Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Optoma HD27 - kilku sekundowe przerwy w wyświetlaniu obrazu

ziele_37 22 Sep 2020 20:38 753 12
    ziele_37
    Level 7  
    Witam. Od jakiegoś czasu mam problem z projektorem Optoma HD27.
    W czasie użytkowania zdarzają się co jakiś czas dosłownie sekundowe przerwy w projekcji. Wygląda to tak jakby ktoś odłączył kabel HDMI i od razu go podłączył z powrotem. Obraz i dźwięk znikają na kilka sekund ( projektor się nie wyłącza, wygląda to jakby gasła lampa ale też nie do końca, bo jakieś światło się stamtąd wydostaje ), po czym dźwięk wraca od razu a obraz po chwili kręcenia się tego kółeczka od ładowania.
    Nie dzieje się to w równych odstępach czasu. Na początku, po około godzinie, nie dzieje się to wcale, bądź tylko raz. Potem zdarza się to coraz częściej, czasami kilka razy w ciągu godziny.
    Na początku myślałem, że to wina kabla ( używam Prolink 20 lub 25 metrów ).
    Kupiłem drugi, działo się dalej to samo. Kabel oddałem i zostałem przy starym.
    Projektor podpięty jest do amplitunera Onkyo TX-NR686.
    Projektor najczęściej używany do oglądania filmów z PC, odtwarzacza blue-ray i tunera TV. Niezależnie od źródła zawsze dzieje się to samo.

Projektor kupiony nieco ponad trzy lata temu w holenderskim Media Markcie.
    Na liczniku w tym momencie:
    tryb jasny - 8 godzin
    tryb Eko - 47 godzin
    tryb Dynamic - 1250 godzin
    Total - 1305 godzin
    sowa_46
    Level 25  
    HDMI to kapryśne złącze, w moim przypadku złącze było zabrudzone i kabel nie działał, powstała jakaś pojemność i po wyczyszczeniu nie było problemów. W Twoim przypadku spróbowałbym przetestować zestaw z krótkim kablem, 20 m to szmat drogi, wtedy przekonasz się czy jest jakaś różnica, lampa gasnąć nie może, bo nie zapaliłaby się ponownie po kilku sekundach, czy sprawdzałeś jak zachowuje się projektor na innych wejściach?

No tak, nie zauważyłem, że sprawdzałeś inne wejścia, dlaczego w takim razie wymieniałeś kabel HDMI?

Czy masz możliwość podpiąć się pod inną fazę? Może to jakieś zakłócenia idące po zasilaniu?

"kręcenia się tego kółeczka od ładowania" - A cóż to takiego?
    ziele_37
    Level 7  
    Tak jak pisałem, na innym, nowym HDMI 15 metrowym było tam samo.
    W amplitunerze mam dwa wyjścia, na obu tak samo.
    Mogę spróbować wyczyścić gniazdo HDMI w projektorze.
    Mogę spróbować przyciągnąć przedłużacz z innej fazy i sprawdzić. Zrobię to dziś wieczorem.

A kółeczko widać na zdjęciu :)
    sowa_46
    Level 25  
    Jeżeli sprawdzałeś inne wejścia projektora to nie ma sensu wojować z kablem HDMI, a co do "kółeczka"
    to jakoś nie skojarzyłem. Można jeszcze spróbować podłączyć projektor do zasilania poprzez listwę odkłócającą,
    może coś dzieje się na zasilaniu i stąd biorą się przerwy w projekcji.
    ziele_37
    Level 7  
    Właśnie zrobiłem szybki test ze zwykłym przedłużaczem z gniazdka z korytarza i z kuchni ( inne bezpieczniki ) ale dalej jest to samo. 

Chyba warto by było spróbować jednak z jakąś listwą filtrującą zakłócenia sieciowe. 

Jeżeli jednak podłączę projektor pod pod bezpiecznik gdzie w danym momencie nie jest tam podłączone żadne inne urządzenie to teoretycznie powinno być OK ? Jeżeli oczywiście  w tym tkwi przyczyna problemu. 
    nomudrek
    Level 36  
    Zaniki sygnału są spowodowane zakłóceniami w przesyłaniu sygnału HDCP między urządzeniami, to dość częsty temat na elektrodzie, dlatego przy odległościach już nawet powyżej 3 m zaleca się stosowanie kabli ze wzmacniaczem.
    sowa_46
    Level 25  
    To, że inne bezpieczniki, nie oznacza innej fazy.

nomudrek

Nie wiem czy zauważyłeś, że kolega testował również inne wejścia, nie tylko cyfrowe, z takim samym skutkiem.
    nomudrek
    Level 36  
    sowa_46 wrote:
    Nie wiem czy zauważyłeś, że kolega testował również inne wejścia, nie tylko cyfrowe, z takim samym skutkiem.

Ja zaś nie wiem czy ty wiesz ile problemów stwarza przesyłanie sygnału? Na elektrodzie i nie tylko pełno jest o tym, ja też tego zjawiska doświadczyłem na swoim sprzęcie.
    Jak wygląda sytuacja przy podłączeniu krótkim kablem HDMI? Też są zaniki obrazu i dźwięku? Jak często się one pojawiają, nie można ich powiązać z włączaniem innych urządzeń agd w domu? U mnie np. lodówka w momencie włączania się sprężarki umiejscowiona 5 m od tv i komputera powodowała zaniki sygnału na telewizorze UHD.
    ziele_37
    Level 7  
    Wczoraj podłączyłem tym samym kablem projektor bezpośrednio do N boxa, obejrzałem wiadomości i mecz ( w sumie ponad dwie godziny ) i nic się nie wydarzyło. Faktycznie może być coś z tym HDCP bo jest to na wyjściu amplitunera.
    Trzeba zrobić próbę z tym wzmacniaczem.

Czy takie coś na sens ?

https://allegro.pl/oferta/wzmacniacz-sygnalu-...2555?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

https://allegro.pl/oferta/wzmacniacz-sygnalu-...1919?utm_medium=app_share&utm_source=facebook
    ziele_37
    Level 7  
    Okazało się że problem jednak dalej istnieje. Po dłuższym teście na meczu ligi mistrzów po godzinie znów taka sama sytuacja. Wyczytałem jednak gdzieś na forum że komuś pomogło wyciągnięcie kabla HDMI z Onkyo ( kabel od telewizora ), w ten sposób podłączony jest tylko projektor. Obejrzany film z PC, teraz już prawie cały mecz z tunera TV i na razie obraz nie znikł ani razu ( przy filmie test z tym wzmacniaczem sygnału z linka powyżej, teraz mecz bez tego ).
    ziele_37
    Level 7  
    W ampli mam podpięty TV do wyjścia MAIN a projektor do SUB. Do tej pory miałem ustawione w opcjach wyjście HDMI na MAIN + SUB. Jeżeli zmienię na samo SUB to też wszystko działa elegancko, nie muszę za każdym razem odpinać przewodu HDMI z ampli jak chce oglądać projektor.