Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Data logger LSE-3 Sofar monitoring lokalny

dudi234 19 Sep 2020 21:48 2136 6
Nazwa.pl
    dudi234
    Level 2  
    Dzień dobry,
    Przeszukuję zasoby netu i niestety nie mam rozwiązania problemu wydawałoby się banalnego. Mój falownik zaopatrzony został w datalogger jak w temacie. Nie chcę komunikować się z Chinami aby wiedzieć jakie są parametry produkcji. Szukam specyfikacji protokołu danych wysyłanych przez to urządzenie ponieważ chciałbym łaczyć się w mojej LAN (po skrętce, celowo taki logger zamówiłem) i zbierać dane, a następnie sobie obrabiać/wizualizować. Niestety nigdzie nie ma informacji jak o wspomnianym protokole, a wydawałoby się że to dość oczywista sprawa. Czy może ktoś wesprzeć moje wysiłki?
    pozdrowienia,
  • Nazwa.pl
    sosarek

Level 43  
    Sprawdzałeś listę klientów DHCP na routerze i czy możesz się zalogować poprzez interfejs WEB?
  • Nazwa.pl
    dudi234
    Level 2  
    Adres w LAN przyznany przez DHCP, widzę stronę konfiguracji wystawianą przez falownik. Ethernet stick czyli ten logger LSE-3 jest podpięty do wyjścia RS485 zatem w teorii powinien transmitować dane akceptowane na tym porcie. Teoretycznie można uruchomić własny serwer, na który skieruje się komunikację ale najpierw chciałbym wiedzieć czy to co wychodzi z loggera nie jest czasem szyfrowane. Może Wireshark pomoże, muszę poczekać na światło jutro.
    sosarek

Level 43  
    Przechwyć pakiety i będziesz wiedział.
    dudi234
    Level 2  
    Dzięki @starob, testuję. Niestety nie mam wiedzy o protokołach przemysłowych, a faktycznie widzę w specyfikacji, że inwerter komunikuje się w tym standardzie (modbus).
    starob
    Level 28  
    dudi234 wrote:
    Niestety nie mam wiedzy o protokołach przemysłowych

Gdzie, w czym i do czego potrzebujesz tych danych?
    Jak nie będzie działać to sobie odpuść przez LSE, prawdopodobnie masz nowy protokół.
    Kup konwerter rs485<modbus>WiFi. np, Elfin-EW11 (na Alli - 45pln) i podłącz jako drugi.