Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung A3 2017 - Wymiana gniazda USC-C - prośba o pomoc w zakupach :)

Panda1112 18 Sep 2020 16:03 573 11
    Panda1112
    Level 3  
    Cześć Panowie Serwisanci!

Mam zamiar wymienić sobie gniazdo USC-C w telefonie Samsung A3 2017. Znalazłem nawet nagranie z takiego procesu:

Ale niestety brakuje mi do tego narzędzi. Obecnie posiadam:
    - Stację lutowniczą Zhaoxin 936AH 75W
    - kostki gitarowe
    - małe wkrętaki

I teraz miałbym do Was aż 8 pytań :-) Bo z tego co widzę muszę zakupić:

- Stację lutowniczą Hot Air (Pytanie 1. Czy taki model będzie dobry (Yihua 858 z wentylatorem w kolbie - 700W https://botland.com.pl/pl/stacje-lutownicze/1...r-yihua-858-z-wentylatorem-w-kolbie-700w.html )? A jeśli nie, polećcie proszę coś taniego i dobrego)
    - Jakiś cienki grot do lutowania styków USB-C (Pytanie 2. Czy możecie polecić jaki grot do tego zadania kupić?)
    - Cienką cynę (Pytanie 3. Czy możecie polecić jaką cynę kupić?)
    - Jakiś topnik (Pytanie 4. Czy możecie polecić jaki topnik kupić?)
    - Jakiś klej do złożenia obudowy (Pytanie 5. Czy możecie polecić jaki klej kupić?)
    - Pytanie 6. Czy poradzę sobie mając do dyspozycji szkło powiększające?
    - Pytanie 7. Jaką pęsetę polecacie do takich prac (np. podnoszenie/opuszczanie gorącego gniazda USB)?
    - Pytanie 8. Widziałem na niektórych tutorialach jak ludzie korzystają z takiej pomarańczowej przeźroczystej taśmy aby chronić nielutowane obszary PCB przed rozgrzaniem - co to była za taśma?

Fajnie byłoby jakby to były rzeczy w botland.com.pl - ale jak w innym sklepie to też może być :-)
    Error531
    Level 7  
    Czy posiadasz wogóle jakąś wiedzę na ten temat? Wiesz jak się obchodzić z stacją lutowniczą?
    Panda1112
    Level 3  
    Oczywiście, że tak. Lutowałem niezliczoną ilość razy - ale nie w tak małej skali - przyznaję. Jakkolwiek uważam, że podołam temu zadaniu :-)
  • Helpful post
    Error531
    Level 7  
    To się ceni. Do rzeczy: grot radzę kupić cienki ze ściętą "główką" np. T-2CF. Mam taki i jestem bardzo zadowolony jeżeli chodzi o lutowanie SMD. Cynę bezołowiową 0.1mm. Posiadając szkło powinno Ci się udać. Napewno przyda się też pęseta. Topnik polecam RF-800. Co do pomysłu z taśmą zabezpieczającą powiem że może być zbędna. Nigdy jej nie używałem a wszystko szło gładko. Stacja o jakiej piszesz będzie dobra do tego typu zadań. Myślę że pomogłem.

Pozdrawiam
    Error
  • Helpful post
    sm233
    Level 38  
    1. Stacja lutownicza nie ma wiekszego znaczenia, moze byc taka jaka masz.
    2. Grot musisz kupic pod swoja lutownice, ja mam Wellera wiec moje pewnie nie beda pasowac do Twojej lutownicy.
    3. Cyne kup sobie cienka, najlepiej z olowiem, jaka to nie ma znaczenia, prawie kazda sie to zrobi.
    4. Topnik polecam Jelly Flux firmy Warton Metals.
    5. Jak sprawnie rozkleisz to skleisz na ta sama tasme, ktora zostanie na klapce, jesli nie to doloz troche B7000 i tez bedzie.
    6. Ja to robie pod mikroskopem ale ze szklem jak masz zdrowe oczy tez sie to zrobi.
    7. Peseta nie ma wiekszego znaczenia, byle cienkie konce i tyle.
    8. Taka tasma to kapton.

Natomiast do sedna sprawy, bo odpaliles sobie filmik na ktorym gosc wymienia gniazdo, pewnie uszkodzone w srodku. Niestety w realnym swiecie, w modelu A320 czy A520 usterka nie polega na wymianie zlacza, ono najczesciej moze nawet zostac stare jak chcesz. Problem lezy w sciezkach na plycie ktore po prostu so pourywane, czesto trzeba zrobic 6-8 polaczen drucikami do pinow w zlaczu, zeby to dalej ladowalo i mialo komunikacje przy wkladaniu przewodu w obie strony. To juz niestety proces bardzo ciezki do zrobienia bez mikroskopu.
    Panda1112
    Level 3  
    Dzięki Panowie za tyle wartościowych konkretów!

Mam tu jeszcze tylko 3 pytania techniczne:
    - Jaka temperatura hot air do osłabienia kleju trzymającego klapkę z obudową telefonu?
    - Jaka temperatura hot air do odczepienia gniazda USB od PCB?
    - No i najważniejsze jaka temperatura na grocie do łączenia padów z nowym gniazdem?

PS. W scenariuszu zarysowanym przez @sm233 "Problem lezy w sciezkach na plycie ktore po prostu so pourywane, czesto trzeba zrobic 6-8 polaczen drucikami do pinow w zlaczu" odpuszczę sobie naprawę, bo przy obecnym poziomie wiedzy, nawet z mikroskopem bym tego nie zrobił :-) Liczę po prostu na taki stan padów na PCB jaki widzieliśmy na załączonym wyżej filmiku.
    Panda1112
    Level 3  
    Dzięki serdeczne ;-) A co z tymi temperaturami Panowie?
  • Helpful post
    Error531
    Level 7  
    Radzę lutować z temperaturą 320-340°C.
    Panda1112
    Level 3  
    Ok, dzięki. Ale jaką temperaturą (i na jak długo) rozgrzewać osłonę baterii aby klej puścił?
  • Helpful post
    gacu007
    Level 16  
    Quote:
    Ok, dzięki. Ale jaką temperaturą (i na jak długo) rozgrzewać osłonę baterii aby klej puścił?

90 stopni przez 3,4 minuty. W archaiczny sposób możesz użyć suszarki do włosów. W tym modelu jest szklana i przy podważaniu trzeba uważać żeby nie pękła. Do tego używa się przyssawki i plastikowej karty do otwierania. Warto psiknąć troszkę alkoholu izopropylowego żeby klej rozpuścić. Po wyczyszczeniu ramki i obudowy klej nanosi się na rant ramki. Poczekaj trzy minuty po nałożeniu kleju i dopiero załóż obudowę. Następnie zaciskami 4 lub 6 ściska się i zostawia najlepiej na noc żeby klej wysechł.
    Panda1112
    Level 3  
    Jesteś mega gacu007 :))) Dzięki Ci za te szczegóły!
    ---
    I dzięki Wszystkim za pomoc!