Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

VW Sharan 2006 jak zrobić webasto z czujnikiem temperatury?

internecik 08 Sep 2020 09:49 843 5
    internecik
    Level 7  
    Witam,

Mam VW Sharana diesel z 2006 roku z fabrycznie zamontowanym webasto. Nad lusterkiem znajduje się sterownik, który pozwala tylko ręczne uruchomienie webasta na 30 minut, lub zaprogramowanie godziny uruchomienia (też na 30 minut). Samochód wykorzystuję czasami jako minikamper, więc chciałbym jakoś to przerobić aby webasto uruchamiało się automatycznie gdy temperatura spadnie poniżej określonej wartości (np. +10 stopni). Czy jest to wykonywalne i są do tego jakieś gotowe moduły? Z góry dziękuję za pomoc.

VW Sharan 2006 jak zrobić webasto z czujnikiem temperatury?webasto st...rownik.jpg Download (107.5 kB)
    sigwa18
    Level 41  
    Pytanie co z akumulatorem. Jak webasto pracuje zużywa prąd dlatego jest ograniczenie do 30 min pracy.
    internecik
    Level 7  
    W moim samochodzie do webasta jest dodatkowy akumulator 60 Ah zamontowany pod siedzeniem pasażera. Planuję też zamontować panel fotowoltaniczny na dachu.
    stomat
    Level 37  
    Wystarczy zamiast, albo lepiej oprócz zegara podłączyć termostat który podaje plus na zacisk nr 5 przy zegarze. Ale zastanów się dobrze, to urządzenie grzeje silnik czy wnętrze?
    internecik
    Level 7  
    Na pewno grzeje wnętrze. Nie wiem czy silnik też. Jakie mogą być wady dodania takiego termostatu?
    stomat
    Level 37  
    W sumie nie wiem, musisz przemyśleć jak często i jak długo chcesz to używać, czy ten akumulator wytrzyma, czy spaliny z piecyka nie dostaną się do wnętrza itd. Samo podłączenie jest banalne, gotowych modułów raczej nie ma bo nikt nie przewidział takiego zastosowania. Dla sprawdzenia odłącz zegarek i połącz piny 2 i 5 - powinno włączyć się ogrzewanie. Wystarczy w to miejsce wstawić jakiś termostat I WYŁĄCZNIK.