Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Megane ph III 2.0, brak iskry

radekel 11 Sep 2020 20:31 1125 12
    radekel
    Level 11  
    Witam.
    Mam pytanie dotyczące naprawy samochodu Renault Megane ph III, 2009 r, 2.0, benzyna.
    Auto nie ma iskry na żadnym cylindrze, również nie dochodzi napięcie oraz brak kluczowania wtryskiwaczy.
    Poprzedni mechanik zdiagnozował usterkę immo. Właściciel zdecydował się aby wstawić emulator immo. Tak też zostało zrobione. Sterownik (Continental EMS 3110) został wysłany do firmy... Firma zamontowała emulator CAN. Gdy wkładałem już ten sterownik na desce pojawił sie napis "skontroluj układ wtryskowy" oraz przepala bezpiecznik F21 w komorze silnika w skrzynce UCH.
    Gdy zadzwoniłem do firmy... dowiedziałem się że dioda na emulatorze powinna raz błysnąć, a tu świeci cały czas na zielono, wiec powinien zostać dołożony jeszcze przekaźnik szybkiego działania aby ten emulator poprawnie działał.
    W aucie zostało ostatnio wymienione:
    czujnik położenia wału
    sprawdzona wiązka świece - wtryski
    Czy trop z immobilizerem jest odpowiedni?
    Czy jeśli okaże się że sterownik kaput to również trzeba dokładać emulator? Albo wymieniać skrzynkę uch?
    Dodam, że też przejrzałem wszystkie bezpieczniki i nic. W aucie również nie działają kierunki, a awaryjne są. Przy otwieraniu i zamykaniu również mrugają.
    Mogę liczyć na podpowiedź, może ktoś miał podobny przypadek?
    milejow
    Level 43  
    To nie UCH tylko UPC, podstawowe pytanie, co się dzieje po wsunięciu karty do czytnika?
    radekel
    Level 11  
    Witam
    Załączam filmik, który pokazuje jak to działa gdy wsuwam kartę.
    Dodam też że wczoraj wrócił sterownik silnika z firmy... Został dołożony przekaźnik. Niestety w dalszym ciągu pali bezpiecznik F 21 w module upc oraz ciężko chodzi kierownica, wyskakuje też komunikat skontroluj skrzynię biegów.
    Natomiast gdy odepnę sterownik bezpiecznika nie pali kierownica chodzi "lekko" można kręcić jedną ręką.
    Komunikat jest o skrzyni biegów, ale nie pali się check.
    https://youtu.be/yGe9OMHo43M
    milejow
    Level 43  
    Pokopane coś w sterowniku, zrób diagnostykę i zobacz parametry bo teraz to loteria i nie wiadomo czy wysypany czy ubity, obstawiam uszkodzenie bo podłączony blokuje wspomaganie.
    Brak kontrolki check to brak aktywności sterownika.
    radekel
    Level 11  
    Witam
    Załączam filmik jak to wygląda gdy wepnę sterownik.
    Przy podłączeniu dwóch kostek nic się nie dzieje. Gdy wpiąłem trzecią to kręci rozrusznik i od razu wywala bezpiecznik F21. Dodam, że gdy odepnę taką kostkę brązową (zdjęcie) to bezpiecznika nie wywala. Owa kostka (wydaje mi się że to kondensator) jest połączona z cewkami. Druga sprawa, że gdy wepnę trzecią kostkę do sterownika to blokuje kierownice, tak jakby odcinało jej zasilanie. Ma ktoś rozpiskę pinów sterownika ems3110? Ewentualne jakieś sugestie czy spotkaliście się z taką usterką?

Dodano po 18 [minuty]:

Zdjęcie tego kondensatora:

Renault Megane ph III 2.0, brak iskry

Link do filmiku

radekel
    Level 11  
    Jeszcze dodam taką informację, że gdy w sterowniku odpięta jest kostka od emulatora nie świeci check oraz załącza się wspomaganie. Gdy wepnę kostkę to pojawia się chek, ale odcina wspomaganie.
    cisq
    Level 15  
    Podstaw drugi sterownik na klona i sprawdź co będzie. Bo jak na mój nos, to uwalony sterownik silnika.
    oktawian89
    Level 27  
    Skoro wcześniej nie przepalało bezpiecznika, a teraz pali... to coś nie halo ze sterownikiem może być.

Skontrolować linie bezpiecznika skąd - dokąd idzie. Na zwarcia. I to co pokazałeś to nie kondensator a przekaźnik...

Na moje, doprowadzić wszystko do stanu oryginalnego i jeszcze raz zdiagnozować immo. Sprawdzić pod komputerem czy jest zezwolenie na start, itp.

Bo zaraz wyjdzie że będzie kręcenie się w okół własnego ogona.
    kamyczek
    Level 38  
    Ten sterownik trzeba będzie przygotować pod auto albo pod emulator. Kupiona używka nie zadziała będzie zablokowany immobilizer.
    radekel
    Level 11  
    witam
    Sterownik jest ok, dodam ze gdy podam bezposrednio +12V na pomarańczowy przewód do cewki to załacza się pompa ale iskry brak.
    Czujnik połozenia wału i czujnik wałka rozrządu podmienione ale poprawy brak.
    Ten wspomniany przewód idzie do modułu usim/upc ale przejście jest.
    Czy ma ktos rozpiske tego modułu(załączam zdjęcie). Potrzebowałbym pinout z tego wzgledu że gdy podaje masę na jeden przewód to też jest +12V na cewke i włącza się pompa.
    Instalacja nie wygląda na uszkodzoną ale bez pinoutu wtyczek nie wiele mogę zrobić.
    Poratujecie Renault Megane ph III 2.0, brak iskry Renault Megane ph III 2.0, brak iskry