Witam. Mam taki miernik jak na zdjęciach poniżej. Chciałbym się dowiedzieć jaki to konkretnie model i także czy jest coś warty. Nie wiem czy miernik jest sprawny bo nie bardzo wiem jak go obsługiwać. Pozdrawiam.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over theresosarek wrote:No ale na co do niego instrukcja? Jest prosty jak budowa cepa, dodatkowo z boku posiada pokrętło do ustawienia zera na skali.
Olkus wrote:nie bardzo wiem jak go obsługiwać
Olkus wrote:nie bardzo wiem jak go obsługiwać.
aksakal wrote:Przełącz na zakres 5 V - strzałka miernika powinna wskazywać 15.
tzok wrote:Miernik jest o tyle niefajny, że posiada pojedynczą skalę dla VCD/mADC i trzeba sobie przeliczać wartość do zakresu pomiarowego.
Olkus wrote:dlatego wolę używać cyfrowego
Olkus wrote:plusem miernika jest to że jego zakres AC jest do 1000V
sosarek wrote:Olkus wrote:dlatego wolę używać cyfrowego
Uwierz mi że ten analog będzie mierzył rzeczy przy których cyfrowe pokażą głupoty.Olkus wrote:plusem miernika jest to że jego zakres AC jest do 1000V
Bałbym się to sprawdzać na dołączonych przewodach.
Olkus wrote:Plus wynika z radzieckich norm bezpieczeństwa, a właściwi z ich braku. Każdy klon 830 mierzy do 1999 V ale nikt na przełączniku zakresów nie odważy się tego napisaćplusem miernika jest to że jego zakres AC jest do 1000V a nie tak jak w wielu innych miernikach do 750V.
aksakal wrote:Nie znam* miernika, który miałby niższą dla DC... 20 kΩ/V to raczej standard, polskie UM-20x też tyle miały.Jego zalety - impedancja wejściowa dla prądu stałego 20kOm/V
Awyrdonyt wrote:aż się zepsuł ustrój pomiarowy (teraz to się nazywa silnik...)
Awyrdonyt wrote:nasunąć na przewody koszulki termokurczliwe i zacisnąć je na punktach lutowania przewodów do wtyków