Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bardzo duży chwilowy pobór prądu

gurales 20 Sep 2020 11:44 2817 33
Automation24
    gurales
    Level 7  
    Witam, mam taki problem. Mam instalację fotowoltaiczną off-grid, która funkcjonuje bardzo dobrze. Problem jest z hydroforem, mianowicie ma bardzo duży pobór chwilowy podczas załączenia. Przy uruchamianiu się hydroforu przetwornica wyłącza się i w najlepszym wypadku za chwile się włączy i hydrofor ruszy. Często trzeba przetwornice wyłączyć i włączyć (wtedy uruchamiają się wentylatory i się studzi) i wtedy hydrofor ruszy. Moje pytanie brzmi czy można zainstalować coś do hydroforu żeby wymusić u niego jakiś mniejszy pobór przy uruchamianiu?
    Hydrofor - https://wilo.com/pl/pl/Produkty-i-zastosowania/Wyszukiwarka-pomp/Jet-HWJ-50-L-203-(1~230-V)_19855.html
    Przetwornica - https://www.polskieprzetwornice.pl/sklep/product_info.php/cPath/35/products_id/131
    Do tego 2 akumulatory 150Ah. Dodam, że jestem kompletnie zielony w tym temacie. Z góry dzięki za pomoc.
  • Automation24
  • Helpful post
    jerry1960
    Level 36  
    Jaki prąd pobiera ten silnik . Może trzeba zainstalować sofstart.
    jerry1960
    Level 36  
    Przy rozruchu ten prąd jest zdecydowanie większy . Pytanie o ile.
  • Automation24
  • Helpful post
    Grzegorz740
    Level 37  
    jerry1960 wrote:
    Jaki prąd pobiera ten silnik . Może trzeba zainstalować sofstart.

Podejrzewam ,że spory jest chwilowy pobór prądu jak podczas startu hydroforu wyłącza się przetwornica.

Też jestem za tym aby założyć soft start. I zobaczyć czy podczas uruchomienia hydroforu przetwornica się wyłączy.
    gurales
    Level 7  
    Na tabliczce znamionowej jest moc 1,2 kW, ale myślę, że w jakiejś mili sekundzie pobiera dużo więcej skoro wyłącza przetwornice. Dzięki za podpowiedź, zastosuje to, co poleciliście :)
    gurales
    Level 7  
    Jeszcze jedno pytanie, ten soft start może być stosowany do pompy, którą wymieniłem? Na jednej z aukcji jest opis: "Pasuje do wszystkich szlifierek, wiertarek lub innych maszyn z silnikiem komutatorowym (szczotkowym)". Nigdzie nie mogę znaleźć informacji jaki typ silnika ma ta moja pompa.
  • Helpful post
    jerry1960
    Level 36  
    Odczytaj typ silnika z tabliczki znamionowej . Myślę że masz tam zainstalowany silnik indukcyjny .
    gurales
    Level 7  
    Właśnie szukałem na stronie producenta i nie mogę znaleźć. Załączam zdjęcie tabliczki znamionowej, może coś pomożecie. Czyli jeśli mam silnik indukcyjny to muszę szukać soft startu typowo pod taki silnik, tak?
    Bardzo duży chwilowy pobór prądu
    jerry1960
    Level 36  
    To jest tabliczka z pompy . Pokaż tabliczkę z silnika o ile jest .
    karwo
    Level 28  
    gurales wrote:
    Teraz nie mam dostępu do pompy, więc niestety nie poszukam. Jeśli gdzieś wyszukam info, że jest to silnik indukcyjny to myślicie, że takie coś da radę?

Raczej nie bo to jest regulator fazowy (ściemniacz - tak mi się wydaje) i min szybko ubijesz silnik.
    Silnik jest jednofazowy indukcyjny - będzie ciężko z softstartem. Pomyśl czy można jakoś ułatwić mu rozruch mechanicznie.
    gurales
    Level 7  
    W treści aukcji jest napisane: Zastosowanie:

dla silników jednofazowych 230V AC max 3500W

Nie mam pomysłu jak mechanicznie mogę ogarnąć ten temat..
    Szyszkownik Kilkujadek
    Level 37  
    To jest działka rekreacyjna czy dom? Jeśli działka to może po prostu dać tzw. hydrofor elektroniczny?
    Jak dom to falownik przepływowy (tak go hydraulicy nazywają) zastąpi hydrofor i kompleksowo załatwi sprawę. Wydłuży też żywotność pompy i zmniejszy nieco średni pobór energii.
    ccezary
    Level 13  
    Witam

Panowie, przecież wszystko jest ok. W opisie przetwornicy jest zawarta informacja o implementacji soft startu dla silników indukcyjnych. Z informacji podanej przez Autora wynika, że działa prawidłowo: jest przeciążenie - przetwornica robi restart i uruchamia się w trybie startu silnika indukcyjnego. Jedyna niedogodność to chwilowy brak zasilania innych urządzeń. Może rozwiązaniem byłaby oddzielna przetwornica dla hydroforu i druga dla reszty urządzeń.

