Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki program do projektowania PCB?

Olkus 16 Sep 2020 08:40 6720 47
Renex
    Olkus
    Level 31  
    Jutro spróbuje. Pozdrawiam.

Dodano po 9 [godziny] 9 [minuty]:

@Niko72 zrobiłem tak jak napisałeś, udało mi się aktywować biblioteki. Doszedłem do tego jak stworzyć nowy projekt, ale nic nie da się rysować. A co trzeba wpisać w to niebieskie pole?
    Pozdrawiam.

Jaki program do projektowania PCB?2020-10...png Download (98.7 kB)
  • Renex
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
  • Helpful post
    lubie-biszkopty
    Level 11  
    Protip - wersja demo Eagla nie pozwala zwiększyć pola płytki ponad limit, ale jeżeli damy jej do otworzenia pusty plik brd z dowolnie rozciagniętym polem będziemy mogli kłaść elementy na całym dostępnym miejscu i dowolnie je zmniejszyć.
    Korzystam z Eagla właściwie od dzieciaka. Jedynie moja pierwsza płytka powstawała w Paincie ;) Zastanawiam się nad zmianą na Altiuma. Wady, zalety zmiany?
    Nie namawiam do piracenia ani nie udostępniam linków, ale pełne wersje Eagla 9.0.0 są dostępne na chomiku :) Nie moim oczywiście.
    Olkus
    Level 31  
    Najpierw się nauczę w darmowym potem będę myślał nad tym płatnym. Pozdrawiam.
  • Helpful post
    lubie-biszkopty
    Level 11  
    Olkus wrote:

Nie będziesz. Eagle w pakiecie z Fusionem kosztuje 60 dolarów miesięcznie. No i darmowy ma chyba ograniczenie na miesiąc. Pewnie dłubiesz hobbystycznie jak ja więc ten...
    W załączniku plik .sch i .brd rozciągnięty do wielkości metr na półtora. Może Ci się przydać :)
  • Renex
    lubie-biszkopty
    Level 11  
    sat2 wrote:
    Altium Designer

A używaleś może go oraz Eagle byś był w stanie mi opisać wady i zalety obu?
    sat2 wrote:
    Protel 99SE.

To najgorszy program jaki istnieje. Paint ma nad nim tą przewagę że jest stabilny :)
    sat2
    Level 15  
    lubie-biszkopty wrote:
    sat2 wrote:
    Altium Designer

A używaleś może go oraz Eagle byś był w stanie mi opisać wady i zalety obu?
    sat2 wrote:
    Protel 99SE.

To najgorszy program jaki istnieje. Paint ma nad nim tą przewagę że jest stabilny :)

Używałem kiedyś w pracy Eagle. Poprostu tragedia. Ciężko się połapać. Rozumiem. Każdy może mieć swoje zdanie. Ale według mnie najlepszy jest Altium, lub, jeżeli ktoś woli starsze programy (lub nie ma odpowiednio mocnego PC), to Protel lub ewentualnie AutoTrax. Może to wynika tylko z mojego przyzwyczajenia? Nie wiem. Ale taka jest moja opinia.
    lubie-biszkopty
    Level 11  
    Tak, Eagle jest specyficzny. Wybrałem go na początku jako najbardziej popularny bo jako główną wartość widziałem instrukcje, wiedzę i ogólnie oświadczenia ludzi w Internecie którzy używają Eagla. Tylko jakiś czas temu wszedłem w dużo bardziej wymagające projekty gdzie w Eaglu liczenie wszystkiego i sprawdzanie jest dosyć męczące.
    Protel jest bardzo stary, to raz, prócz tego na Windowsie 7 ledwo pracuje, na kolejnych Windowsach pracować się na nim praktycznie nie da bo wszystko się sypie jak tynk z afgańskich domów podczas bombardowania.
    sat2
    Level 15  
    Altium zwykle dobrze działa. W pracy używam Altium Designer 10 i czasem są z nim problemy, ale rzadko, można przeżyć. Prywatnie używam Atrium Designer 16 (o wiele stabilniejszy od 10) na maszynie wirtualnej z systemem Windows 10 (ponieważ na codzień korzystam z linuxa - debian). Pisząc o Protelu i Autotraxie miałem na myśli starszy sprzęt.
    Anonymous
    Level 1  
    lubie-biszkopty
    Level 11  
    Hehe, myślę że
    Niko72 wrote:
    działają w miarę dobrze nie uszkadzając systemu.

To taki średni sukces :P
    Anonymous
    Level 1  
    Olkus
    Level 31  
    lubie-biszkopty wrote:
    Olkus wrote:

Nie będziesz. Eagle w pakiecie z Fusionem kosztuje 60 dolarów miesięcznie. No i darmowy ma chyba ograniczenie na miesiąc. Pewnie dłubiesz hobbystycznie jak ja więc ten...
    W załączniku plik .sch i .brd rozciągnięty do wielkości metr na półtora. Może Ci się przydać :)

Dziękuję bardzo, mam nadzieję że EAGLE z tego załącznika nie zepsuje mi komputera :).
    gumisie
    Level 43  
    Olkus wrote:
    Dziękuję bardzo,
    Ciekawe za co Ty, dziękujesz temu userowi: lubie-biszkopty a tym bardziej oznaczasz jego wpisy jako: pomógł? :D
    Stufido
    Level 9  
    Bardzo fajna dyskusja pozwoliła mi (po latach) powrócić do starego hobby.

Próbowałem najnowszego Eagle'a, ale totalnie mi nie podszedł.

Wybrałem darmowego KiCADa po obejrzeniu dwóch super video Tutoriali (które polecam! 1 2)
    Będę pracować w tym programie.
    Olkus
    Level 31  
    Stufido wrote:
    Wybrałem darmowego KiCADa po obejrzeniu dwóch super video Tutoriali (które polecam! 1 2)

Generalnie mam DipTrace i KiCad ale ani jeden ani drugi jakoś mnie nie pociągnął, ale dzięki za linki do tutoriali, może uda mi się "przerzucić" na KiCada, bo Eagle ma jednak swoje ograniczenia, które zaczynają być uciążliwe.

Stufido wrote:
    Bardzo fajna dyskusja pozwoliła mi (po latach) powrócić do starego hobby.

Cieszę się, że mój temat pomógł także innym :)

Pozdrawiam,
    A.