Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kawasaki KZ 250 - Zalewa jedną swiece

dawid929 06 Sep 2020 20:58 780 14
    dawid929
    Level 6  
    Witam mam problem z Kawasaki KZ 250 2 cylindrowy ,problem polega na tym że zalewa jedna świece i nie chce wchodzić wgl na obroty i strasznie kopci na czarno .co może być problemem gaźnik czy źle ustawiony zapłon ? na co byście postawili w pierwszej kolejności co sprawdzić.?[/tex]
    michal_rybka
    Level 34  
    wygląda na dużo za bogatą mieszankę - najpierw gaźnik do sprawdzenia, wyczyszczenia, sprawdzić głównie poziom paliwa w komorze pływakowej, czy pływak nie tonie, czy zawór iglicowy szczelny i nie przepuszcza paliwa jak się go uniesie, czy dysza główna paliwa w ogóle jest wkręcona
    dawid929
    Level 6  
    Zaworki iglicowe nowe poziom paliwa ustawiałem już na wszystkie sposoby a i tak paliwo wyrzuca od strony filtra powietrza
    dawid929
    Level 6  
    Właśnie nie wiem muszę zmierzyć a ile powino być s serwisówce piszą że 9'5
    michal_rybka
    Level 34  
    Każdy silnik ma nieco inne sprężanie, skoro tak pisze w serwisówce, to tyle mniej więcej powinno być.
    W takim razie sprawdzić i wyregulować luzy zaworowe, bo pewnie któryś zawór ssący podparty
    dawid929
    Level 6  
    No muszę sprawdzić
    dawid929
    Level 6  
    Witam ponownie znalazłem chyba przyczynę ,tylko nie wiem co z tym zrobić jeden zawór ssący ktoś Założył dłuższy a sprężyny założył te od krótkiego i zawór luźno chodzi panowie czy może to być to przyczyna ,a jeszcze jak wałem kręcę to podskakuje sobie sam ..
    michal_rybka
    Level 34  
    Trzeba zdjąć głowicę i wymienić ten zawór i sprężyny na orginalne zanim się nie narobi większego problemu...
    Jak się ułamie grzybek zaworu od tego ciągłego przywalania w niego tłokiem to rozwali tłoka, głowicę i pewnie też cylinder...
    dawid929
    Level 6  
    ktoś jeszcze podpiłował dźwigienkę pod ten zawór i teraz jak kupie orginalny zawór to może być luz czy nie będzie?
    dawid929
    Level 6  
    Zdjęłem głowice i 2 zawory ssące były o 5 mm mniejsze niż powinny być i wpadły w gniazda i były luźno nie miały szczelności ,czy od tego ten motor mi się zalewał i nie palił na jeden gar i na obroty nie chciał wchodzić to był powód zaworów czy może być coś jeszcze .
    dufek
    Level 32  
    dawid929 wrote:
    to był powód zaworów czy może być coś jeszcze

Zawory na pewno, a czy coś jeszcze to dopiero po naprawie zaworów będziesz mógł stwierdzić.
    Przy takich silnikach bardzo pomocny jest miernik ciśnienia sprężania, bardzo pomaga wstępnie określić gdzie szukać usterki.
    dawid929
    Level 6  
    Mam miernik także zawsze mogę zmierzyć oby tylko była wina tych zaworów .
    dawid929
    Level 6  
    Witam, wracam do tematu bo nie wiem co może być nie tak że na jeden świecy nie ma iskry ,cewka sprawna bo prąd wychodzi a jak połacze kabelki między cewka a przerywaczem do gubi napięcie i ,nie wiem może być zwarcie jakieś,czy wina czegoś innego gdzie szukać przyczyny ?