Pozdrawiam
    klamocik
    Level 33  
    Kup spiralę 2000W przetnij na 3 części, czyli wykorzystaj jedną trzecią, wyprostuj zegnij w połowie i skręć z powrotem najlepiej nawiń to na jakiś izolator bo się będzie grzało, połącz szeregowo z silnikiem hydrofora.
    Andrzej42
    Level 30  
    Silnik to indukcyjny 2831obr/min, 1,2kW, współpracujący z kondensatorem 20uF - na obrazku tabliczki wszystko jest (opróćz Indukcyjny). Z softstartem może być kłopot....
    jerry1960
    Level 36  
    Ten moduł moim zdaniem nie da rady, poza tym jest do transformatorów.
    gurales
    Level 7  
    40 zł to nie pieniądz, a spróbować można. Nikt nic mi tu konkretnego nie doradził. Jeśli nie da rady, to pozostanie sprzedać pompę i kupić słabszą.
    gurales
    Level 7  
    Gdzie są te pytania?
    Edit:
    Odnośnie Twojego pytania, to jest to działka rekreacyjna użytkowana tylko w wakacje. Szukam rozwiązania do obecnej sytuacji i obecnych produktów. Wymiana pompy to ostateczność, dlatego szukałem rozwiązania do sytuacji w której się znajduje.
    rafal o
    Level 16  
    Jeśli istnieje taka możliwość, to spróbuj obniżyć ciśnienie załączania na presostacie ( wyłączniku ciśnieniowym pompy) do minimalnego akceptowalnego Powinno to nieco ułatwić start silnika pompy. Inne rozwiązania są względnie kosztowne lub nieskuteczne. Napisanie że przetwornica jaką zastosowałeś daje na wyjściu sinusoidę to żart, jest to kombinacja dwóch przebiegów prostokątnych dających masę harmonicznych dodatkowo utrudniających start silnika. Utrudnia też współpracę z takimi dodatkami jak sofstart czy falownik. Nie bez znaczenia jest też jakość i stan naładowania akumulatorów jak i długość i przekrój przewodów pomiędzy akumulatorami a przetwornicą.
    gurales
    Level 7  
    Trochę już zmniejszałem ciśnienie, ale nie do minimum, może jeszcze z tym spróbuję. Co do przetwornicy, lodówka chodzi bez zarzutów, więc jakiś ten sinus jest :P między przetwornicą a akumulatorami są krótkie, grube przewody. Generalnie w wakacje, gdy dzień był bardzo słoneczny, a akumulatory naładowane na full też czasem zdarzało się, że hydrofor nie ruszył od razu. Jak już nic nie pomoże, to pompa pojdzie na olx, a kupię po prostu słabszą.
    Andrzej42
    Level 30  
    Znalazłem coś takiego : https://inteligentnysterownik.pl/sklep/
    Jakimś rozwiązaniem ( dużo tańszym ) byłaby pompa trójfazowa : silnik z zasilaniem trójfazowym pracuje dużo lepiej niż jednofazowy; brak kondensatora z którymi często są problemy; można dość tanio dokupić falownik czy softstart, ja jednak obstawiałbym falownik.
    Zestaw hydroforoy na silniku trójfazowym kosztuje ok 600- 800 zł oparty np na pompie Omnigeny MHI 1300
    rafal o
    Level 16  
    W lodówce problem rozruchu jest nieco inaczej rozwiązany, poza tym silnik od lodówki jest około 10razy mniejszy. Silniki indukcyjne 1f mają bardo kiepską charakterystykę rozruchową i przyjmuje sie, że na start z agregatu czy z przetwornicy potrzeba5-8 razy mocy znamionowej W Twoim przypadku być może lepiej by się sprawdził silnik 1480obr./min. Jeśli chodzi o przetwornicę to sporo czasu jej poświęciłem na warsztacie badając współpracę z wieloma urządzeniami. W tym względzie podtrzymuje opinię z poprzedniego postu. Pozdrawiam!
    czesiu
    Level 36  
    jerry1960 wrote:
    Ten moduł moim zdaniem nie da rady, poza tym jest do transformatorów.

Stan nieustalony w transformatorze czy w silniku asynchronicznym przebiega tak samo, moim zdaniem da radę.
    Jeśli moment rozruchowy pompy będzie zbyt mały można ewentualnie zmienić wartość rezystorów ograniczających, chociaż tego typu pompy startują prawie jałowo, więc będzie ok.
    Rozruch przez rezystor jest na pewno lepszy niż jakieś regulatorki na triaku, a zwłaszcza gdy mamy odkształconą sinusoidę.
    gurales
    Level 7  
    Dziś albo jutro będzie podpinany ten softstart, który kupiłem. Dam znać co z tego wyjdzie :)