Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wózek widłowy Toyota 7FBMF 80V Jedzie b. wolno i ma przebicie na masę Podnosi OK

13 Wrz 2020 13:43 738 16
  • Poziom 9  
    Witam,
    Jak w temacie mam elektryczny Wózek widłowy Toyota 7FBMF30 (80V) Jedzie bardzo wolno, niemal jak żółw czy ślimak około 1metr na minutę, ale jedzie i nawet pod górkę.
    Podnosi poprawnie jak zazwyczaj - hydraulika wygląda na OK podnosi szybko.
    Natomiast ma też przebicie na masę czasami jest to 25V, czasami 40V a ostatnio 30Volt.
    Bateria duża 68kWh (1,8t ony) naładowana do około 75 procent (82V)
    foto poniżej.

    Jechał do tyłu nie za szybko i nagłe STOP z szarpnięciem (i bujnięciem do przodu i tyłu), jakby w coś uderzył, a może jakby go silnik zablokował, bo dlaczego to szarpnięcie i bujnięcie?. Uderzenie w coś, to by był tylko nagły STOP i koniec.
    Niczego wokoło ani pod spodem nie było co by mogło tak zablokować pojazd.

    Dodam, że właśnie podłączyłem tymczasowy-oddzielny przewód od minusa baterii do karoserii i przebicie na masę zniknęło, ale usterka pozostała i pojazd nadal porusza się b. wolno.
    Proszę o pomoc.
    Jakieś sugestie co do przyczyny i ewentualnego wyeliminowania tej usterki?
    Pozdrawiam oczekująco,
  • Poziom 11  
    Witam.
    Mam ten sam przypadek, czy problem został rozwiązany?
    pozdrawiam
  • Poziom 11  
    Toyota 7FBMF16 80V 2004
    Wózek widłowy Toyota 7FBMF 80V Jedzie b. wolno i ma przebicie na masę Podnosi OK

    Dodano po 2 [minuty]:

    Żadnych błędów, nic niepokojącego nie widać. Po prostu nagle zaczął bardzo wolno jeździć. Reszta działa super.
  • Poziom 15  
    Sprawdź potencjometr "gazu"czyli pedał przyspieszenia, lub gdzieś siada napięcie pod obciążeniem, wiem że po czasie lubią nie łączyć przełączniki tej firmy paleciaków elektrycznych😉.
  • Poziom 11  
    Potencjometr jest w porządku, wskazuje bardzo dobrze.
    Jedynie co mnie zastanawia to to, że jest zasilany nawet po wyciągnięciu kluczyka z wózka.

    Dodano po 16 [minuty]:

    speco napisał:
    wiem że po czasie lubią nie łączyć przełączniki tej firmy paleciaków elektrycznych😉.

    o Jakich przełącznikach mowa?
  • Poziom 9  
    Mam 3 błędy: 61-1 62-1 oraz 67-1
    udało mi się usunąć błąd 62-1 to chyba czujnik przechyłu (przy prawym siłowniku pochyłu), ale po zlikwidowaniu tego jednego błędu nadal bez zmian. bardzo wolno jedzie. Zresztą usunięty błąd powrócił.
    Dodam, że wyświetlacz pipczy szybko przy przekręceniu stacyjki. Po jej wyłączeniu wszystko poprawnie gaśnie i cichnie,
    Przed usterką pipczenia nie było i jeździł ok. To pewnie info o awarii lub tryb awaryjny.
    ??
  • Poziom 9  
    Dzięki.

    61-1 Load Sensor nie mogę go zlokalizować. Gdzie on się znajduje i jak wygląda?

    62-1 Tilt angle sensor zlokalizowałem przy prawym siłowniku pochyłu
    67-1 Lifting height switch zlokalizowałem w najwyższej części masztu

    Możesz podesłać cały Serwis Manual i schematy?
  • Poziom 19  
    Serwisówki nie udostępnię w całości.

    Load sensor (Lewa ilustracja dla masztu V i FV, prawa dla masztu FSV):
    Wózek widłowy Toyota 7FBMF 80V Jedzie b. wolno i ma przebicie na masę Podnosi OK
  • Poziom 11  
    Któryś z podanych błędów może mieć wpływ na jazdę wózka?
  • Poziom 11  
    Witam. Czy problem został rozwiązany?
    Nie mogę uporać się ze swoim wózkiem Brakuje mi pomysłów :/
  • Poziom 15  
    A czy po dłużej takiej jeździe nie wyskakuje komunikat wysokiej temperatury silnika ? Albo czy silniki nie jest gorący ?
  • Poziom 11  
    Żadnych błędów, po za tym trudno rozgrzać silnik jak ta jazda nie nazwałbym jazda
  • Poziom 9  
    @ tomasona2

    gdy to się wydarzyło to jadąc tak wolno wydawało mi się że coś śmierdzi przegrzanym plastikiem, ale teraz już tego nie czują, ale i nie jadę nim dłużej niż kilka minut.
    wiec nie wiem czy się przegrzał czy na początku usterki coś się przepaliło?
    No i te błędy 67-1 62-1 i 61-1 czy one w ogóle mają wpływ na jazdę, bo to wydają się błędy związane z pochyłem wózka i wychyłem masztu
    61 i 62 udało mi się czasowo usunąć, to tylko ramię czujnika jest uszkodzone, ale i tak napęd nie działa. Więc...
    czy ten 67 może mieć wpływ na jazdę? bo z tym nie mogę sobie poradzić. Ograniczyłem się do wypięcia kostki oczyszczenia i wpięcia.

    ps. dodam, że gdy połączyłem na krótko dodatkowy przewód z Minusa baterii do karoserii, to przebicie na masę zniknęło, ale usterka wolnej jazdy nadal istnieje.
  • Poziom 15  
    Te błędy nie będą powodowały problemów z jazdą. Ja na początek sprawdziłbym odczyt czujnika obrotów silnika/silników jazdy z poziomu menu. Bez serwisówki będzie ciężko.