Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Smarowanie niszczarki papieru

vodiczka 27 Sep 2020 18:50 5943 46
Termopasty
  • #31
    398216 Usunięty
    Level 43  
    vodiczka wrote:
    Dotychczas wypowiedzieli się koledzy, którzy "nie próbowali" i jeden kolega który czyścił niszczarkę po oleju spożywczym ale nie wiadomo jakim.
    Myślisz, że olej spożywczy w jednym urządzeniu sprawdzi się inaczej niż w innym?
    Co do mojego przypadku - niestety, (a może i dobrze...) nie wiem ani kto konkretnie ani jakiego oleju użył. Mogę się jedynie domyśleć że był to olej rzepakowy. Szczęście - dla tego kogoś, bo jakbym wiedział to bym mu nogi z d...tułowia powyrywał.
  • Termopasty
  • #32
    vodiczka
    Level 43  
    398216 Usunięty wrote:
    Myślisz, że olej spożywczy w jednym urządzeniu sprawdzi się inaczej niż w innym?
    Myślę, że jeden olej spożywczy sprawdzi się inaczej niż inny olej spożywczy.
    Co do rzepakowego - od wielu lat smaruję nim zawiasy w drzwiach. Nie skrzypią i się nie sklejają :)
  • Termopasty
  • #33
    398216 Usunięty
    Level 43  
    Zawias w drzwiach ? Nie porównuj zawiasu do czegoś innego - chociażby ze względu na dużo większą dźwignię. Nawet jak zaschnie na "gluta" to możesz tego nie zauważyć.
  • #34
    vodiczka
    Level 43  
    398216 Usunięty wrote:
    Zawias w drzwiach ? Nie porównuj zawiasu do czegoś innego
    Nie porównuję, podaję przykład zastosowania i pamiętam sceptyczną reakcję niektórych forumowiczów (pisałem o tym w innym temacie) na mój wpis.
  • #35
    vodiczka
    Level 43  
    vodiczka wrote:
    Próbki papieru nasączonego olejem rzepakowym i oliwą z oliwek przeleżały tydzień w temp. ok. 25°C. Jeszcze nie zżelowały.
    Poczekam do sylwestra
    Poczekałem do 24 stycznia. Próbki nieco się zakurzyły ale nie zżelowały, jednak nadmiar oleju rzepakowego na dolnej powierzchni kartki wyraźnie zgęstniał. Nadmiar oliwy z oliwek pozostał płynny. Następna ocena próbek w czerwcu.
  • #36
    jarek_lnx
    Level 43  
    Oliwa z oliwek jest dosyć odporna na utlenianie, (dlatego jest uważana za najlepszy tłuszcz do smażenia), więc pewnie w temperaturze pokojowej też będzie dosyć trwała, światło i ciepło mogą mieć wpływ na trwałość.
  • #37
    vodiczka
    Level 43  
    Wygląda na to, że nasz kolega trafnie się domyślił:
    398216 Usunięty wrote:
    Co do mojego przypadku - niestety, (a może i dobrze...) nie wiem ani kto konkretnie ani jakiego oleju użył. Mogę się jedynie domyśleć że był to olej rzepakowy.
  • #38
    Madrik
    moderator of Robotics
    vodiczka wrote:
    Czy ktoś próbował używać do smarowania noży niszczarki, oleju rzepakowego lub jadalnej oliwy z oliwek?
    Jakie są efekty długotrwałego użycia tych produktów?


    Smród zjełczałego tłuszczu w najbliższej okolicy, utrzymujący się bardzo długo...

    Kto ci podsunął tak debilny pomysł, żeby stosować w tym celu oleje spożywcze?
  • #39
    398216 Usunięty
    Level 43  
    Madrik wrote:
    Kto ci podsunął tak debilny pomysł, żeby stosować w tym celu oleje spożywcze?
    Zawsze się znajdzie jakiś, kto wie lepiej... WD40 też próbowano do potencjometrów czyszczenia polecać...
  • #41
    vodiczka
    Level 43  
    Madrik wrote:
    Kto ci podsunął tak debilny pomysł, żeby stosować w tym celu oleje spożywcze?
    Gdybyś czytał ze zrozumieniem to byś wiedział. To nie jest pomysł ale moje pytanie zadane kolegom forumowiczom. Wszystkie odpowiedzi przeczytałem. Rzepakowy mogę teraz na 99% wyeliminować a co do oliwy z oliwek zdecyduję w czerwcu. Albo zrezygnuję albo przejdę
    do fazy prób.

    Co mnie skłoniło do zadania takiego pytania? Podział oliwy do smarowania zegarów na naturalną, mineralną i syntetyczą.
    Naturalna skojarzyła mi się z oliwą z oliwek.
  • #42
    Madrik
    moderator of Robotics
    vodiczka wrote:

    Co mnie skłoniło do zadania takiego pytania? Podział oliwy do smarowania zegarów na naturalną, mineralną i syntetyczą.
    Naturalna skojarzyła mi się z oliwą z oliwek.


    Mogę się mylić, ale z tego co kiedyś słyszałem, oliwa naturalna do celów technicznych, to "ulepszona" wersja oliwy, w celu powstrzymania starzenia się i poprawienia parametrów smarnych. Nie do końca jest tożsama z oliwą spożywczą.
  • #43
    vodiczka
    Level 43  
    Madrik wrote:
    Mogę się mylić, ale z tego co kiedyś słyszałem,
    Też tak słyszałem ale na czym może polegać jej ulepszenie? Dodawanie stabilizatorów czy gotowanie przez kilka godzin lub destylacja?
  • #44
    vodiczka
    Level 43  
    Niszczenie formatek A4 trwa. Skasowałem już ok. 400 arkuszy. Co jakiś czas (rzedziej niż zaleca instrukcja) przepuszczam arkusz nasączony oliwą. Gdy niszczarka "się zasyfi" lub wcześniej przerobię wszystko co nazbierałem przez lata, rozbiorę niszczarkę i zamieszczę zdjęcie jej wnętrza.
  • #45
    Magdalena666
    Level 2  
    Co ile powinno się smarować niszczarkę?
  • #46
    Mobali
    Level 38  
    Jeśli instrukcja nie wskazuje tego okresu, trzeba kierować się zdrowym rozsądkiem i dostosować smarowanie do częstotliwości używania niszczarki. U mnie po prostu mniej więcej co kilkuset niszczonych arkuszy robię smarowanie noży. Jeśli używam maszyny bardziej intensywnie, albo papierzyska są "trudniejsze", wtedy smaruję częściej.
  • #47
    Magdalena666
    Level 2  
    Dziękuję za odpowiedź. Zatem jeśli niszczę kartki cienkiego papieru jak do faktur, to raczej co 200 kartek, zakładając, że jednorazowo niszczę 8 kartek.