Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

peugeot 208 2012 - brak obrazu z kamery cofania po wrzuceniu wstecznego biegu SM

sxat 23 Sep 2020 10:54 2424 3
    sxat
    Level 12  
    w powyższym samochodzie wymieniłem radio SMEG bez navi i kamery, na wersję SMEG PLUS z 2016r z aktywną konfiguracją funkcji cofania z kamerą, do tego dołożyłem kamerę cofania w klapie

ogólnie radio działa prawidłowo, navi działa, podłączona kamera w trybie diagnostycznym dziala.. pokazuje obraz.. i niby by było wszystko ok, ale nie działa jak wbije bieg wsteczny (nie pokazuje się nawet okno z podglądem kamery na ekranie)

pojawiał się błąd czujników cofania których nie miał - moduł został dopiety do instalacji.. i w chwili obecnej mam tylko błąd:

w BSI mam błąd U1F20 87 - No Communication with the car audio - błąd typu local.. nie przechodzi w tryb tymczasowy - ale sumarycznie radio nie piszczy czyli vin jakoś musi pobierać.. (chyba że komunikacja CAN jest zbędna.. do prawidłowego działania radia.. tego nie wiem)
    B1208 00 - parking assistance function configuration failed (bez czujników cofania kamera powinna chyba działać..?)
    U1F00 00 - fault event not stored in the faults log (tu nie wiem czego potrzebuje..)

w sterowniku SMEG PLUS - błędów brak

mogę prosić o jakieś wskazówki co jeszcze sprawdzić?
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Level 38  
    sxat wrote:
    bez czujników cofania kamera powinna chyba działać..?

Nie bedzie.

Dodano po 1 [minuty]:

sxat wrote:
    U1F20 87
    sxat wrote:
    B1208 00
    sxat wrote:
    U1F00 00

Czym to czytane ?

Dodano po 57 [sekundy]:

sxat wrote:
    z aktywną konfiguracją funkcji cofania z kamerą

Skąd wiesz ?
    sxat
    Level 12  
    interfejsem lexia - z kalkulatora telemetryki i test diagnostyczny tzn test wejścia kamery - działa i obraz na ekranie się pokazuje,
    błędy powyższe są z kalkulatora BSI 2010

otrzymuję dużo pytań mimo wszystko jak to podpiąć.. więc odpowiadam:

czyli pin 1,7 tor video gniazdo po prawej (B/C) w smeg plus, czerwony na + po stacyjce, i czarny do masy z kamery (kamera jest ciągle pod napięciem po stacyjce)
    sxat
    Level 12  
    ok działa bez czujników cofania - da sie to zrobić przez upgrade BSI do nowej wersji i uruchomieniem funkcjonalności ręcznie (automat nie działa przy programowaniu)