Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podłączenie bojlera elektrycznego jako źródło ciepła dla 3 grzejników.

karolb91 25 Sep 2020 03:43 1959 17
    karolb91
    Level 6  
    Witam,
    Posiadam bojler elektryczny Ariston blu eco evo 100 v 1,5k, służący do podgrzewania wody dla kranu w kuchni, wanny oraz kranu w łazience.

Posiadam 3 grzejniki podłączone pod kolektory (nie mam jeszcze pieca) i moje pytanie brzmi: czy istnieje możliwość aby bojler elektryczny podgrzewał wodę w tych grzejnikach? Jeśli tak, co oprócz pompy cyrkulacyjnej (?) byłoby potrzebne?

z góry dziękuje za każdą reakcje i pomoc.
    pozdrawiam, Karol
    lopr_pol
    Level 29  
    Tzn. chcesz pić wodę z grzejników? :) Brak sensu. Jak już idziesz w prąd to są kotły elektryczne, tylko minimum to widziałem 4kW.
    Jan_Werbinski
    Level 33  
    Kup trzy olejaki za 3x150 zł i masz to samo łatwiej taniej.
    Wawrzyniec
    Level 38  
    Widziałem takie rozwiązania, ale nie z tym bojlerem. To było bojler z wężownicą i wejściem pod podkowę (i grzałkę). Grzejnik był podłączony pod wężownicę.
    Jan_Werbinski
    Level 33  
    Możliwe, ale znacznie droższe niż to co proponuję. Nawet same materiały są droższe, a praca itp, dodatkowa pompa? Bez sensu.
    Wawrzyniec
    Level 38  
    karolb91 wrote:
    Jeśli tak, co oprócz pompy cyrkulacyjnej (?) byłoby potrzebne?
    Wymiennik aby oddzielić wodę z bojlera od wody w grzejnikach. I pewnie 2 pompa.
    wnoto
    Level 34  
    karolb91 wrote:
    Chodzi mi o rozwiązanie tymczasowe zanim będę miał możliwość montażu pieca . Myślisz że jest to możliwe?

Tak jest to możliwe. Ale popowiedż w postaci 3 olejaków jest b.dobra.
    BUCKS
    Level 39  
    karolb91 wrote:
    Chodzi mi o rozwiązanie tymczasowe zanim będę miał możliwość montażu pieca . Myślisz że jest to możliwe?

wybij to sobie z głowy.
    Masz bojler elektryczny w którym masz wyłącznie wodę wodociągową inaczej zimną wodę użytkową, w skrócie z.w.u., która jest podgrzewana grzałką elektryczną i finalnie uzyskujesz ciepłą wodę użytkową, w skrócie c.w.u.
    Do ogrzewania też potrzeba ciepłej wody ale jest to tzw. woda kotłowa, która MUSI być odizolowana od c.w.u.
    Więc nie ma opcji, abyś na fabrycznym bojlerze miał równocześnie c.w.u. oraz wodę kotłową do grzejników.
    Jest to możliwe ale nie jest to tylko kwestia kupienia pompy, więc jeśli to ma być na chwilę to zupełnie nie ma to sensu.

Pytanie kiedy będziesz miał zamontowany kocioł?
    Jeśli to kwestia np. 1 miesiąca to na ten czas do ogrzewania możesz kupić wspomniane olejaki lub inne źródło ciepła.
    Na chwilę to ja bym chyba kupił promienniki kwarcowe np. z Castoramy ze skokową regulacją mocy 0,5/1kWw cenie 40zł/szt.
    Po wszystkim łatwiej to gdzieś schować, bo zajmuje mniej miejsca i kosztuje grosze. Nie są one trwałe ale jako rozwiązanie na chwilę to będzie wystarczające.
    Podłączenie bojlera elektrycznego jako źródło ciepła dla 3 grzejników.
    Wawrzyniec
    Level 38  
    W 1996r w wrześniu przeniosłem się z Krakowa na wieś. Świeżo postawiony, niewykończony dom. Zacząłem kupować grzejniki, piec i resztę. Zastanawiałem się tylko kto mi to zrobi. Chciałem mieć w miarę nowoczesną instalację. W grę wchodził tylko kocioł węglowy. Spawać tak dobrze nie umiałem. Postanowiłem zrobić sam w miedzi. Pod koniec września zrobiło się zimno, a w domu malutkie dziecko. Więc zawiesiłem 3 grzejniki i do nich grzałki. Działało to do końca października. Wtedy uruchomiłem kotłownię. Myślę że u ciebie grzałki włożone do grzejników załatwią sprawę i jest to jajtańsze rozwiązanie, tańsze od olejaków czy też promienników.
    BUCKS
    Level 39  
    Wawrzyniec wrote:
    [...]Myślę że u ciebie grzałki włożone do grzejników załatwią sprawę i jest to jajtańsze rozwiązanie, tańsze od olejaków czy też promienników.

Zależy jakie ma grzejniki. Jeśli ma płytowe stalowe to grzałek sobie nie zamontuje, bo nie ma na to fizycznie miejsca.
    Tzw. olejaki, czy promienniki można bez problemu zainstalować niezależnie od rodzaju posiadanych grzejników i nic nie trzeba robić poza kupnem i podłączeniem ich do gniazdek 230V.
    Z grzałkami jest ten problem, że trzeba najpierw dopasować ich moc, a po kupnie zamontować. Nie znamy rodzaju, bo jak pisałem stalowe płytowe odpadają i stanu tych grzejników, bo jeśli są zanieczyszczone osadami to trzeba je najpierw oczyścić itd., więc nie jest to operacja na 5 minut.
    Owszem jest to jakieś rozwiązanie i kolejna opcja do wyboru ale czy najlepsza dla autora to nie wiem. On musi sam wybrać to co mu będzie najlepiej pasowało. Dostał kilka propozycji do wyboru :)
  • Helpful post
    BUCKS
    Level 39  
    Ja widzę pod linkiem ofertę za 108zł + 19zł kurier = 127zł - 2 monety = 125zł z przesyłką, a nie 100zł ;-)
    Dla 3 grzejników nie będzie 300zł lecz 375zł.

Lepiej zamówić bezpośrednio na stronie OBI, bo wtedy dla 3 sztuk przesyłka na sklepie wynosi 19zł. Na znanym portalu liczy po 19zł za przesyłkę za każdą sztukę towaru, mały szczegół ale wpływa na ostateczną wysokość kosztów.
    karolb91
    Level 6  
    Bardzo Wam wszystkim dziękuję za poświęcony czas i pomoc. Rozjaśniło to moja sytuację . Muszę się jeszcze zastanowić na co postawić ponieważ jestem w Belgii i obi ewentualnie plus transport musze wziąć pod uwagę .

Pozdrawiam!
    wnoto
    Level 34  
    A po ile Ty masz tam prąd ? Czy macie nocne taryfy ?
    wnoto
    Level 34  
    a jakie są to stawki noc/dzień u Was ? Pytam z ciekawości aby porównać z naszymi.