Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Co znaczy parametr 1,2kg? Chodzi o serwomechanizm modelarski.

camel12890 20 Sep 2020 11:28 471 7
    camel12890
    Level 8  
    Witam, dopiero zaczynam swoją przygodę z modelarstwem.
    I nie wiem co oznacza podany parametr. Serwo HK waga 8g / 1,2kg / ,12sek

Moje pytanie jest takie co oznacza parametr / 1,2kg /
  • Helpful post
    Mobali
    Level 41  
    camel12890 wrote:
    Moje pytanie jest takie co oznacza parametr / 1,2kg /

Ten parametr wskazuje przede wszystkim to, do jakich zastosowań można użyć danego serwomechanizmu. To inaczej mówiąc "siła" wyrażona w kilogramach, czyli wartość momentu obrotowego generowanego na dźwigni serwa o długości 10 mm (parametr wskazuje się zwykle w kg/cm). Jeśli wiec w specyfikacji technicznej tego konkretnego serwomechanizmu wskazano 1,2 kg/cm to oznacza, że na dźwigni serwa o długości 1 cm serwo to jest w stanie pokonać opór (na przykład na orczyku) o zmierzonej wartości minimum 1,2 kg.
    camel12890
    Level 8  
    Moje drugie pytanie jest takie:

Jak serwo np steru w lódce powraca do pozycji 0 aby łódka płynęła prosto.
    Serwomechanizm ma sprężynę zwrotną cz trzeba podawać sygał powrotu i w porę zatrzymać serwo.
    qaz22
    Level 15  
    Tu masz budowę prostego serwomechanizmu.

Co znaczy parametr 1,2kg? Chodzi o serwomechanizm modelarski.

Tu masz mechanizmy sterujące które doskonale zastępują serwomechanizmy.
    Jeżeli masz zaplecze (wyposażony warsztat ) stare mechanizmy od CD lub magnetowidów.
    To wykonanie sterowania mechanicznego jest banalnie proste.
    Wracając do twojego pytania, to w załączniku masz sterowanie mechaniczne ze sprężyną zwrotną, lub z sygnałem powrotu.
    Mobali
    Level 41  
    camel12890 wrote:
    Serwomechanizm ma sprężynę zwrotną cz trzeba podawać sygnał powrotu...
    Są i takie i takie - zależy do czego potrzebujesz wbudować serwo. Kolega powyżej wskazał jak to działa w praktyce. Trzeba też uwzględnić fakt, że w większości przypadków do ułatwienia powrotu do "pozycji zerowej" wykorzystuje się naturalne zjawiska fizyczne jak na przykład działanie powietrza na lotkę skrzydła czy parcie wody na odchyloną płetwę sterową.
    zdziwiony
    Level 25  
    Serwomechanizmy modelarskie nie maja żadnych sprężyn powrotnych i tym podobnych wynalazków. Zasadniczo serwo samo nie wraca do neutrum tylko podąża za ruchem drążka w nadajniku i ten drążek ma przeważnie sprężynę centrującą. Chociaż nie zawsze np. drążek od gazu czy suwaki (pokrętła) do dodatkowych czynności. Te pożółkłe karty które zaprezentował kolega qaz22 nadają się do muzeum techniki. Takie wynalazki stosowano w latach 60 w erze nieproporcjonalnych aparatur.
    camel12890
    Level 8  
    Przejżałem te pożółkłe kartki i niektóre pomysły są całkiem niezłe aby pominąć gotowy serwomechanizm i zrobić coś samemu. Ja lubię wyzwania, mam mnóstwo silników silniczków i przekładni. A nie będę wydawał kasy na coś co umiem zrobić sam(w domowym zaciszu powstanie układ sterowania pomijający gotowy serwomechanizm).
    Madrik
    moderator of Robotics
    Te pomysły są z przed kilkudziesięciu lat.
    Wtedy koszt gotowego serwomechanizmu, to była średnia wypłata.
    Dziś to jest nawet 5 $...
    Działanie tych pomysłów, było dalekie od precyzji i skuteczności. Były bo były.
    Dziś, to jest zajawka dla archeologów eksperymentalnych.
    Jeżeli bawi cię, że łódka skręca - bez znaczenia JAK skręca i GDZIE - to może ci się to przydać.

Jeżeli jednak chcesz, żeby łódka dopłynęła gdzie chcesz - nie kombinuj.
    W modelarstwie RC oszczędności tylko szkodzą. Wydasz kupę kasy na model i stracisz go przez jakiś duperelek, bo chciałeś być chytry na 20 zł...