Witajcie moi drodzy
Ostatnio znalazłem w sieci ofertę sprzedaży modułu diody LED COB o mocy 50W. Postanowiłem sprawdzić, czy podane jej parametry naprawdę odpowiadają rzeczywistości - poniżej umieszczam rezultaty swojego testu.
Zakup modułu diody LED 50W COB
Diodę znalazłem na eBayu pod hasłem 50W LED Chip COB 30V-36V Cool white Integrated Bright Bulb beads for Floodlight za niecałe 8 zł:

Sprzedawca oczywiście jest z Chin.
COB w nazwie jest skrótem od "Chip on board", czyli ten moduł to jest kilka lub więcej diod LED w jednej obudowie w postaci pojedynczego modułu.

Moduł posiada następujące wymiary:

Sprzedający podaje następujące parametry:
Quote:Moc: 50W
Napięcie pracy: 30-36V
Prąd: 1500mA ± 5%
Jasność: 4700LM
Wymiary: 52mmX40mm
Znając zapędy niektórych sprzedających do przeszacowywania parametrów swoich produktów postanowiłem przekonać się, czy rzeczywiście ta dioda rzeczywiście osiągnie moc 50W - rezultaty poniżej.
Środowisko testowe (zasilacz TP-1603)
Dla takiego modułu LED niezbędne jest dobre chłodzenie - nawet jeśli chcemy uruchomić go tylko na chwilę. Nie powinien być w ogóle włączany bez radiatora.
Z tego powodu też wybrałem jeden z większych radiatorów jakie miałem pod ręką i wywierciłem w nim cztery otwory na mocowanie modułu (chociaż i tak ten radiator powinien być znacznie większy, zwłaszcza do ciągłej pracy):

Do poprawienia kontaktu między diodą LED a radiatorem użyłem pasty termoprzewodzącej.
Moduł ten oczywiście zasilamy prądem stałym. Bieguny modułu są oznaczone na jego obudowie - wystarczy się przyjrzeć. Do wyprowadzeń przylutowałem przewody o odpowiednich kolorach:

Do zasilenia diody użyłem zasilacza laboratoryjnego TP-1603. Oferuje on regulację napięcia oraz prądu w zakresie 0-60V i 0-3A. Dodatkowo (w celu weryfikacji pomiarów) do pomiaru prądu użyłem miernika cęgowego UT210E oraz multimetru BM857s do pomiaru napięcia:

Wyniki pomiarów napięcia/prądu
Takie diody LED powinno zasilać się źródłem prądowym, tzn. stałą wartością prądu, a nie napięcia. To dlatego, że spadek napięcia na diodzie zmienia się wraz z jej temperaturą, co w przypadku zasilanie jej ze źródła napięciowego skutkowałoby zmianą jej prądu wraz z jej nagrzewaniem się, co mogłoby skutkować ostatecznie jej spaleniem.
Dlatego też użyłem swojego zasilacza w roli źródła prądowego.
Stopniowo zwiększałem prąd diody. Dioda zaczęła się lekko świecić przy prądzie 0.01A i napięciu 25.5V.
Szybko zorientowałem się, że ta dioda jest NAPRAWDĘ JASNA. Nawet na niższych napięciach krótkie spojrzenie na nią sprawia, że potem widzimy przed oczami 'ślad' po jej jasności. Odradzam komukolwiek nieodpowiedzialne eksperymenty z tak mocnymi źródłami światła, można sobie uszkodzić wzrok.
Test pozwoliłem sobie pociągnąć aż do 2A z pełną świadomością tego, że może skończyć się to uszkodzeniem modułu.
Pomiędzy kolejnymi testami robiłem przerwy by radiator mógł ostygnąć.
Poniżej zdjęcia z pomiarów:

Wyniki pomiarów dałem do tabelki:
Prąd [A] | Napięcie [V] | Moc [W] |
0.01 | 25.5 | 0.255 |
0.02 | 25.9 | 0.518 |
0.04 | 26.2 | 1.048 |
0.1 | 26.8 | 2.68 |
0.15 | 27.4 | 4.11 |
0.25 | 28.2 | 7.05 |
0.5 | 29.9 | 14.95 |
1 | 32.4 | 32.4 |
1.5 | 34.4 | 51.6 |
1.75 | 35.3 | 61.775 |
2 | 36.2 | 72.4 |
Oczywiście jak się dłużej poobserwuje pracę diody to widać, że napięcie przy danej stałej wartości prądu się zmienia - to jest to co wspomniałem wcześniej, zmiana spadku napięcia diody wraz z jej nagrzewaniem.
Dioda rzeczywiście osiąga moc 50W przy prądzie około 1500mA, choć oczywiście część tego odkłada się jako ciepło a nie światło.
Mój mały radiatorek spełnia swoją rolę dobrze tylko do prądu 500mA (moc niecałe 15W). Pewnie lepiej by tu się sprawdził choćby cooler ze starego komputera stacjonarnego - można takie okazyjnie dostać ze złomu elektronicznego.
Podsumowanie
Ten moduł LED rzeczywiście posiada moc 50W zgodnie z tym co podaje sprzedawca. Jest naprawdę bardzo jasny - o wiele jaśniejszy od żarówek które zazwyczaj spotykamy. Siłą rzeczy też grzeje się dość mocno i wymaga dużego radiatora (zapewne większego, niż ten użyty przeze mnie w ramach wykonania na szybko pomiarów).
Teraz można by pomyśleć o wykorzystaniu takiego modułu LED - macie jakieś pomysły? Może przenośna latarka?
Cool? Ranking DIY