Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaką drukarkę Lexmark kupić?

komornik 10 Oct 2005 08:13 2519 6
phoenixcontact
    komornik
    Level 15  
    Witam serdecznie...
    Zastanawiam się nad kupnem drukarki/urządzenia wielofunkcyjnego firmy Lexmark w cenie do 300PLN. Możecie mi coś doradzić?
    Z góry dziękuję... :D
  • phoenixcontact
    Alcedo
    Level 23  
    jeżeli chodzi o lexmarka to nikt ci tu nic dobrego nie doradzi,
    moge tylko powiedzieć - tani zakup droga eksploatacja i to wszystko
    Pozdrawiam
  • phoenixcontact
    komornik
    Level 15  
    W kwestii eksploatacji nie mogę narzekać... od ponad dwóch lat mam Lexmarka Z 55 i jestem zadowolony. Koszt zestawu do czterokrotnego napełniania kardridża z czarnym tuszem to wydatek około 50PLN (firmy InkTec) do koloru kształtuje się w podobnej cenie. Muszę wymienić, bo się zgapiłem i zasuszyłem czarny i częściowo kolorowy kardridż. W związku z powyższym wolę zapłacić około 300PLN za nową drukarkę niż 400 za głowice... No ale jeśli takie są opinie to może jakiegoś innego producenta moglibyście mi polecić?
    Pozdrawiam
    komornik
    Level 15  
    No to jakby chciałem kupić Lexmarka, a kupiłem HP 5740... Może być? :-)
    mczapski
    Level 39  
    Ja zafundowałem sobie Z815 i nie powiem aby była tania w eksploatacji. Zamienników w zasadzie nie toleruje (jak dotychczas). Z napełnianiem problemy bowiem nie daje się oszukiwać i wie i wkład pusty. Później różne chece albo drukuje albo nakazuje wymianę wkałdu. A do tego jak na razie próbu regeneracji koloru chyba skutecznie uwaliły żółte dysze chociaż traktowałem płynem do udrażniania itp. I jeszcze jedno. Mianowicie taki wkład (a właściwie dwa wkłądy) wystarcza na wydrukowanie coś koło dziesięciu kartek A4 fotografii. Cena giełdowa bagatela 80+80 PLN. Niedziałąjące zamienniki 60+60 PLN. Natomiest potwierdzam dobrą jakość wydruku.
    SPEAKERS_XP
    Level 24  
    Z815 napelnia sie bezproblemowo. Mam osobiscie Z815 wersje z dodatkowa glowica photo, dzieki czemu mam male domowe studio foto. Napelnialem juz po 2 razy wszystkie glowice i jak narazie bez problemow, a to ze wskaznik pokazuje, ze nie ma tuszu to mi w ogole nie przeszkadza-obliczany jest programowo wiec nie ma mowy o zablokowaniu glowicy jak w epsonach czy najnowszych canonach...

Powiem od siebie, ze z obecnie produkowanych drukarek glowice lexmarka wytrzymuja najwiecej napelnien - to sa moje odczucia, a mialem do czynienia z roznymi glowicami (hp montowane w serii dj800/900 byly nie do zdarcia ale nowsze konstrukcje maja bardziej tandetne glowice)....w mojej starej Z33 tusz czarny napelnilem bagatela ok. 15x do pelna, a catridge ma ciagle wszystkie dysze...

Jezeli ktos stawia na napelnianie lexmarkow to eksploatacja jest naprawde tania, oczywiscie hp i canony tez mozna samemu napelnic i tez jest b. tanio (z epsonami jest troche gorzej bo trzeba sie najpierw zaopatrzyc w reseter chipa montowanego na wkladach)...
    warthdog1973
    Level 11  
    ja akurat mam sporo do czynienia ze starszymi lexmarkami, pracującymi na tuszach o oznaczeniu 70 (czarny) i 20 (kolor) - w swojej karierze przerobiłem już Z51, Z52, Z54 i Z45 (2sztuki); kardridże - jeśli się nie dopuści do ich zaschnięcia - są chyba wieczne, ciężko powiedzieć, ile razy je napełniałem - bo nigdy nie czekałem do końca ... ale musze powiedzieć, że są to drukarki jedne z tańszych w eksploatacji - przy założeniu, że korzysta się z dobrych jakościowo tuszy do regeneracji ... kiedyś takimi tanimi drukarkami były Canony z serii BJC 2xxx, 4xxx i 5xxx - pracujące na głowicach BC21e - bajecznie łatwe w regeneracji kardridże, lało się atrament na gąbkę - nic bardziej prostego ... przy używaniu dobrej jakości atramentu do regeneracji (ja akurat przywoziłem z Niemiec tusz firmy Geha) głowice były nie do zdarcia, dodatkowo ten tusz był na tyle sympatyczny, że nawet jak zasechł w głowicy (np. po kilku miesiącach nieużywania) to parę minut na wilgotnej watce przywracało pełną drożność dysz; do dziś mam Canona BJC 4650 - format A3; jest o tyle miły, że robi u mnie także za skaner A3 - wprawdzie rozdzielczość nie jest rewelacyjna (360dpi) ale za to format ... a drukarkę taką można już nabyć za 100pln, zdrową głowicę do niej poniżej stówki, a głowicę skanującą za ok. 50pln; na pewno się tego sprzetu jeszcze długo nie pozbędę ... wracając do tematu - polecałbym - o ile nie ma większych wymagań co do druku zdjęć (bo niestety drukuje z marginesami) model Z45 - bardzo popularny swojego czasu, więc i łatwo dostępny jako używka; bardzo dobra mechanika, do tego duże, wydajne, łatwe w regeneracji kardridże, dość wysokie parametry wydruku (max. 4800x1200 dpi); udana konstrukcja - lexmark produkował ją kilka sezonów w 3 seriach - najpierw jako Z54, później Z45, a następnie Z45SE; jedyna duża wada - dość głośna, ale da się to zredukować zdejmująć górę obudowy - paradoksalnie drukarka mocno się wycisza ... starsze lexmarki są jeszcze o tyle miłe, że jak się skończy czarny tusz to można sobie przestawić w ustawieniach papier na fotograficzny - i wtedy czarny jest mieszany z kolorowych - jest bledszy i dłużej trwa drukowanie, ale od biedy można skończyć rozpoczętą pracę