Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Stary przełącznik L-0-P - Zamiennik do starego przełącznika obrotów silnika

gregor__ 28 Sep 2020 12:57 462 4
    gregor__
    Level 11  
    Cześć.
    Mam taki mały problem. Kolega poprosił mnie o pomoc przy wymianie przełącznika zmieniającego kierunek obrotów silnika tokarki, bo stary się zaczyna zacinać. Silnik jest jednofazowy.
    Maszyna jest stara, rosyjska z 1979 r. Stary wyłącznik ma 4 styki, ale to co mnie zastanowiło, po rozłączeniu mostków zrobiłem pomiary przejść i wyszło mi, że jeden ze styków jest załączany w pozycji 0 i wyłączany w pozycji lewo/prawo. Czy ktoś się spotkał z takim wyłącznikiem? Czy można tu zastosować zwykły przełącznik L-0-P?

Stary przełącznik L-0-P - Zamiennik do starego przełącznika obrotów silnika
    gregor__
    Level 11  
    Dzięki za informacje, tylko gdzie można znaleźć zamiennik, wszystkie przełączniki oglądane przeze mnie mają brak przejścia w pozycji 0.
  • Helpful post
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    gregor__ wrote:
    Dzięki za informacje, tylko gdzie można znaleźć zamiennik, wszystkie przełączniki oglądane przeze mnie mają brak przejścia w pozycji 0.
    Przełączniki wszelkiej maści przeważnie da się przerabiać na dowolne kombinacje. Oczywiście, trzeba mieć nieco wiedzy i doświadczenia, aby takie przeróbki były bezpieczne i trwałe. Kiedyś takie umiejętności elektrycy nabywali z konieczności, ze względu na braki zaopatrzeniowe. Może więc w swoim otoczeniu znajdziesz jakiegoś emerytowanego fachmana, który będzie w stanie coś wykombinować.
    gregor__
    Level 11  
    Dziękuję za zainteresowanie.
    Ok, chyba najprościej będzie mi połączyć to ze stycznikiem, żeby zastąpić brakujący styk.