Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Unitra RM820S Condor- nie działa przewijanie

młody641 14 Sep 2020 00:48 798 8
Tespol
  • #1
    młody641
    Level 4  
    Witam wszystkich!

    Mam problem, posiadam na warsztacie RM820S Condor w którym padło sterowanie przewijaniem w lewo jak i w prawo. Po naciśnięciu klawisza << lub >> nic się nie dzieje poza lekkim podświetleniem funkcji PLAY. Przewijanie z tego co mi wiadomo wcześniej działało bez problemu (ba nawet raz ruszyło przy mnie ale potem już nie chciało objawy takie jak wyżej). Funkcja STOP, PLAY, PAUZA działają bez problemu. Sprawdziłem tranzystory (wszystkie poprawne), tyrystory i diody (żadne nie ma przebicia, wszystko w porządku), sprawdziłem również połączenia płytki klawiatury oraz same styki klawiatury i są też ok. Podejrzewam kondensatory ale nie wiem czy idę dobrym tropem więc pytam tutaj, czy ktoś miał taki problem? Wiem, że popularny jest problem z brakiem funkcji PLAY, u jak widać na odwrót (może nawet i lepiej). Schematy i instrukcje mam.

    Pozdrawiam serdecznie :)
  • Tespol
  • #2
    marian1981.02
    Unitra equipment specialist
    młody641 wrote:
    Sprawdziłem tranzystory (wszystkie poprawne), tyrystory i diody (żadne nie ma przebicia, wszystko w porządku), sprawdziłem również połączenia płytki klawiatury oraz same styki klawiatury i są też ok.

    To zbyt mało sprawdziłeś. Masz na schemacie piękną tabelkę z podanymi napięciami jakie mają być w danych punktach przy włączeniu odpowiedniej funkcji.
  • Tespol
  • #3
    User removed account
    Level 1  
  • #4
    młody641
    Level 4  
    Witam
    Przejrzałem płytkę jeszcze raz, sprawdziłem elementy które Panowie podali (BD135 sprawny, dioda zenera również, tranzystory Od funkcji przewijania również). Pomierzyłem płytkę i wyszło mi że przy wciskaniu przewijania w miejscach oznaczonych wpływa jakieś napięcie (koło 2V) po czym znika. Osobiście zaczynam podjejrzewać kontakt między płytką a „stykami wciskanymi” gdyż dotykając śrubokrętem tego pola gdzie się naciska dioda od przewijania zapala się. Mam pytanie, czy można zastąpić te styki wciskanie klawiszami typu microswitch?
  • #5
    User removed account
    Level 1  
  • #6
    młody641
    Level 4  
    Witam serdecznie

    Długo nie miałem czasu by zająć się tym nieszczęsnym przewijaniem ale dzisiaj wieczorem postanowiłem powrócić do problemu i jest tak: klawiaturę zdemontowałem, styki przeczyściłem i pocynowałem (tak samo blaszkę dociskającą do klawiszy). Każdą ścieżkę przejrzałem z osobna (bo myślałem, że któraś ma jakieś pęknięcie i stąd problem ale nie- wszystkie ok), Po złożeniu w całość klawiatury efekty dalej marne, magnetofon jak nie przewijał tak nie przewija dalej, chociaż zauważyłem, że dotykając śrubokrętem na chwile pole klawisza >> raz uruchomił się silnik przewijania ale po odpuszczeniu śrubokręta wyłączył się. Jak już pisałem wcześniej napięcie na styku występuje ale niskie (koło 2V) i to tylko na chwile bo po sekundzie zanika. Ponadto zauważyłem na zasilaczu regulowanym, że na funkcji >> lub << pobór prądu spada do 0A (co chyba nie jest normalne), natomiast przy funkcji > STOP czy PAUSE wszystko zachowuje się normalnie (napięcia na stykach i elementach prawidłowe, pobór prądu po wciśnięciu rośnie), Ponadto widzę, że delikatnie w stanie "spoczynku" żarzy się dioda od PLAY, po wciśnięciu przewijania żarzenie gaśnie i jak puści się klawisz to ponownie się pojawia (co też nie wiem czy jest w porządku). Elementy przejrzane i wszystkie ok, kable i kontakty również bez problemu.
    Widziałem w internecie, że sporo Condorów ma problemy z z kolei z załączaniem odtwarzania, może ktoś byłby w stanie podpowiedzieć ewentualnie co na tej klawiaturze szwankuje jak nie działają funkcje?

    Jeszcze jedno pytanie, czy uszkodzony BD135 na płycie klawiatury dawałby takie objawy czy raczej nie działałoby wszystko?

    Pozdrawiam serdecznie
  • #7
    Sanjose
    Level 31  
    Przy sprawnym magnetofonie, dioda "Play" lekko się żarzy (widać dobrze w kompletnych ciemnościach) by po kilku sekundach zgasnąć całkowicie.
    Każde wciśnięcie klawisza prócz Play powoduje lekkie jej żarzenie. Wszystkie płytki oryginalne masz? Są różnice między płytkami klawiszy dla autostopu na szczotkach a tym na diodzie led (Płytka D7).

    W przypadku autostopu na diodzie led jeśli dobrze pamiętam to rezystor R711 łączy się z plusem usuniętego kondensatora C707. Nie ma też diody Zenera VD705.
    Jeśli masz autostop na szczotkach to te elementy powinny być na tej płytce.

    BD 135 do sprawdzenia, możliwe że dostał zwarcia.
  • #8
    młody641
    Level 4  
    Płytki jak najbardziej oryginalne bo radio całe oryginale. Autostop na szczotkach więc wszystkie elementy na miejscu na płytkach. Dioda ma gasnąć po kilku chwilach a żarzy cały czas (wiem bo obserwowałem) . BD135 moze być wadliwy ale czy on powodowałby brak przewijania czy brak funkcji całego magnstofonu?
  • #9
    prusak_83
    Level 13  
    młody641 wrote:
    napięcie na styku występuje ale niskie (koło 2V)

    Napięcie na styki przycisków podawane jest przez rezystor R828 (100 ohm), zmierz jakie napięcia występują na obydwu nóżkach tego rezystora przy wciśniętym oraz odpuszczonym przycisku przewijania.