór który normalnie MUSI być zamknięty.
    marcin19871110
    Level 5  
    zamknięte mam 2 zawory
    1. zawor od wody do pieca
    2. zawor dopuszczania wody zeby podnieść ciśnienie
    w załączniku zdjecia Problem z cieknącym piecem gazowym Problem z cieknącym piecem gazowym Problem z cieknącym piecem gazowym
    Wojtermet25
    Level 30  
    Jeżeli to faktycznie uszkodzenie wężownicy to zostaje wymiana całego zasobnika CWU. Nie ma możliwości wymiany samej wężownicy.
    Najlepiej jak zrobisz parę fotek instalacji w kotłowni, żeby można było zobaczyć co z czym.
    Ile lat ma kocioł i reszta?
    marcin19871110
    Level 5  
    w załączniku zdjęcia Problem z cieknącym piecem gazowym Problem z cieknącym piecem gazowym Problem z cieknącym piecem gazowym Problem z cieknącym piecem gazowym Problem z cieknącym piecem gazowym

Dodano po 11 [minuty]:

z naklejek na piecu wynika ze najstarszy przegląd był w 2016 roku.
    Miesiąc temu robiłem przegląd , który wyniósł mnie 1000 zł wymiennik był czyszczony oraz wymieniana uszczelka
    Wojtermet25
    Level 30  
    Trochę to dziwne żeby po tak krótkim czasie padła wężownica,ale wszystko na to wskazuje. Jeszcze dla pewności zobacz czy na tych metalowych rurkach karbowanych są zawory bo na zdjęciu nie widać? Jeżeli są to je zakręć i wtedy powinno przestać rosnąć ciśnienie, oznaczało by to na 100 %uszkodzenie wężownicy.
    marcin19871110
    Level 5  
    niestety nie ma nich zaworów
    Wojtermet25
    Level 30  
    Czy zawór na środku tego zdjęcia służy do uzupełnienia wody w instalacji?
    Jeżeli tak to przy zakręconym odkręć ten filtr i nie powinna lecieć z niego woda ( od strony sieci wodociągowej trzyma zawór,a od strony instalacji CO zawór zwrotny). Wtedy wykluczymy przepuszczanie tego zaworu. Problem z cieknącym piecem gazowym
    marcin19871110
    Level 5  
    gdy zamkne zawór z wodą to cisnienie powolutku jeszcze rosnie do momentu az spuszcze ciepla wode w kranie wiec wydaje mi sie ze ta woda sie przedostaje z zasobnika do pieca

Dodano po 52 [sekundy]:

Wojtermet25 wrote:
    Czy zawór na środku tego zdjęcia służy do uzupełnienia wody w instalacji?
    Jeżeli tak to przy zakręconym odkręć ten filtr i nie powinna lecieć z niego woda ( od strony sieci wodociągowej trzyma zawór,a od strony instalacji CO zawór zwrotny). Wtedy wykluczymy przepuszczanie tego zaworu. Problem z cieknącym piecem gazowym

Tak dokładnie to jest ten zawór i już to robie

Dodano po 6 [minuty]:

filtr odkrecilem polcecialo tylko troszke wody ale tak to trzyma i nic nie leci z niego
    marcin19871110
    Level 5  
    Piec to Broetje WBS 22E
    Wojtermet25
    Level 30  
    Chodziło o zasobnik, ale już widzę ze zdjęcia że to też Brotje.
    Znajdź co to za model i porównaj z innymi, mi Biawar też robi takie kwadratowe. Pewnie przy innych trzeba będzie przerobić instalację,ale może warto jeżeli cena będzie atrakcyjna.

Dodano po 6 [minuty]:

Chyba to BS 120 C
    Cena ponad 3 klocki i pierwsza opinia z ceneo że po 4 latach padła wężownica.
    Decyzja należy do Ciebie.
    marcin19871110
    Level 5  
    niestey nie widze na zasobniku modelu nie ma zadnej naklejki a czy moglbys przyblizyc temat innego zasobnika gdzie mozna takowy dostac i za ile
    marcin19871110
    Level 5  
    rozumiem , ze je polecasz ?

Dodano po 6 [minuty]:

i jeszcze mam pytanko czy musi byc kwadratowy ? ten co mam to 120. l zaraz poszukam na allegro jakiegos ktory by wymiarowo pasowal bo to chyba glownie o to chodzi

Dodano po 10 [minuty]:

jeszcze mam pytanko wiekszosc tych wymiennikow ma 4 wejscia z gory ten ktory mam obecnie ma 5
    marcin19871110
    Level 5  
    wizualnie nie ma dla mnie znaczenia jest w kotlowni gdzie jest tylko pralka.
    Pytanie czy skoro ma tylko 4 wejscia bedzie pasowal skoro obecny ma 5.
    Zdaje sobie sprawe ze bede musial przerobic
    marcin19871110
    Level 5  
    ok czyli bedzie pasowac. Czyli najlepiej szukac o podobnej wysokosci moj obecnie ma 80 cm kupic i szykac hydraulika do przerobki i podlaczenia