Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dobór Trafo do naświetlacza LED Ledvance 50W/6500K

Norbior 14 Sep 2020 21:38 870 3
    Norbior
    Level 7  
    Witam
    Proszę o pomoc gdzie i jakie dobrać trafo do zasilacza naświetlacza LED
    Ladvance Flood Led 50W/6500K BK 100DEG IP65
    Po samym nr na trafo (578746) nie mogę nic podobnego na necie znaleźć.
    Prosiłbym o podpowiedź jak dobrać trafo do takiej lampy led ewentualnie jakiś link gdzie mógłbym kupić taki element.
    Poniżej wrzucam zdjęcia omawianego tafo oraz naświetlacza
    Dobór Trafo do naświetlacza LED Ledvance 50W/6500K Dobór Trafo do naświetlacza LED Ledvance 50W/6500K
    Dobór Trafo do naświetlacza LED Ledvance 50W/6500K Dobór Trafo do naświetlacza LED Ledvance 50W/6500K
    rb401
    Level 38  
    Tak naprawdę to znikoma szansa by taki transformator dostać luzem. Chyba że ze złomowanego takie samego naświetlacza. Bo te elementy są robione pod konkretne zamówienie producenta zasilacza a nie wybierane z półki.

Moim zdaniem, jeśli faktycznie zasilacz jest nie do naprawy, to łatwiej może po prostu wstawić inny zasilacz.
    Najpierw trzeba by ustalić schemat połączeń LED, by wywnioskować przybliżone napięcie podawane na płytkę z LEDami.
    Z podanej mocy i tego napięcia można oszacować prąd.
    I mając prąd i to szacunkowe napięcie, poszukać ofert zasilaczy prądowych, które elektrycznie będą zgodne (ewentualnie może trochę w dół być prąd). I z nich wybrać taki, który gabarytami by się tu zmieścił (ewentualnie użyć go bez jego obudowy ale trzeba wtedy bardzo pilnować izolacji obwodów połączonych z siecią).
    Norbior
    Level 7  
    Też się obawiałem trudności w dokupieniu samego trafo i przeszła mi przez myśl wymiana całego zasilacza.
    Na płytce mam 5 rzędów po 13 diod. Zakładam, że dioda typu 2835 ma napięcie 3V więc 13x3=39V oraz przy założeniu, że P= U*I => I=50/39=1,282 A
    Poprawcie mnie jeżeli wprowadzam jakieś obliczeniowe herezje ;)
    Na tej podstawie znalazłem taki zasilacz. Czy nadałby się do tego leda pomijając już same gabaryty?
    https://elektrononline.pl/zasilacz-pradowy-le...kwTWVfCnqacq9_BFqiEsrd9xlCIPaWhmHDLpzO3axkgus
    rb401
    Level 38  
    Norbior wrote:
    Poprawcie mnie jeżeli wprowadzam jakieś obliczeniowe herezje ;)

Od strony samych obliczeń ok. Ale oszacowanie wymagało by pewnego urealnienia.
    Jedyna moc podawana w dokumentacji tego naświetlacza, nazywana tam mocą znamionową, te 50W, według mnie nie jest mocą dostarczaną na same LEDy, tylko mocą pobieraną z sieci przez naświetlacz (bo tak w istocie tylko to jest istotne dla użytkownika). Czyli szacując moc na samych LEDach, trzeba wziąć pod uwagę sprawność oryginalnego zasilacza. Oczywiście tego się nie dowiemy, bez obmiaru działającego identycznego typu.
    Ale biorąc dla przykładu ten który tu wskazałeś, ma on 88%. Czyli jeśli pobiera 50W daje ok. 44W.
    Czyli, szacując z grubsza, zaryzykowałbym stwierdzenie że w tym naświetlaczu moc podawana na same diody to gdzieś 40W.
    Dlatego nie wchodziłbym w zasilacz 1,2A. Jeśli dasz nawet mniejszy prąd niż pierwotnie wyznaczył producent, to nic się nie stanie, po prostu naświetlacz będzie nieco ciemniej świecił (ale dłużej). Ale jeśli przyjmiesz więcej prądu to mogą być kłopoty z przegrzewaniem i trwałością LED.
    Tak że moim zdaniem raczej zasilacz 1000mA lub 900mA (spełniający oczywiście kryterium napięciowe) albo nastawny.