Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

WS301S - za niski prąd spoczynkowy

Tomasz Piaskowski 13 Sep 2020 20:31 657 19
  • #1
    Tomasz Piaskowski
    Level 3  
    Witam, mam problem ze wzmacniaczem Unitra WS301S, mianowicie w lewym kanale jest za niski prąd spoczynkowy, w prawym jest elegancko 20mV na rezystorach emiterowych i potencjometr jest gdzieś w połowie, a w lewym na połowie potencjometru jest z 6,2mV a na maksa jak dam to 16,5mV. Na płytce końcówki mocy były wymieniane wszystkie elektrolity i nie mam pojęcia co może być problemem takiego stanu rzeczy, a i dodam jeszcze że nie wiem o co chodzi ale ogólnie to wzmacniacz dosyć słabo gra, niby ma 20W na kanał a jak dam na maksa to jest na ucho gdzieś z 5-10W.
  • #2
    User removed account
    Level 1  
  • #3
    Tomasz Piaskowski
    Level 3  
    Przepraszam że długo nic nie odpisywałem na temat sprawdzania wzmacniacza ale miałem kursy w szkole i nie miałem czasu dla WS'a
    Zauważyłem jedną rzecz że tranzystory PNP w stopniu końcowym T522 i T521 są BDP282 a na schemacie pisze że powinny być BDP284
    sprawdziłem jakimi parametrami się różnią i różnią się między innymi napięciem kolektor - baza i kolektor - emiter , ale jeszcze trochę słabo ogarniam parametry i nie wiem czy mogę zostawić te BDP282 czy jednak powinny być z powrotem wymienione na BDP284 ?
  • #4
    ojciec
    Level 33  
    BDP282 to za słaby tranzystor aby tam był.

    Jak masz BDP284/283 (lub BDP286/285) to wymień na takie lub BD911/912 ale może być problem z wzbudzaniem się wzmacniacza.
  • #5
    Tomasz Piaskowski
    Level 3  
    WS301S - za niski prąd spoczynkowy
    ojciec wrote:
    BDP282 to za słaby tranzystor aby tam był.

    Jak masz BDP284/283 ty wymień na takie lub BD911/912 ale może być problem z wzbudzaniem się wzmacniacza.

    okej zobaczę czy uda mi się te tranzystory skombinować chociaż to może być nie łatwe ( szkoda że oryginalnych Polskich już nie produkują )

    Dodano po 5 [minuty]:

    posprawdzałem też napięcia w obrębie rezystora nastawnego od prądu spoczynkowego i tak jak na załączonym obrazku ( napięcia oznaczyłem sobie kolejno 1 2 3 ) i tak napięcie 1 i 2 się zgadza a 3 jest zależne od pozycji rezystora nastawnego ale nie ma 1,2V , maksymalnie można ustawić 1,16V

    WS301S - za niski prąd spoczynkowy
  • #6
    SlawekKedra
    Level 43  
    Sprawdź R526, 528 i 530 czy zgodne ze schematem
  • #7
    Tomasz Piaskowski
    Level 3  
    SlawekKedra wrote:
    Sprawdź R526, 528 i 530 czy zgodne ze schematem

    sprawdziłem te rezystory R528 i R526 oba sprawne , a R530 były nowe wstawione bo oryginalne się rozpadały przy kręceniu nimi , jakie jeszcze elementy powinienem sprawdzić ?
  • #8
    glass2
    Level 12  
    ojciec wrote:
    BDP282 to za słaby tranzystor aby tam był.

    Jak masz BDP284/283 (lub BDP286/285) to wymień na takie lub BD911/912 ale może być problem z wzbudzaniem się wzmacniacza.
    .
    A jak sobie radzić z tym wzbudzaniem. Mam taki problem z PW 7010. W momencie włączenia piszczy i po chwili już pięknie działa.
    Za pomoc z góry dziękuję.
  • #9
    Tomasz Piaskowski
    Level 3  
    glass2 wrote:
    ojciec wrote:
    BDP282 to za słaby tranzystor aby tam był.

    Jak masz BDP284/283 (lub BDP286/285) to wymień na takie lub BD911/912 ale może być problem z wzbudzaniem się wzmacniacza.
    .
    A jak sobie radzić z tym wzbudzaniem. Mam taki problem z PW 7010. W momencie włączenia piszczy i po chwili już pięknie działa.
    Za pomoc z góry dziękuję.


