logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niezrozumiałe działanie przekaźnika bezpieczeństwa PILN PNOZ1

bomblik09 18 Wrz 2020 11:57 1878 6
REKLAMA
  • #1 18929567
    bomblik09
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witajcie!
    Układ bezpieczeństwa w maszynie wygląda mniej więcej tak:
    Niezrozumiałe działanie przekaźnika bezpieczeństwa PILN PNOZ1
    Według mnie coś tu jest bardzo nie tak, bo do zacisków A1 nie jest podłączone zasilanie 24 VDC. Proszę osoby z doświadczeniem z przekaźnikami bezpieczeństwa PILZ PNOZ1 o pomoc.
    Jakim cudem na przekaźniku bezpieczeństwa nr 2 świecą się diody od kanału 1 i 2, a po wciśnięciu "grzybka" gasną? Czy w ogóle można nie podłączać zasilania pod A1?
    Jeśli nie można, to czy działanie przekaźnika świadczy o tym, że jest zepsuty?

Dodam, że tam, gdzie nieudolnie :) narysowałem "grzybki", to do zacisków T11 doprowadzone jest zewnętrzne napięcie 24 VDC.
  • REKLAMA
  • #2 18929577
    Shadowix
    Poziom 31  
    Ocena: 268
    No to coś tam masz nie tak... Zasilanie powinno być na A1, a obwód grzyba to pętla z przekaźnika... Żadnego zasilania tam nie podajmy. Wszystko masz w Dataszicie...
  • REKLAMA
  • #4 18929610
    bomblik09
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Dzięki za odpowiedzi.
    Weryfikowałem z datasheet i właśnie nie pojmuję, czemu to działa, choć nie powinno.
    Możliwe jest jakieś wewnętrzne przebicie?

@elektryku5 - tak, bardzo podobne chociaż nie wiem, co dokładnie siedzi w środku przekaźnika.

Dodam też, że akurat próbuję naprawić maszynę i oczywiście nie ma schematów elektrycznych :)
  • REKLAMA
  • #5 18929636
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 18929778
    daro31ie
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 647
    Witaj
    Kolego pod złącze A1 powinno być podłączone +24VDC ( jeżeli model jest na takie napięcie)
    Kiedyś Pilz wypuścił serie w której zasilanie +24VDC nie łączyło się jak w schemacie do A1 tylko do B1.
    Diody w 2 przekaźniku świeca i gasną tylko dlatego, że pod złącze 11 ktoś podłączył +24VDC.
  • #7 18946322
    arci36
    Poziom 12  
    Ocena: 32
    Spotkałem takie rozwiązanie. Jeżeli dobrze pamiętam to było centrum obróbcze firmy DMG. W szafie sterowniczej jest kilka przekaźników bezpieczeństwa, z których 1 lub 2 nie mają podłączonego zasilania pod A1, a diody LED od kanałów świecą się, więc przekaźniki działają.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy nieprawidłowego działania przekaźnika bezpieczeństwa PILZ PNOZ1 w układzie maszynowym. Użytkownik zauważył, że do zacisków A1 nie jest podłączone zasilanie 24 VDC, co budzi wątpliwości co do funkcjonowania przekaźnika. Odpowiedzi wskazują, że zasilanie powinno być podłączone do A1, a diody w przekaźniku świecą się i gasną w wyniku podłączenia napięcia do zacisku T11. Użytkownicy sugerują, że możliwe jest wewnętrzne przebicie lub że przekaźnik może być uszkodzony. Wspomniano również o starszych modelach, w których zasilanie mogło być podłączane do B1 zamiast A1.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA