Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Bosch WFB 1604 - Spalony moduł Copreci BYR891-3 - potrzebny schemat

Jasiu-WZK 12 Sep 2020 08:19 807 7
    Jasiu-WZK
    Level 10  
    Witam.
    W pralce poszło zwarcie na moduł Copreci BYR891-3 COD. 471-814. Chcę go naprawić, niestety nie potrafię znaleźć jego schematu. Mam tylko kilka zdjęć z internetu gdzie widać mniej więcej oznaczenia paskowe rezystorów, myślę, żeby prewencyjnie wymienić również elektrolity w pobliżu "pożaru" na płytce, bo temperatura spaliła nawet najgrubsze ścieżki na odwrocie także było gorąco. Czy wymienić również TDA?
    Bosch WFB 1604 - Spalony moduł Copreci BYR891-3 - potrzebny schemat
    mrice
    Moderator of Home appliances
    Jasiu-WZK wrote:
    nie potrafię znaleźć jego schematu
    I nie znajdziesz, bo takowe nigdy nie opuszczały biur konstrukcyjnych. Przede wszystkim umyj moduł z okopcenia, zdejmij obudowę / radiator i wstaw dobrej jakości fotki z obu stron PCB.
  • Helpful post
    TONI_2003
    Moderator
    Bosch WFB 1604 - Spalony moduł Copreci BYR891-3 - potrzebny schemat
    Zatem proszę :D
    R36=220K
    R07=220K
    R08=2K2
    R06=120Ω
    alekt77
    Level 38  
    Jasiu-WZK wrote:
    temperatura spaliła nawet najgrubsze ścieżki na odwrocie także było gorąco. Czy wymienić również TDA?

To nie temperatura tylko zwarcie na triaku, więc triak do sprawdzenia i raczej do wymiany. A co do TDA to chyba już nie masz wątpliwości że trzeba wymienić, z taką dziurą raczej słabo będzie działać. Sprawdź też diodę D01.
    tolo
    Level 34  
    Jeżeli jesteś zainteresowany to mogę mieć taki moduł, muszę tylko poszukać, Jak coś to daj znać.
    Jasiu-WZK
    Level 10  
    Dziękuję za pomoc, jednak w międzyczasie wpadł mi w ręce drugi moduł w bardzo okazyjnej cenie. Zamontowałem i pralka pracuje bez problemu. Dla zainteresowanych dodam, że przyczyną zwarcia były wypracowane amortyzatory, co przy pełnym wsadzie podczas wirowania spowodowało bicie zbiornika o obudowę/radiator modułu. Uszkodzony moduł zostawię więc jako zastępczy, bo coraz mniej ich na rynku. Dziękuję jeszcze raz za pomoc