    Po chwili czy mniej więcej ile ? ( w sensie ile sekund około ? ) czy ten model miał układ opóźnionego załączania kolumn? Jak nie to może taki układ by pomógł
  • #10
    glass2
    Level 12  
    Dzień dobry. PW 7010 nie miał i zastanawiam się czy nie dorobić :). Pisk jest bardzo krótko. Mniej niż 0,5 sekundy. Starałem się go złapać na oscyloskopie. Jest nieprzyjemny i głośny więc obawiam się o wysokotonowe głośniki. Testy robię z opornikami zamiast głośników.
  • #11
    Tomasz Piaskowski
    Level 3  
    glass2 wrote:
    Dzień dobry. PW 7010 nie miał i zastanawiam się czy nie dorobić :). Pisk jest bardzo krótko. Mniej niż 0,5 sekundy. Starałem się go złapać na oscyloskopie. Jest nieprzyjemny i głośny więc obawiam się o wysokotonowe głośniki. Testy robię z opornikami zamiast głośników.

    To ja bym zastosował opóźniacz kolumn , a po za ominięciem pisku na początku załączenia to też ominie stuk w głośnikach
  • #12
    SlawekKedra
    Level 43  
    Sprawdź jeszcze R522 i 524. Jeśli sprawne to spróbuj wymienić T510.
  • #13
    glass2
    Level 12  
    Opoznienie, powoduje duże odbieganie od oryginału. Spróbuję te wymiany. Bardzo dziękuję za sugestie. Pomysly mi się skończyły, a tak mam ponownie wenę. Dużo zdrowia życzę.
  • #14
    Tomasz Piaskowski
    Level 3  
    glass2 wrote:
    Opoznienie, powoduje duże odbieganie od oryginału. Spróbuję te wymiany. Bardzo dziękuję za sugestie. Pomysly mi się skończyły, a tak mam ponownie wenę. Dużo zdrowia życzę.

    Powodzenia i nawzajem
  • #15
    398216 Usunięty
    Level 43  
    glass2 wrote:
    jak sobie radzić z tym wzbudzaniem.

    Kilkukrotnie już o tym pisałem, aż w końcu powstał i ten odcinek:
    https://www.youtube.com/watch?v=AD8equCdZHM
  • #16
    Tomasz Piaskowski
    Level 3  
    SlawekKedra wrote:
    Sprawdź jeszcze R522 i 524. Jeśli sprawne to spróbuj wymienić T510.

    Sprawdziłem R522 i R524 oba sprawne , a T510 też sprawny ale i tak go spróbować wymienić?

    Dodano po 5 [godziny] 10 [minuty]:

    spróbowałem wymienić T510 na inny ale efekt ten sam
  • #17
    SlawekKedra
    Level 43  
    Ok, wymień więc R528 na 470 Ohm
  • #18
    Andrzej L.
    Level 31  
    Tu problemem może być nie sam zestaw rezystorów polaryzacji bazy T510, co liche wzmocnienie Darlingtonów BD137+BDP283 ^ BD138+BDP284. Autor sam pisze, że tam coś innego wstawione, może to jakieś malowanki albo odrzuty produkcyjny i się okaże, że każdy z nich z osobna ma ledwo Betę 5. Najprostszym testem byłoby zmierzyć jaki prąd bazy BD137 i BD138 wymusza znamionowy prąd spoczynkowy mierzony na rezystorach emiterowych. Okaże się że w sprawnym kanale będzie to wręcz o rząd mniejszy prąd.
  • #19
    SlawekKedra
    Level 43  
    Można to dokładniej zbadać oczywiście, jednak najprostszym sposobem jest niewielka zmiana tego opornika

    Dodano po 4 [godziny] 40 [minuty]:

    A jeszcze prostszym sposobem jest pozostawienie tego jak jest. Ten prąd spoczynkowy nie musi być dokładnie taki jak w drugim kanale. Jeśli nie ma zniekształceń przy niskich głośnościach to może pozostać niższy.
  • #20
    Tomasz Piaskowski
    Level 3  
    Dobra wymiana rezystora R528 pomogła , mogę już normalnie ustawić 20mV w kanale