Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Technics SL-PJ44 - schemat, zacinają się sanki lasera/napęd liniowy?

17 Sep 2020 00:44 1119 29
Automation24
    Anonymous
    Level 1  
  • Automation24
    viayner
    Level 43  
    Witam,
    przyczym moze byc wiele, z moje praktyki:
    - to ze sanki z laserem nie suwaja sie poprawnie wielokrotnie wynikalo z poprostu ich zakurzenia, reczne suwanie tego nie "wylapywalo", umyj prowadnice i ponownie lekko nasmaruj.
    - to ze czyta plyte a potem szuka w innym miejscu moze wynikac z powyzszego ale i np, ze slabej mocy lasera ktory zgubi wiazke, czy tak sie dzieje na kazdym rodzaju plyt?
    - co to znaczy "zaczyna szczekać"?
    Pozdrawiam
    Anonymous
    Level 1  
    CodeBoy
    Level 31  
    Laser, kondensatory, a nie sanki. choć wyczyścić nie zaszkodzi.
    Anonymous
    Level 1  
    viayner
    Level 43  
    Witam,
    laser z sankami powinien sie bezproblemowo przesuwac od jednego do drugiego konca, prowadnice do przegladu, umyj, ja mialem podobny problem z kilkoma odtwarzaczami i glownie byly to brudne prowadnice, gdzi ebyl kurz ktory zbil sie i powodowal lekkie opory nie wyczywalne reka. Moze byc cos z czyjnikiem skrajnych pozycji, ale zacznij systematycznie
    Pozdrawiam
  • Automation24
    CodeBoy
    Level 31  
    Trzeba dokładnie obejrzeć zębatki etc, nie znam tego napędu, może uszkodzony ząbek na zębatce. Może pasek ?,
    Czy wcześniej ten napęd pracował ok, czy taki kupiłeś ?
    bez rozłożenia nie sprawdzisz. U mnie w Kenwoodzie taki problem jak opisałeś, powodował kondensator elektrolityczny w zasilaniu lasera.
    Anonymous
    Level 1  
    CodeBoy
    Level 31  
    ok, zacznij od wyczyszczenia prowadnic i nasmaruj delikatnie

Dodano po 1 [minuty]:

a o zapewnieniach sprzedawcow, to mozna ksiazke napisac :)
    Anonymous
    Level 1  
    CodeBoy
    Level 31  
    Winylov wrote:
    CodeBoy wrote:
    a o zapewnieniach sprzedawcow, to mozna ksiazke napisa

Właśnie nie wiem czy nie liczy na to ,że niby w drodze się uszkodził. Ten konkretnie model jest dość rzadko spotykany na rynku, a zależało mi na komplecie do zestawu:
    https://www.hifiengine.com/manual_library/technics/x880.shtml
    W zasadzie to najtrudniej mi jest zdobyć magnetofon resztę już mam.
    Jeśli namierzę usterkę to będę miał pewność czy mogłaby powstać w czasie transportu, jeśli nie? To jadę po gościu z komentarzem.
    troche nie w temacie głównym, ale ja kupiłem fajna Yamahę, ale koleś się chyba pomylił z ceną (było kup teraz) i na zdjęciach był w pięknym stanie, przyjechał, po pekany. Jak mu napisałem ze przyjechał pęknięty, to mi napisał żebym mu odesłał a on mi odda kasę. Zero problemu, wiadać ze mu zależało żeby nie sprzedać w tej cenie. bo uszkodzone chodziły za 3x tyle, a on sprzedał sprawny za 1.10 ceny :) choć w jego opinii był niesprawny, bo nie wiedział co jest uszkodzone.

