Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Peugeot Partner Tepee 2012 Antena FM problem z odbiorem

Bartholoomew 19 Sep 2020 00:17 846 15
    Bartholoomew
    Level 9  
    Witam serdecznie
    Może ktoś z użytkowników forum podpowie, czy Peugeot Partner Tepee z 2012 roku posiada aktywny system anteny FM ?
    Po wymianie Radia z fabrycznego na Pioneer mam szumy w odbiorze stacji. Myślałem o zastosowaniu Separatora, ale nie będzie on miał sensu jeśli w instalacji brak wzmacniacza.
    Będę wdzięczny za podpowiedzi!
    Pozdrawiam Bartłomiej
    zumik998
    Level 14  
    Witaj :)

Jeśli wymieniłeś radio z fabrycznego na inne - zakładamy że wtyczka pasuje, styk jest,
    To jest możliwość, że tamto radio zasilało wzmacniacz który jest zabudowany w podstawie masztu anteny.

Teoretycznie taki separator powinien rozwiązać problem, jednak powiem Ci z doświadczenia że on wprowadza jeszcze większe szumy, w moim przypadku pomogło odcięcie przewodu ekranowego "masa" przy wtyczce antenowej przychodzącej do radia i wpięcie tylko tego sygnałowego do radia , od tej pory mam spokój.
    Bartholoomew
    Level 9  
    Witaj, dzięki za szybka odpowiedź.
    W stopce anteny brak wzmacniacza na milion procent!
    Brak masy pomógł? Jak? :)
    zumik998
    Level 14  
    Szczerze - nie wiem :)
    Odciąłem wtyczkę, masę zawinąłem taśmą i tylko przewód sygnalowy przylutowałem do wtyczki, od tej pory gra i nie szumi, nie gubi stacji. Możesz jedynie testowo spróbować na krótko połączyć sam przewód sygnałowy ( ten środkowy) w kablu koncentrycznym z gniazdem w radiu, jeśli będzie efekt lepszy niż z masą to u Ciebie też to rozwiąże sprawę :)
    Jarzabek666
    Level 38  
    Antena aktywna separator potrzebny.. Już praktycznie pasywnych nie wypuszczają...
    emik
    Level 32  
    Bartholoomew wrote:
    czy Peugeot Partner Tepee z 2012 roku posiada aktywny system anteny FM ?

Oczywiście tak.
    zumik998 wrote:
    Teoretycznie taki separator powinien rozwiązać problem, jednak powiem Ci z doświadczenia że on wprowadza jeszcze większe szumy

Przy sprawnym wzmacniaczu antenowym, nieprawda.
    Bartholoomew wrote:
    W stopce anteny brak wzmacniacza na milion procent!

Jak to sprawdziłeś?
    Jakie radio miałeś fabrycznie?
    Bartholoomew
    Level 9  
    Witam sprawdziłem wiązkę i wydaje mi się, że nie ma żadnego wzmacniacza. W samej stopce anteny też nie ma żadnego układu.
    Fabryczne radio RD4N1M-03
    Pozdrawiam
    emik
    Level 32  
    Bartholoomew wrote:
    W samej stopce anteny też nie ma żadnego układu.

Rozkręcałeś ją i brak było układu elektronicznego?
    emik
    Level 32  
    Przy takiej podstawie faktycznie nie ma mowy o wzmacniaczu. Może masz w takim wypadku problem w przejściówce antenowej z Fakra na DIN bo pewnie taki wejście antenowe masz w swoim Pioneer.
    emik
    Level 32  
    Bartholoomew wrote:
    Tam też nie ma problemu, wszystko nowe!

Bardzo to dziwne, bo przecież radio oryginalne działało prawidłowo.
    Bartholoomew
    Level 9  
    emik wrote:
    Bartholoomew wrote:
    Tam też nie ma problemu, wszystko nowe!

Bardzo to dziwne, bo przecież radio oryginalne działało prawidłowo.

Tak!
    emik
    Level 32  
    Swoją drogą jeżeli brak tam wzmacniacza, sprawdziłeś miernikiem ciągłość przejścia od wtyczki DIN do bata na dachu.
    Jarzabek666
    Level 38  
    RD4N1M-03 te radia miały aktywna antenę, a to że antena nie ma w podstawie wzmacniacza nie oznacza że go nie ma, peugeot stosował zewnętrzne moduły (wzmacniacze) który może byc na słupku albo gdzieś indziej.
    Bartholoomew
    Level 9  
    Jarzabek666 wrote:
    RD4N1M-03 te radia miały aktywna antenę, a to że antena nie ma w podstawie wzmacniacza nie oznacza że go nie ma, peugeot stosował zewnętrzne moduły (wzmacniacze) który może byc na słupku albo gdzieś indziej.

Ten model nie ma wzmacniacza!