A żeby było na temat, to faktycznie widzę ze rzadki model, bo w moim spisie mechanizmów nie ma tego modelu, żeby można było zobaczyć gdzie jeszcze coś takiego siedzi.
    viayner
    Level 43  
    Witam,
    to nie ta polka cenowa zeby byl silnik linjowy, spojz od spodu zapewne silniczek z zebatkami albo paskiem.
    Pozdrawiam
  • Helpful post
    kris8888
    Level 38  
    Na początek samo zasilanie serwomechanizmu oraz wszelkie styczniki krańcowe. To można namierzyć i orienatycyjnie pomierzyć nawet bez service manuala. Filtracja tego zasilania, bo od tego też servo może głupieć. Może tam są jakieś krańcówki na zasadzie fotokomórki (jak w magnetowidach) skoro sam napęd lasera też jakiś udziwniony a nie tradycyjny w postaci silnika i przekładni ślimakowej. Przy otwartej obudowie i silnym oświetleniu mogą głupieć tego typu czujniki. Trzeba wyczyścić optykę lasera i tych czujników (jeśli takie są).
    W sieci ( na stronie https://elektrotanya.com/technics_sl-pj20_sm.pdf) dostępny jest service manual dla SL-PJ20. Ze zdjęc wynika że to ten sam mechanizm. Faktycznie napęd głowicy (sanek) jest za pomocą elektromagnesu liniowego. Popatrz na ten schemat i pokombinuj
    Anonymous
    Level 1  
    CodeBoy
    Level 31  
    To na pewno trzeba wyczyścić ten ślizgacz "potencjometru" najlepiej kontaktem 60 aby wszystkie związki wyczyściło, potem posmarować np wazelina techniczna, aby się nie utleniało.
    Anonymous
    Level 1  
    398216 Usunięty
    Level 43  
    Na sucho raczej nie powinno działać dobrze. Lepiej jednak nałożyć odrobinę (cieniutką równomierną warstwę) czegoś co zwiększy poślizg- np.KONTAKT 701.
    Moim zdaniem jednak to nie silnik liniowy jest przyczyną "czkawki". Najczęściej jest to jednak problem z łożyskowaniem płyty - skoszony talerzyk (na skutek wyrobionego łożyska silnika) powoduje "bicie" płyty, a jeśli do tego laser nie ma już pełnej emisji, lub jest po prostu brudny - zaczyna się problem.
  • Helpful post
    kris8888
    Level 38  
    Według schematu ten "potencjometr" nazywa się SPEED SENSOR, chociaż moim zdaniem to bardziej jest czujnik położenia. Ten fragment schematu odpowiedzialny za napęd sanek nazywa się TRAVERSE SERVO i tam trzeba poszukać przyczyny. Ta cewka, która porusza sankami na schemacie ma oznaczenie TRV. Są tam podane napięcia, być może identyczne powinny być w Twoim modelu. Szczególnie trzeba się przyjrzeć tym napięciom +/- 8,5V zasilającym servo i cewkę poruszająca sankami.
    Anonymous
    Level 1  
    398216 Usunięty
    Level 43  
    Winylov wrote:
    w miejscu gdzie jej część jest zasłonięta mechanizmem mamy widoczny problem usterki.
    Czyli? To, że PCB przyczernione to normalne. Tranzystor się grzeje, płytka po latach zaczyna ciemnieć. Sytuacja znana w sprzętach z tego okresu (potem zaczęto używać innego laminatu... przeważnie).
    A sprawdzałeś sam tranzystor czy jest sprawny?
    Popraw luty jeśli tranzystor się grzał i masz wątpliwości co do nich.
    CodeBoy
    Level 31  
    Laminat jak kolega powyzej pisze, natomiast sprawdz czy nie ma zimnych lutów i czy elementy obok wygrzania sa sprawne, stawiam na grzanie rezystora a nie tranzystora.
    Anonymous
    Level 1  
    CodeBoy
    Level 31  
    wygląda na mierniku na sprawny, ale to nie jest wyznacznik, bo może sie podgrzać i już nie będzie trzymał parametrów, jak masz hot air to możesz go lekko podgrzać do np 60 stopni i sprawdzić czy trzyma parametry. A najlepiej jak masz możliwość to szukaj zamiennika.
    viayner
    Level 43  
    Witam,
    sprawdz czy masz przejscie C-E w jedna strone bo jak ci wykrywa ze masz tam diode o ktroej nie ma wzmianki w datasheet'cie to tranzystor nie jest sprawny.
    Skoro taka byla temperatura ze cyna sie stopila to napewno jest uszkodzony, lutowanieto nieto samo co rozgrzewajaca sie struktura aby stopic cyne.
    Pozdrawiam
    Anonymous
    Level 1  
    CodeBoy
    Level 31  
    Wiesz, z uczciwością trudno dyskutować, bo jeśli to handlarz to wsadził płytę zobaczył ze czyta mu 1 utwór i napisał ze sprawny.
    Druga wersja ze miałeś totalnego pecha i padł akurat w drodze, bo się lut odlepił, od podroży (nie wierze w to - bo to jak trafić 5 w totka)
    3 sprzedawca poszedł na bezczelna i sprzedał ze znana usterka.

Najważniejsze ze działa :)
    398216 Usunięty
    Level 43  
    Winylov wrote:
    Jak myślicie czy to mogłoby się uszkodzić podczas transportu/pierwszego włączenia po wyjęciu z paczki
    Raczej nie wiedział sprzedający, że uszkodzony - tranzystor mógł jeszcze stykać z padem podczas próby.
    Grunt, że znalazłeś usterkę - nawiasem mówiąc dość trudną do odszukania z racji na występowanie tylko w określonych (i dziwnych - mogących wskazywać na inną przyczynę) momentach. Zresztą i sam tranzystor dość dziwne uszkodzenie miał...
    Gratulacje!
    kris8888
    Level 38  
    Winylov wrote:
    Poszukam takiego w zasobach, boję się to składać i rozkładać z powrotem, bo ta konstrukcja mało przyjazna serwisowo jest.

Tam i BD136 (BD139) by podszedł mimo nieco mniejszego dopuszczalnego prądu kolektora. A może nawet lepiej bo jakiś mały radiator w postaci blaszki możnaby do niego przykręcić i trochę w ten sposób "poprawić fabrykę". Jak widać lekko ten tranzystor tam nie ma jeśli chodzi o chłodzenie.
    Anonymous
    Level 1  
    Anonymous
    Level 1